İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Açlık grevi'nde uzlaşı sinyalleri!

Açlık grevi'nde uzlaşı sinyalleri!

Sendikaların başlatmaya hazırlandığı açlık grevi ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlanırken, dün DEV-İŞ ile görüşen Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar'dan uzlaşı sinyalleri geldi. Dün sendikanın taleplerini dinleyen Bakan Gürpınar'dan beklenen açıklama geldi: "Sayıştaylık tarafından dağıtılan genelge ile ortaya çıkan anomalileri ortadan kaldırmak için, yasa değişikliğinden önce, Başbakanlık tarafından ilgili kurumlara bir yazı yazılması gündemde. Bu konuda da çalışmamız var"

Yayın Tarihi: 27/08/14 12:34
okuma süresi: 5 dak.
Açlık grevi'nde uzlaşı sinyalleri!
A- A A+

Kıbrıs Postası – Canan Onurer

DEV-İŞ'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar'dan, Toplu İş Sözleşmesi hakkını ortadan kaldırmaya yönelik uygulamanın, yasa değişikliğinden önce, Kanun Gücünde Kararname ya da Başbakanlıktan ilgili kurumlara yazılacak bir yazı ile durdurulmasını talep ettiği öğrenilirken, Bakan Gürpınar'dan "Sayıştaylık tarafından dağıtılan genelge ile ortaya çıkan anomalileri ortadan kaldırmak için, yasa değişikliğinden önce, Başbakanlık tarafından ilgili kurumlara bir yazı yazılması gündemde. Bu konuda da çalışmamız var" açıklaması geldi.

Gürpınar'ın bu açıklamasını "memnuniyet verici" olarak değerlendiren DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis, "Sayın Bakan'ın ifade ettiği gibi yasa değişikliğinden önce, Başbakanlık tarafından ilgili kurumlara bir yazı yazılır ve dağıtılırsa, açlık grevini askıya alabiliriz. Ama Bakan'ın ifade ettiği yazıyı 2 Eylül'den önce görmemiz gerekir. Şu an açlık grevi kararımız devam ediyor, tüm hazırlıklarımızı tamamladık." dedi.

Açlık grevi hazırlıkları tamam

Sayıştaylık genelgesiyle Toplu İş Sözleşmesi'nin tamamen ortadan kaldırılmak istendiği gerekçesiyle açlık grevine hazırlanan sendikaların tüm hazırlıkları tamamlandı.

Sendikaların talepleri net: Kanun Gücünde Kararname veya resmi yazı

Açlık grevinde son derece kararlı olan sendikaların grevi askıya almak için Hükümet'ten talepleri ise çok açık... Sendikaların talebi; Toplu İş Sözleşmesi hakkına müdahale eden "Göç Yasası"nda değişiklik yapılması ancak bunun öncesinde, Meclis'in açılması beklenmeden, Kanun Gücünde Kararname çıkarılarak veya Başbakanlıktan ilgili kurumlara yazılacak bir yazı ile yürürlükte olan toplu sözleşmelerin uygulanmasının sağlanması...

Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile DEV-İŞ yetkililerinin, sorunun çözümüne yönelik bir görüşme gerçekleştirdiği doğrulanırken, sendikanın Bakan'a bu taleplerini ilettiği öğrenildi.

Gürpınar: "Sorunun temelden çözümü için yasa değişikliği şart"

Bugün ise Gürpınar'dan beklenen açıklama geldi. Kıbrıs Postası'na konuşan Gürpınar şunları kaydetti:

"Bakanlık ve Hükümet olarak amacımız toplu pazarlık haklarına getirilmiş kısıtlamaları ortadan kaldırarak bu sorunu çözmektir.

Sorunun temelden çözümü için sözkonusu yasada değişiklik yapılması gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz, meclis açılınca gündeme gelecek."

Gürpınar: "Niyetli ve kararlıyız, ilgili kurumlara bir yazı yazılması gündemde"

"Bu konuda niyetli ve kararlıyız. Bu kararlılığımızı ortaya koymak ve Sayıştaylık tarafından dağıtılan genelge ile ortaya çıkan anomalileri ortadan kaldırmak için de yasa değişikliğinden önce, Başbakanlık tarafından ilgili kurumlara bir yazı yazılması gündeme gelebilir. Bu konuda da çalışmamız var. Bu yolla Sendikalarla uzlaşacağımıza inanıyorum."

Gürpınar: "Sayıştaylık genelgesi, yasalarımızla çelişiyor"

Sayıştaylık tarafından dağıtılan genelgenin, çalışma hayatını düzenleyen yasalarla çeliştiğini vurgulayan Gürpınar, bu çelişkili durumun ortadan kaldırılması gerektiğini ve bunun için de, yasa değişikliği yapılana kadar resmi bir yazı ile ortaya çıkan çelişkileri ortadan kaldırmak niyetinde olduklarını söyledi.

Seyis: "2 Eylül'den önce Bakan'ın ifade ettiği yazı dağıtılmalı"

Gürpınar'ın bu açıklamasını "memnuniyet verici" olarak değerlendiren DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis, Bakan'ın ifade ettiği yazıyı 2 Eylül'den önce devlet eliyle dağıtılması gerektiğinin altını çizdi.

Seyis: "2 Eylül'den önce adım atılmazsa, açlık grevimiz gerçekleşecek"

Seyis sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün Çalışma Bakanı ile yaptığımız görüşmede açlık grevini askıya almak için şartlarımızı kendisine ilettik. Yasa değişikliğinden önce, 2 Eylül'den önce Kanun Gücünde Kararname ya da yetkililer tarafından ilgili kurumlara yazılacak bir yazıyla, yürürlükte olan toplu sözleşmelerin uygulanması ve sürdürülmesi gerektiğinin bildirilmesini talep ettik.

Sayın Bakan'ın ifade ettiği gibi yasa değişikliğinden önce, Başbakanlık tarafından ilgili kurumlara bir yazı yazılır ve dağıtılırsa, açlık grevini askıya alabiliriz. Ama bu yazıyı 2 Eylül'den somut adım atıldığını görmemiz gerekir. Eğer bu yapılmazsa açlık grevi kararımız sürüyor, 2 Eylül'de Kuğulu Park'ta grevimiz gerçekleşecek."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.