İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Davutoğlu: "Barış olsun, Doğalgaz'ı tüm Dünya'ya dağıtalım"

Davutoğlu: "Barış olsun, Doğalgaz'ı tüm Dünya'ya dağıtalım"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu araısndaki görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda basın toplantısı düzenlendi.

Yayın Tarihi: 16/09/14 16:18
okuma süresi: 8 dak.
Davutoğlu: "Barış olsun, Doğalgaz'ı tüm Dünya'ya dağıtalım"
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu araısndaki görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda basın toplantısı düzenlendi.

EROĞLU: "ELEKTRİK BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR"

Eroğlu konuşmasında elektriğin gelmesinin önemine işaret ederek, turizmde hedeflenen yerlere varmak için uğraş içinde olduklarını kaydetti. Eroğlu, Davutoğlu'na ithafen KKTC'nin ne zaman bir sorunu olsa her zaman kendilerini yanlarında bulduklarını da belirterek, "Anavatan Türkiye'nin gelişmesi için çaba harcarken, Anadolu halkından bizleri ayırmayacağına olan inancımız tamdır. Hükümetimize başarılar dilerim."

DAVUTOĞLU: "KKTC'Yİ ZİYARET ETMEKTEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

"Birkez daha KKTC'yi ziyaret etmekten memnuniyet duyuyorum. Tüm Türkiye hükümetleri gibi ve Başbakanları gibi, güvenoyu aldıktan sonra ilk ziyaretimizi Lefkoşa'ya gerçekleştiriyoruz. Kim ne derse desin, Türkiye, KKTC'yi devlet olarak tanımakta ve her düzeyde ilkelere saygı göstermektedir. Geçmişte olduğu gibi bugün de, yarın da, TBMM'den güvenoyu almış her Başbakan KKTC'yi ziyaret edecektir. KKTC ve Türk halkının esenliği ve güvenliği ile ilgili olarak Türkiye'nin bağlılık ve taahüdünü adaya getirmektir. Bugün görüşmelerimizde bunun üzerinde durduk."

50 yıldan uzunca bir süredir Kıbrıs meselesinin devam ettiğini söyleyen Davutoğlu, KKTC'nin her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Davutoğlu, "KKTC, 40 yıllık mücadelede, birçok ülkede görülmeyecek kadar kurumsallaşmaya ulaşmıştır" diyerek, "ekonomik olarak da 12 -13 yılda Gayri Safi Milli Hasıla'da ciddi iyileşme sağlanmıştır. Bu da KKTC ile Türkiye arasında doğan yakın ilişkiden kaynaklıdır" dedi.

İlişkilerin daha da derinleşmesi için neler yapılması gerekiyorsa yapacağını da belirten Davutoğlu, bunun simgesel yansımalarından bir tanesinin su projesi olduğunu belirtti.

TOROSLAR'DAN GEÇEN HER SUYA KKTC HALKI DA ULAŞACAK

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Anavatan ile Yavruvatan'ın denizaltından su geçeceğini söyleselerdi bunun hayal olduğunu söylerlerdi. Ancak bu hayali gerçekleştiriyoruz. Toroslar'dan geçen her suya artık KKTC halkı da ulaşacak. Bu Ferhat ile Şirin'in aşkı gibi, Anadolu'dan Kıbrıs'a engel tanımayız. Bunu kimse engelleyemez. Bu Ferhat'ın duyduğu bir aşk gibidir. Su, bizim ve ada için çok önemlidir. Gelecek olan suyun uzmanlaşmış şirketler tarafından yönetilmesi üzerinde çalışıyoruz. Belediyelere hisse verilmesi konusu da gündeme gelecek.

BARIŞ ADASI OLMASINI İSTEDİK

Müzakere süreci ile ilgili olarak Davutoğlu yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın bir barış adası olmasını, Doğu Akdeniz'in nasıl barış havzası haline gelebileceğinin düşünülmesini istediklerini kaydederek, ancak tüm çabalara rağmen istedikleri sonucu elde edemediklerini belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ve Anastasiadis'e de sorunu artık bitirmeleri gerektiğini söylediklerini kaydeden Davutoğlu, Eroğlu'na "7 Temmuz'dan sonra ilk defa bu akşam Anastasiadis'le buluşacaksınız. Eide de bu toplantıya iştigal edecek. Ban Ki Moon'a ve Eide'ye güvenimiz tamdır" dedi.

"GEÇMİŞİ REDDETMEDEN YOLA ÇIKALIM"

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Anastasiadis'e sesleniyorum. İleriye ertelenen her çözüm çözümsüzlüğü derinleştirir. Her konuyu masaya koyalım ve adımlar atalım. Artık geçmişi reddetmeden yola çıkalım. Sayın Talat ve Hristofyas arasında ortaya konan kağıtlar, Eroğlu tarafından da sürdürülmüştür. Bu devlet gerekliliğidir! Ancak maalesef bunlar Anastasiadis tarafından benimsenmemiştir. Bütün siyasi liderlerle biraraya geldik. Müzakere çerçeve belgesine ulaşmamız kolay olmadı. Bu görüşler masada buluştular ve metne onay verdiler. Maalesef, yöntemde o kadar sorun var ki karar almayı geciktiriyor. Müzakerelerin gecikmesi zaman kaybıdır. Seçimlere ayarlanmış müzakereleri terk edin. Şubat'ta buraya geldiğimizde önümüzde seçim olmasına rağmen, her türlü siyasi riski göze aldık ve sonuç istedik. Ancak süreç uzamaya devam ediyor. Sayın Eide'ye de seslenmek istiyorum. Bayrağı aldınız, nihai hedefe götürmek konusunda daha çok çaba göstermeniz gerekir. Adada daha çok bulunun, tarafları daha fazla biraraya getirin."

YUNANİSTAN BAŞBAKANI'NA ÇAĞRI

Konuşmasında Yunanistan Başbakanı Samaras'a da çağrıda bulunan Davutoğlu, "gelin önce Güney'e gidelim, çay içelim, sonra Kuzey'e geçelim. Bu sorunu hep beraber çözerek örnek teşkil edelim" dedi.

"AMBARGOLARI KALDIRALIM"

Davutoğlu tüm Dünya'ya seslenerek, barış yapma niyetlerinin olmaması koşulunda, Kıbrıs Türk halkı üstündeki ambargoların kaldırılması gerektiğini işaret ederek, "ambargo için geçerli olan bir gerekçe varsa 2004'te ölmüştür, halen bu ambargonun sürüyor olması hiçbir şekilde ifade edilemez" dedi.

KKTC'nin ambargolar ve dayanışmayı gerektiren bir durumda yaşadığını da sözlerine ekleyen Davutoğlu, KKTC demokrasisinden kendisinin memnun olduğunu ve bunun yeni bir KKTC'nin doğacağının işareti olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "şimdi harekete geçme zamanıdır. Yarın değil, bugün, haftaya değil bu hafta çözelim! Artık bu adaya barış, Doğu Akdeniz'e istikrar gelsin" dedi.

BARIŞ OLSUN TÜM DÜNYA'YA DAĞITALIM

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Gelin beraber çözümü bulalım ya da ambargoları kaldırın ve alternatif çözümler üzerine düşünelim. Bu ziyaretle birkez daha göstermiş olduğumuz gibi KKTC'nin yanındayız. Gerekirse Rum kesimine de hayat dağıtmşsa, Anadolu'dan Kıbrıs'a dostluk mesajları gelir. Hiçbir zaman KKTC'yi kendi kaderine bırakmayız."

KP Daily News Editörü Beran Dağtaş'ın sorusu üzerinde Davutoğlu, "eğer birgün barış olursa, aynı boru hattı yanında elektrik ve doğalgaz boru hattı da olur. Barış olursa, tüm Dünya'ya dağıtırız ve Rum trk herkes bundan istifade eder. Eğer barış olursa, barışa teşvik edici olacaksa Türkiye'nin kudreti geçer. Önce Türkiye'ye doğalgazı alır sonra tüm Dünya'ya pazarlarız. Elektrikle ilgili de yaparız" dedi.

"KKTC'YE YÖNELİK TEHDİT TC'YE YÖNELİKTİR"

IŞİD'le ilgili gelen soruya ise, kendilerine KKTC'ye döünk bir tehdit olduğuna dair bir bilgi gelmediğini, ve KKTC'ye dönük her tehdidin Türkiye'ye dönük olduğunu belirtti. Davutoğlu, "bu veya benzeri ne olursa olsun, KKTC'nin geleceği Türkiye'nin garantisi altındadır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.