İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Tulga, iş kazalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı...

Tulga, iş kazalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı...

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga'nın son zamanlarda yaşanan iş kazalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 16/09/14 15:21
okuma süresi: 3 dak.
Tulga, iş kazalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı...
A- A A+

Sorun oluştuğu zaman veya sorun kapımıza geldiği zaman telaş içinde yapılan her öneri yanlışları içerdiği gibi, sorunu çözmekten de uzaktır.

Trafik kazaları gibi iş cinayetleri de artışa geçti. 10 gün kadar önce Girne'de, şimdi de Mutluyaka'da Suriyeli bir işçi iş kazasından öldü. Gece kulüplerinde ardı ardına gelen ölümleri de unutmamak gerekir. Ardı ardına gelen ölümlü olaylardan dolayı sarsılmış durumdayız. Nerde olursa olsun sonunda işini yapmaya çalışan yabancı veya yurttaş insanların yaptığı işin karşılığını ölümle ödemesi ne kabul edilebilir bir şeydir, ne de tahammüle açıktır. Elbette ki denetimlerin yapılmamış olması, yapılmaması, yasaların uygulanmaması, ölümlü olayları hızlandırmakta, çoğaltmaktadır.

Yapılan eleştiriler, gördüğümüz kadarıyla daha çok denetimlerin yapılmamış olması noktasındadır. Ancak sorunun denetimler ve cezayı kesmeden ibaret olmadığı da ortadadır. İnsan hayatı tüketici, toplum, halk tamamen piyasanın insafına bırakılmıştır. Ucuzculuğun, niteliksizliğin, çalışma saatlerinin hiçbir safhasında yasalara rağmen devlet neredeyse yoktur.

Projeyi, işi üstlenen firma, zaman zaman da çalışanların kayıtlı olup olmadığı gibi konularda eksik de olsa denetim yapıldığı halde, esas olarak yapılması gereken işin tanımı ve o işe göre eğitilmiş ehli insan olup olmadığıdır. Denetimlerin de temel olarak bu noktadan başlaması gereklidir, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası da bunu emretmesine rağmen, hiçbir zaman bu noktaya gelinememiştir. Bu durum özellikle inşaatlarda sorgulanmamakta, denetlenmemektedir. İnşaat; müteahhit firma, inşaat mühendisi, mimardan ibaret değildir. Bu sektör, duvarcı, fayansçı, demirci, boyacı, altyapıcı, dozer operatörü, çatı, elektrik, sıhhi tesisat gibi onlarca meslek kolunu içermektedir.

Şu veya bu gerekçe ile bunları başından itibaren örgütleyemeyen, öngörmeyen, mazeret üreten, sistemin ne iş kazalarını, ne istihdam sorununu, ne toplumdaki bunalımları, ne de trafik kazalarını çözmesi mümkün değildir.

Devleti bir yanı ile çözmek, tamir etmek artık olanaksızlaştı. Kamudan özele yeniden ya yapılanılır, ya da yapılanılır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.