İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Adli yılın başlaması nedeniyle AKM'de tören düzenledi

Adli yılın başlaması nedeniyle AKM'de tören düzenledi

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, özellikle adalet, sağlık ve eğitim konularındaki sorunların artık geride bırakılması gerektiğinin altını çizerek, her yerde olduğu gibi yargıda da bulunan sorunların çözümü için sızlanıp şikâyet etmek yerine, plan, proje yapmak gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 16/09/14 17:11
okuma süresi: 9 dak.
Adli yılın başlaması nedeniyle AKM'de tören düzenledi
A- A A+

Siyasi sistemin cesaretle sorgulanabilmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, "Yasama ve yürütme ilişkilerini ön yargısız konuşabilmeliyiz. Değişiklik yapılsın ya da yapılmasın demiyorum. Konuşulsun. Gerekli olup olmadığına bir bakılsın diyorum" şeklinde konuştu.

2014–2015 Adli Yılı'nın başlaması nedeniyle bugün Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören düzenlendi. Törende, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, KKTC Barosunu Temsilen Baro Konseyi Başkanı Ünver Bedevi, Başsavcı Aşkan İlgen, Türkiye Cumhurbaşkanı Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, törende yaptığı konuşmaya, Atatürk'ün "İstiklal, istikbal, hürriyet, her şey adaletle kaimdir" vecizesine atıfta bulunarak başladı ve Atatürk'ün bu sözünün büyük bir ileri görüşlülük ve doğru bir saptama olduğunu vurguladı.

"ADALET EN SİHİRLİ, EN ETKİLİ SÖZCÜKLERDEN BİRİDİR"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Adalet en sihirli, en etkili sözcüklerden biridir. Adalet, huzur, mutluluk ve güven demektir. Adaletsizlik ise bireyleri, toplumları ve dünyayı tam tersi duygular, düşünceler içine sürükler" dedi.

Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözüne de değinen Eroğlu, milletin, devlet çatısı altında birlikte yaşarken egemenliğini yasama, yürütme ve yargı vasıtasıyla kullandığını belirtti. Eroğlu, milletin ve milletin bireylerinin esas olduğunu vurguladı.

"YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI İYİ ÇALIŞIRSA, MİLLET VE DEVLET MUTLU VE GÜÇLÜ OLUR"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Birey mutlu ve güçlü olursa, millet güçlü olur. Millet güçlü olursa, devlet güçlü olur. Yasama, yürütme ve yargı ne kadar iyi çalışırsa birey, millet ve devlet de o denli mutlu ve güçlü hale gelir. Sağlık birey için ne kadar önemli ise, adalet de devlet organizasyonu için önemlidir" ifadelerini kullandı.

Anayasa'nın herkesin bağlı olduğu bir toplumsal sözleşme olduğunu kaydeden Eroğlu, devlet otoritesi denen halkın egemenlik hakkının, yasama, yürütme ve yargı vasıtasıyla kullanılmasında yargı sisteminin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

"KIBRIS TÜRK HALKININ KÖKLÜ YARGI GELENEĞİ"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü'nün Osmanlı dönemine kadar dayanan köklü bir yargı geleneği ve sistemi bulunduğunu kaydederek, "Kıbrıs Türk halkı tarihi boyunca yargıya, adalete büyük değer ve önem vermiştir. Yargıçlar, avukatlar siyasi ve sosyal gelişimimize damgalarını vurmuştur. Vurmaya da devam etmektedir" dedi.

"SIZLANMAK YERİNE SORUNLARIN AŞILMASI İÇİN PLAN PROJE YAPMAK GEREK"

Her yerde olduğu gibi yargıda da sorunlar bulunduğuna değinen Eroğlu, sızlanıp şikayet etmek yerine, sorunların aşılması için plan, proje yapmak ve adım atmak gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yıllardır siyasetin içinde yer alıp, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapan biri olarak kendisinin de yapmak isteyip de yapamadıkları, eksik bıraktıkları ya da hataları olduğunu söyledi.

"ADALET, SAĞLIK VE EĞİTİMDEKİ SORUNLAR ARTIK GERİDE BIRAKILMALI"

Eroğlu, son yıllardaki tecrübeleri ışığında özellikle "adalet, sağlık ve eğitim" konularındaki sorunların artık mutlaka geride bırakılması gerektiğinin belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:?"Ve bir şeyi daha vurguluyorum. Artık cesaretle siyasi sistemimizi de sorgulayabilmeliyiz. Yasama ve yürütme ilişkilerini ön yargısız konuşabilmeliyiz. Değişiklik yapılsın ya da yapılmasın demiyorum. Konuşulsun. Gerekli olup olmadığına bir bakılsın diyorum. Konuşmalarımda, Anayasal değişikliklerin, Seçim ve Halk Oylaması Yasası'nın, Siyasal Partiler Yasası'nın önemine dikkati çektim.

Anayasal değişiklikler için bazı adımlar atıldı ama halkın onayından geçmedi. Peki ama bu, alk Anayasal değişiklik istemiyor mu demektir? Yoksa yapılan değişiklikler yeterli bulunmadı mı? Zamanlama konusunda bazı sıkıntılar mı var? Bence bu konu iyi değerlendirilmelidir. Yaşananlar, tartışılanlar göz önünde tutulmalıdır. Tüm ilgili çevrelerin içinde yer alacağı yeni bir süreç başlatılmalıdır."

"DAVA SAYISI VE MAHKEMELERİN YÜKÜ ARTTI"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, emekli yargıçların yazılarını ve programlarda söylediklerini takip ettiğinde, gerçekten de dava sayısında büyük artış yaşandığını ve mahkemelerin yükünün arttığını belirtti.

Eroğlu, şunları dile getirdi:

"Peki ama çözüm nedir? Yargıç sayısını artırmak, mahkeme binalarını geliştirmek, çoğaltmak mı? Yoksa, dava sayılarının artmasına neden etkenleri ortadan kaldırmak mı? Neden insanlarımız geçmişte aralarında hallettikleri bazı konuları şimdi mahkemeye başvurarak çözmek istiyor? Yasama ve yürütme, ekonomik, sosyal sıkıntılara yeterince çözüm bulamıyor diye mi sorunlar artıyor, dava sayısı çoğalıyor?"

FAALİYET RAPORU… DAVA SAYILARI…

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, mahkemelerin 2013 faaliyet raporuna göz attığını ve dava sayılarında artış gördüğünü söyledi. Eroğlu, "Örneğin alacak, icar satış, karşılıksız çek davalarının sayısı neden 21 bine yaklaştı? Neden ağır cezadaki dava sayısı 600 oldu. Neden boşanan çift sayısı 350'yi buldu?" diye sordu.

"TOPLUMSAL MUTLULUK VE KURTULUŞ YOLLARINI BULMAK GEREK"

Herkesin bu ülkenin insanı, aynı geminin yolcuları olduğunu belirten Eroğlu, toplumda sıkıntı varsa, mutlu olunamayacağın söyledi. Eroğlu, "Yapılması gereken bireysel kurtuluş, bireysel mutluluk yollarına başvurmaktan kaçınmaktır. Yapılması gereken toplumsal mutluluk ve toplumsal kurtuluş yollarını bulmaktır" dedi.

"KİMSE KONULARI, KIBRIS KONUSUNUN HALLEDİLMESİNE BAĞLAMASIN"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Kimse getirip, getirip konuları Kıbrıs konusunun halledilmesine bağlamasın" diyerek, bunun kolaycılık olacağını ve insanları atalete iteceğini söyledi.

"Atalet hatadır, bir yarar sağlamaz. Elbette Kıbrıs konusunun var olan gerçekler temelinde bir antlaşma ile sonuçlanması iyi olur. Biz barış için çalışıyoruz ama hepimizin ilk ödevi kendi insanımızın sorunlarını çözmektir" diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ilk ödevlerinin Anayasa'nın da öngördüğü şekilde devleti yüceltmek, vatandaşı mutlu etmek olduğunu vurguladı.

"ADALETİN TECELLİSİ"

Eroğlu, "adaletin tecellisi" konusuna da değindiği konuşmasında, "geciken adalet, adalet değildir" ifadesini hatırlattı ve "Tabii ki en ideali doğru ve hızlı karardır. Bu amaçla geçmiş yıllarda hukuk davalarındaki yargı mekanizmasının işleyişini hızlandırmak adına 'Hukuk Usulü Tüzüğü'nde bazı değişiklikler yapıldığını biliyorum. İnşallah faydası görülür. Ama bu konu üzerinde durmakta yarar var" dedi.

"YARGI CAMİASINI BASKI ALTINA ALMAK ASLA SİNEYE ÇEKİLECEK BİR OLAY DEĞİL"

Eroğlu şöyle devam etti:

"Değerli kardeşlerim, yargıçlar, savcılar ve avukatlarımızın zaman zaman bazı tehditler ve saldırılarla karşılaşması bizleri üzüyor. Bu konu üzerinde de herkes hassasiyetle durmalı. Yargı camiasını şu veya bu şekilde baskı altına almak asla sineye çekilecek bir olay değildir. Bu noktada medyamıza da birkaç söz söylemek gereğini duyuyorum. Elbette özgür medya yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvettir. Buna bir sözümüz yok ama sorumluluk bilinci ile hareket etmek, yasalara uymak da medyanın görevidir.Görülmekte olan bir davayı etkileyici yayın yapılmaması çağdaş dünya için vazgeçilmez bir olgudur. Suçlu olduğu mahkemelerce kesinleştirilmeyen insanların suçlu olarak ilan edilmesi son derece yanlıştır."

"DAHA REFAH BİR ÜLKE HERKESİN HAKKI…"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasının sonunda, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi ve adaletin tecellisine zarar veren veya geciktiren başlıca sorunların artık mutlaka geride kalması gerektiğini vurguladı.

"Uyum içinde, dostça, kardeşçe, bir birimizi anlamaya çalışarak hareket edersek aşılamayacak sorunumuz yoktur" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha huzurlu, daha refah bir ülkenin herkesin hakkı olduğunu söyledi. Eroğlu, el birliğiyle istenen noktaya ulaşılması dileğinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.