İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

"Al-Ver zamanı geldi" sözleri kriz yarattı!

"Al-Ver zamanı geldi" sözleri kriz yarattı!

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, dünkü basın toplantısında, Kıbrıs'ta "bir al-ver süreci olması gerektiğini" söylemesi Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin dün akşam liderler onuruna verdiği yemek ve bugünkü liderler görüşmesi öncesinde krize neden oldu.

Yayın Tarihi: 17/09/14 11:46
okuma süresi: 6 dak.
"Al-Ver zamanı geldi" sözleri kriz yarattı!
A- A A+

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, BM tarafından Ban'ın sözleriyle ilgili bir düzeltme yapılmaması halinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bugünkü görüşmeye gitmemekle tehdit ettiğine işaret eden Rum basını, Anastasiadis'in dün akşamki yemeği bile iptal etmeyi düşündüğünü kaydetti.

Anastasiadis'in tehdidi ve Rum tarafının yoğun perde gerisi girişimlerinden sonra BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü tarafından düzeltme yapıldığına işaret eden gazeteler, haberi genellikle manşetten verdi.

Fileleftheros; "Ban Ateşe Verdi... Genel Sekreter Al-Ver'e Çağırdı, Başkan Bugünkü Görüşmeyi İptal Etmekle Tehdit Etti... Perde Gerisi: Lefkoşa Düzeltme İstedi ve Aldı" başlıklı manşet haberinde, Ban'ın "bir al ver süreci olması gerektiği" açıklamasının bugünkü Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinin neredeyse iptaline neden olacağını yazdı.

Gazete, "Edindiğimiz bilgilere göre başkan Anastasiadis BM tarafından düzeltme açıklaması yapılmaması halinde Derviş Eroğlu ile bugünkü görüşmeye gitmemekle tehdit etti. Hatta Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin dün akşamki yemeğin iptal edilmesi düşüncesi de vardı" ifadesine yer verdi.

BM Sözcüsü'nün dün akşam geç saatlerde yaptığı düzeltme açıklamasında, "Genel Sekreter, liderlerin, müzakerelerin bir sonraki aşamasıyla ilgili hazırlıklarından söz ediyordu. Kullandığı al-ver ifadesi prosedürde gidilen son aşama olacak" dediğini yazan gazete, Sözcü'nün bu tür durumlar cereyan ettiğinde genellikle yaptığı gibi Ban'ın sözlerini "dil sürçmesine" bağladığına işaret etti.

Gazete, Panikos Panayotu imzalı ve New York çıkışlı haberini iç sayfasında şu detayları da verdi:

"BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, basın toplantısı sırasında Kıbrıs'la ilgili bir soruyu cevaplarken 'bir al-ver olması gerektiğini' söylemesi üzerine dün akşam BM merkezinde ve Lefkoşa'da yoğun perde gerisi yaşandı. Hükümet derhal sert tepki gösterdi ve Genel Sekreter'in o açıklaması için düzeltme talep etti.

Edindiğimiz bilgilere göre Başkan Anastasiadis, BM tarafından düzeltme yapılmaması halinde Eroğlu ile bugünkü görüşmeye katılmamakla tehdit etti. Daha sonra Genel Sekreter'in Sözcüsü Stephane Dujarric, yazılı düzeltme açıklamasında 'al-ver'in çözüme götürecek 'nihai aşama' olacağını savundu."

Simerini de haberi "Al-Ver'den Söz Etti Ama Çürüttü... Ban Ki Moon'un Bombası Zamanında Etkisiz Hale Getirildi... Sözcüsü Dil Sürçmesine Bağladı" başlığıyla manşete çekti.

Gazete, "Genel Sekreter'in, Kıbrıs sorununda al-ver prosedürünün zamanının geldiğini söylemesi Lefkoşa'da gece gece alarma neden oldu. Ancak iki saat sonra BM merkezinden düzeltme. Açıklamada Genel Sekreter'in sözleri dil sürçmesine verildi. Bu, Lefkoşa'yı rahatsız eden açıklamalarını düzeltmek zorunda kaldıklarında BM temsilcilerinin genellikle başvurdukları yöntemdir" ifadesini kullandı.

Edindiği bilgilere dayanarak Ban'ın sözlerinin Rum tarafını alt-üst ettiğini kaydeden gazete Rum tarafının derhal düzeltme yapılmasını istediğini hatta Anastasiadis'in, düzeltme yapılmaması halinde bugünkü liderler görüşmesine katılmamakla tehdit ettiğini yazdı.

Gazete Ban'ın, Rum tarafını öfkelendiren ve Anastasiadis'in tehdidine neden olan açıklamasının Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun resmi KKTC ziyareti sırasında söylediklerinin ardından geldiğine dikkat çekti.

RUM TARAFINI "SİNİRLENDİRDİ, SORU İŞARETLERİ YARATTI"

Gazete "Genel Sekreter'den Müzakerelere Bomba... Al-Ver Şartları Görüyor ve Lefkoşa'yı Sinirlendiriyor" başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları aktardı:

"Ban'ın sözleri Türk uzlaşmazlığının tırmandığı kritik bir ana denk geldi. Bu durum sansasyon yarattı dengeleri bozduğu ve iki toplum liderinin bugünkü görüşmesini havaya uçurma tehlikesine soktuğu değerlendiriliyor.

Ban'ın açıklaması, şu ana kadar müzakerelerin gidişatıyla ilgili büyük bir hayal kırıklığı olduğundan Lefkoşa'da soru işaretleri yarattı. Hükümet şu ana kadar, gerek Eroğlu'nun gerek Ankara'nın maksimalist tezlerinin ilerleme ümidi olmasına olanak tanımadığını açıkça beyan etti. iki taraf usulde bile uzlaşamadığından, Genel Sekreter'e nasıl bir bilgilendirme yapıldığı konusunda soru işaretleri doğuyor. Güvenilir bir kaynağa göre Başkan Genel Sekreter'den derhal düzeltme istedi, aksi halde bugünkü görüşmeye gitmeyeceğini vurguladı."

Alithia haberi "BM Genel Sekreteri: 'Al-Ver Zamanıdır'" başlığıyla aktarırken, Haravgi "BM Genel Sekreteri Şimdi 'Al-Ver'den Söz Ediyor... Az Daha Yemeği ve Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesini Havaya Uçuruyordu" başlığını kullandı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.