İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KKTC Toplum Platformu: "Hükümet gereğini yapsın, Üreticinin mağduriyetini gidersin"

KKTC Toplum Platformu: "Hükümet gereğini yapsın, Üreticinin mağduriyetini gidersin"

KKTC Toplum Platformu son günlerde Hayvan Üreticilerin gerçekleştirdiği eylemlere destek verdi ve Hükümetten biran önce Hayvancıların sorunlarına çözüm istedi. Platformdan yapılan yazılı açıklama şöyle;

Yayın Tarihi: 18/09/14 10:41
okuma süresi: 4 dak.
KKTC Toplum Platformu: "Hükümet gereğini yapsın, Üreticinin mağduriyetini gidersin"
A- A A+

"Bilindiği üzere K.K.T.C.'de süt alım ve satışları Tarım Bakanlığı'na bağlı Süt Endüstri Kurumu tarafından yapılmaktadır. Hayvancılara Kurum tarafından ayda 2 defa, her ayın 7'si ve ay sonu süt ödemeleri yapılmaktadır.

CTP-DP Hükümeti göreve geldikten sonra diğer icraatlarında olduğu gibi bu konuda da malaaesf bizi yanıltmayarak sağlıklı bir bütce oluşturamamış, oluşturmuş olduğu bütçeye de uymamış, palyatif çözümler üreterek sistemi yavaş yavaş bir çıkmazın içerisine sürüklemiştir. CTP-DP hükümeti göreve geldiği günden itibaren süt paraları ile ilgili yanlış kararlar almıştır.Tarım Gıda ve enerji bakanlığı Doğrudan gelir kaleminde 100 Milyon TL olduğunu bilmesine rağmen bütçesini hiçe saymış ve bugün itibariyle DGD'sinde maalesef 5 Milyon TL'si kalmıştır. Bu kalan 5 Milyon TL ile Hayvancılara süt parasının ödemesi konusunda yaşanan sıkıntıların daha da büyüyeceği ve hatta imkansız hale gelmesi kaçınılmazdır. Kaldı ki bu DGD yalnzca süt paralarının ödenmesi için ayrılmamıştır, diğer ihtiyaçlar için de kullanılacaktır.

Hayvancıların süt paraları ayda iki ödeme( hayvancılar arasında ise 2 liste süt parası olarak tanımlanmakta) şeklinde iken, iki liste süt parası daima alacaklı olarak tutulmakta ve 3. Liste süt paraları eksiksiz olarak zamanında ödenmekte idi. Ancak gelinen son noktada süt paraları ödemelerinde 3 liste standard olarak tutulmakta ve 4. Liste süt paraları bile maalesef ödenememektedir.

Bugün itibariyle değerlendirdiğimizde, ayın sonuna kadar süt parası ödemeleri yapılamadığı takdirde Süt Endüstüri Kurum yine 4 listeyi ödememiş ve 5. listeye geçilmiş olacaktır. Bu ödeme planı hayvancılar arasında kabul edilemez bir durum yaratmıştır. Ödeme planında yaşanan bu sıkıntılar hayvancılık sektöründe maalesef telafisi olamayacak , kalıcı kalıcı zararlar vermeye başlamıştır. Hayvancıların büyük bir çoğunluğu Devletten olan alacaklarına güvenerek yazmış oldukları çeklerini maalesef ödeyememekte ve bankalar nezdinde kredibilitelerini kaybetmekte ve kredi zorlukları içine düşmektedirler.

Gerçekten günden güne büyüyen alacaklar ve dolayısıyle borçlar hayvancıların belini bükmektedir. Hayvancılar Süt Kurumundan olan alacaklarını zamanında alamadıkları için adeta cezalandırılmaktadırlar. İşin daha da vahim yanı Devletin bir başka Kurumu olan Toprak Ürünleri Kurumu'nun maalesef bu duruma olumsuz yönde katkı koyması ve Hayvancıların çeklerini süt paralarının ödenemediğini bilmesine rağmen bankalara yatırıp Hayvancıları Karşılıksız çek verir duruma düşürmesidir.

Yapılması mümkün alınması gerekli tedbirler olmasına rağmen başta Tarım bakanlığı ve ona bağlı Kurumlar bu konuya çözüm üretmekten kaçmakta ve Hayvancıları nerdeyse bir batağa sürüklemektedirler. Toprak Ürünleri Kurumu Hayvancıların çeklerini gerekirse faizsiz, cezasız bekletmeli ve süt paralarının yatmasına müteakip bankalara yatırmalıdır. Süt Kurumu ise artık elini taşın altına koymalı ve ivedi olarak Yönetim kurulunu toplamalı, gerekirse gerekli yasal düzenlemeleri yapmalı ve yetki alıp bu ödemeler için gerekli kısa dönemli finansman kaynaklarını oluşturmalıdır, Bunun için Overdraft limit oluşturulup hayvancılara süt ödemeleri geciktirilmeden zamanında yapılmalı ve hayvancıların önünü açılmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.