İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Bel büken çantalar: Okul çantası tehdidi

Bel büken çantalar: Okul çantası tehdidi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Dr. Can Çobanoğlu ve Dr. Kandemir Berova yeni eğitim-öğretim yılının açılmasıyla birlikte öğrencilerin sırtlarında taşıdıkları ağır çantaların "çocukların omurga yapılarını" tehdit ettiğine dikkat çekerek anne babaları uyardı…

Yayın Tarihi: 18/09/14 12:19
okuma süresi: 6 dak.
Bel büken çantalar: Okul çantası tehdidi
A- A A+

Ağır ve yanlış taşınan sırt çantalarının omurgadaki kıkırdak dokuların yaralanmasına sebep olabileceğini söyleyenDr. Çobanoğlu, "Çanta elde veya omuzda tek taraflı taşınıyorsa omurganın yapısı üzerinde kalıcı olabilecek olan sakatlıklara kadar gidebilecek ve ömür boyu sıkıntıya sebep olabilecek zararlar doğurabilir. Okullarda dolap kullanımı şart" dedi…

Dr. Berova ise, çanta ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10 ilâ 15'ni geçmemesine özen gösterilmesi gerektiğini kaydederek "sadece gerekli eşyalar çantaya yüklenmeli... Gereksiz ağırlıktan mutlaka kaçınılmalı. Bunun yanında çantayla birlikte vücut pozisyonunun dadeğişmemesine özen gösterilmeli" uyarısı yaptı.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Ülkemizde 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı başladı. Yolda sokakta okul giriş ve çıkış saatlerinde hepimizin rastladığı öğrenciler arkalarında taşıdıkları ağır çantalarla dikkat çekiyor. Bazı öğrenciler çantalarını tek omuz takarak yan pozisyonda yürüyerek taşırken, bazıları ise taşımakta zorluk çektikleri bu çantaları öne doğru kambur bir şekilde taşıyor. Kıbrıs Postası'na konuşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Dr. Can Çobanoğlu ve Dr. Kandemir Berova, ağır ve yanlış pozisyonlarda taşınan çantaların çocuklar üzerinde büyük zararları olabileceğine dikkat çekerek, "Sırtta taşınan ağır okul çantaları, sırt ağrılarına yol açabileceği gibi ileriki yaşlarda omurga rahatsızlıklarına yol açabilir" dedi.

"Ağır çantalar ileriki yaşlarda sıkıntı yaratabilir"

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Can Çobanoğlu, ağır çantaların çocuklar üzerinde yarattığı zararlar birazda nasıl taşındığına bağlı olduğuna dikkat çekerek, "Eğer çanta elde veya omuzda tek taraflı taşınıyorsa omurganın yapısı üzerinde kalıcı olabilecek olan sakatlıklara kadar gidebilecek ve ömür boyu sıkıntıya sebep olabilecek zararlar doğurabilir. Omur kemikler, omurga eklemleri ve kemiklerin arasındaki kıkırdaklar yanlış taşınan ve aşırı ağır çantalara bağlı olarak kıkırdaklar veya eklem kıkırdakları zarar görebilir. Kıkırdak dokuların kan dolaşımı olmadığı için bu dokuların sakatlanması ve yaralanması halinde kalıcı kronik dejenerasyonlara yani yıpranmalara yol açar. Bu yıpranmalar kişinin ileriki yaşlarında ve hayatında sıkını sebebi olabilir" dedi.

"Okullarda dolap kullanımını başlatılmalı"

Çobanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, "Çocukların taşımış olduğu okul çantalarındaki ağırlığın yarattığı zararlara rağmen her gün okula taşınıp taşınmama gerekliliğide önemli bir noktadır. Örneğin, yurt dışında ve ülkemizde bazı okullar öğrencilere dolaplar sağlayarak kitapların ve taşınan eşyaların bir kısmını okulda koruyarak her gün taşınmasını engelleme yoluna gittiler. Ağır çantaların insanlar üzerinde ne kadar büyük zararları olduğunu anlayan ülkeler yıllar önce bunun önlemini alarak öğrenciler için okullarda dolap kullanımını başlattılar."

"İki omuza asılabilen çanta tercih edilmeli"

Ülkemizde öğrencilerin bir kısmının aileleri ile bir kısmının ise servis araçları ile okula gittiklerini belirten Çobanoğlu,"Bunların yanında okula yürüyerek giden ve sırtlarındaki ağır çantalarla uzun yol kat eden öğrencilerde oldukça fazla sayıdadır. Dolayısıyla uzun mesafe bu çantaları taşımak zorunda olan çocuklar olduğunu da varsayarak, ya tekerlekli çantaları tercih etmeliyiz ki tekerlekli çantalar da her yüzeyde ve merdivenlerde taşınmayacağına göre iki omuza da geçirilebilen sırt çantası daha dengeli olacağından daha fazla tercih edilen olmalıdır" şeklinde konuştu.

"Çanta ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10-15'ini geçmemeli"

Ortopedi ve Travmatoloji UzmanıOp. Dr. Kandemir Berova, Okulların açılması ile birlikte okul çantaları çocukların günlük yaşamına girdiğini belirterek,"Çocukların doğal vücut pozisyonu, ağırlığın optimal dağılımı ve düşme tehlikesinin azaltılması çanta seçiminde önemli faktörlerdir. Genel olarak sırt çantaları tercih edilmelidir. Çanta ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10-15'ni geçmemesine özen gösterilmelidir. Bu kural çocuğun vücut yapısıyla da değerlendirilmelidir. Örneğin zayıf yapıda olan bir çocukta daha az bir oran da tercih edilebilir. Bunun yanında çantayla birlikte vücut pozisyonun değişmemesine dikkat edilmelidir" dedi.

"Ağır çantalar omurga rahatsızlıklarına yol açabilir"

Berova, sözlerine şu şekilde devam etti; "Yukarda bahsettiğimiz kurallara dikkat edilmemesi sırt ağrılarına yol açabileceği gibi ileriki yaşlarda omurga rahatsızlıklarına da zemin hazırlayabilir. Tabii çanta dışında öğrencilerin uzun süreler oturmaları da bel için omurga için olumsuzluklar yaratabilmektedir.Yüklerin hafifletilmesi elbette tek başına öğrencinin veya ailenin elinde olan bir şey değil. Ancak sadece gerekli eşyaların çantaya yüklenmesi gerekir. Gereksiz ağırlıktan mutlaka kaçınılmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.