İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Toparlanıyoruz Hareketi'nin itirazı sonuç verdi; Meclis Başkanlığı haksız bulundu

Toparlanıyoruz Hareketi’nin itirazı sonuç verdi; Meclis Başkanlığı haksız bulundu

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Cumhuriyet Meclisi'nin Toparlanıyoruz Hareketi tarafından sorulan sorulara cevap vermek zorunda olmadığı yönündeki yorumu haksız bularak, talep edilen bilgilerin Harekete verilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Yayın Tarihi: 18/09/14 12:43
okuma süresi: 4 dak.
Toparlanıyoruz Hareketi’nin itirazı sonuç verdi; Meclis Başkanlığı haksız bulundu
A- A A+

Toparlanıyoruz Hareketi'nin yapmış olduğu itirazı değerlendiren Kurul, Hareket'in sorduğu sorulara Meclis Başkanlığı'nın yasa bağlamında cevap vermek zorunda olduğu sonucuna vardı.

Kararları bağlayıcı olan Kurul'un bu kararı ertesinde Meclis Başkanlığı'nın Toparlanıyoruz Hareketi'ne mal beyanı konusunda bir kez daha ve bu kez yasanın gerektirdiği şekilde bilgileri içeren bir yanıt vermesi gerekiyor.

Toparlanıyoruz Hareketi bir süre önce seçilmiş ve atanmışların mal beyanı konusunda Meclis Başkanlığı'ndan bilgi talep etmiş ancak Sibel Siber imzasıyla verilen yanıtta Meclis Başkanlığı'nın Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında mal beyanı ile ilgili olarak bilgi vermek zorunda olmadığı iddia edilmişti.

Bunun üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz başvurusu yapan Toparlanıyoruz Hareketi'nin haklı olduğu ve yasanın gerektirdiği şekilde bilginin Meclis Başkanlığı tarafından verilmek durumunda olduğu ortaya çıktı.

Toparlanıyoruz Hareketi Meclis Başkanlığı'ndan yanıt alamadığı sorular arasında şunlar vardı:

- Mal beyanını sunmayanlar söz konusu ise bu kişilere Meclis Başkanlığı tarafından herhangi bir yazılı ihtar verilmiş midir?"

- Mal bildirimlerini incelemek için Cumhuriyet Meclisi'nde herhangi bir personel veya kurul oluşturuldu mu?"

- Eğer kurul oluşturdu ise bu kurul kaç kişi ve kimlerden oluşmaktadır? Eğer sadece bir personel görevlendirilmiş ise bu personelin adı ve soyadı nedir?

- Yukarıda bahsedilen kişilerin mal bildirimleri ilgili yasanın 7 (1) maddesinde belirtilen kapsama uygun, kaynakları, borçları ve sebeplerini de içeren bir şekilde, eksiksiz ve yasada belirtilen sürelere riayet eder bir şekilde yapıldı mı?

- Yine aynı madde altında mal bildirimi yapmakla yükümlü görevliler eşleri veya velayeti altındaki çocukları ile de ilgili olmak üzere, aynen kendileri gibi, gerekli bildirimleri yaptılar mı?

Kurul'un bu kararına göre bundan böyle Meclis Başkanlığı, merkezi idare bünyesinde olduğundan, idarenin yaptığı işlemlerde olduğu gibi kendi işlemleriyle ilgili olarak Bilgi Edinme Hakkı Yasası bağlamında bilgi vermek zorunda olacak.

Toparlanıyoruz Hareketi tarafından yapılan açıklamada, "gerekli prosedürler takip edilerek böyle bir sonucun alınması, kamuoyunda herkesin hakkının peşinden yılmadan koşmasının önemini ortaya koymuştur" denildi. Açıklamada Meclis Başkanlığı'nın sorumluluktan kaçmasının önüne geçildiğine dikkat çekilerek bu gelişmenin özellikle mal beyanlarını alma ve yasaya uygun olarak yapılıp yapılmadıklarını denetleme görevi olan Meclis Başkanlığı'nı Halkın ve sivil toplum örgütlerinin dolaylı da olsa denetlemesine kapıyı araladığına dikkat çekildi. Hareket ayrıca Meclis Başkanlığı'nın mal beyanları konusunda, yasanın gerektirdiği şekilde vereceği cevabı beklediğini de vurgulandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.