İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Angolemli: "Hükümet hayvancılığı bitiriyor"

Angolemli: "Hükümet hayvancılığı bitiriyor"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Mağusa milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkedeki Hayvan Üreticileri'nin çok büyük sıkıntılar çektiğini, buna çare üretmesi gereken CTP-DP Hükümeti ile Tarım Bakanlığı'nın ise karar ve uygulamaları ile üreticiyi yok etme noktasına sürüklediğini vurguladı ve "Hükümet bu gidişle hayvancılığı bitirecek" uyarısı yaptı.

Yayın Tarihi: 20/09/14 12:18
okuma süresi: 6 dak.
Angolemli: "Hükümet hayvancılığı bitiriyor"
A- A A+

Alacaklarını gününde alamayan, hayvanlarına yedirecek arpa ve kaba yem dahi bulamayacak noktaya gelen Hayvan Üreticileri'nin, ürünlerini pazarlama sıkıntısı yaşarken, diğer yandan da çek yasağı nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarına dikkat çeken Angolemli, çarenin, bütünlüklü bir tarım politikası oluşturmakta olduğunu kaydetti

Ülke genelinde Hayvan Üreticilerinin yaşadığı sorunların yanı sıra, Beyarmudu Bölgesindeki Hayvan Üreticileri'nin bölgeye özgü ek başka sorunlarla boğuştuklarını da belirten Angolemli, Hükümet'in acil tedbir almaması durumunda, bölgede hayvancılığın yok olacağı uyarısında bulundu.

Hükümeti biran evvel hayvancının sorunlarına ciddi olarak eğilmeye davet eden Angolemli, hükümetin hayvancılara yönelik karar alırken, içinde bulunulan zor durumu da dikkate alarak, geçmiş borçlarını öne sürmeden, tüm üreticilerin faydalanmasını sağlaması gerektiğini kaydetti.

-Beyarmudu'nu ziyaret-

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, bazı Parti Meclisi Üyeleri ile bölge temsilcilerinden oluşan bir heyet geçtiğimiz günlerde Beyarmudu'nu ziyaret ederek bölgedeki Hayvan Üreticileri ile görüştü, sorunlarını dinledi.

Ziyaretin ardından konuyla ilgili açıklama yapan Angolemli, 3 ayrı bölgeden oluşan ve 3 farklı idarenin olduğu Beyarmudu'nun diğer yerleşim yerlerine göre statüsünün farklı olduğunu, bunun da bazı zorlukları beraberinde getirdiğini kaydetti, Hayvan Üreticileri'nin de bu zorluk ve sıkıntılardan nasibini fazlasıyla aldıklarını kaydetti.

"Verilen sözler tutulmadı…"

Angolemli, 1974'ten sonra, güvenlik sorunu oluşmaması ve Rumların bölgeden uzak tutulması amacıyla, Kıbrıslı Türklerin hayvancılığı BM kontrolündeki ara bölgede ve İngiliz Üsler Bölgesi'nde yapılması adına teşvik edildiğini, bundan dolayı ara bölgenin kısa zamanda modern ağıllarla donatıldığını anımsattı. Angolemli, dönemin yetkililerinin gerekli yardım ve teşviklerin yapılacağı teminatı ile, Beyarmudu Kooperatifini devreye sokarak kısa zamanda ağılların yapılmasını ve hayvanların alınmasını sağladığını, ancak söz verildiği gibi hibe veya düşük faiz değil, bankacılık kurallarına göre yüksek faizler uygulandığını, zamanına göre bu oranın %100'ün üzerinde bile olduğunu ifade etti.

Gelinen aşamada 2 milyon TL'lik kredilerin yüksek faizlerle birlikte 10 milyon TL'lere ulaştığını belirten Angolemli, üreticilerin bu borcu tüm varlıklarını satsalar bile ödeyemez durumda olduklarını vurguladı. Angolemli, yalan vaatlerle batırılan, gerek CTP, gerekse de UBP hükümetleri dönemlerinde büyük uğraşlara rağmen sonuç alamayan üreticilerin bir kısmının bugün üretimden koptuğunu, mandıraların boşaldığını, ancak borçtan kurtulamadığını kaydetti.

Binbir zorlukla üretime devam edenlerin de üstüne üstlük bu yıl bir de kuraklık darbesi yediklerini belirten Angolemli, Hükümet ile Tarım Bakanlığını genelde ülkedeki tüm hayvancıların, özelde de Beyarmudu bölgesinde hayvan üreticilerinin sorunlarına çare üretmeye davet etti.

Bugüne kadar göreve gelen hükümetlerin Beyarmudu'ndaki özel durumu bilmelerine rağmen, ısrarla gerekli kararları üretmediklerini, dahası olayı basit bir borç alacak-verecek şekline getirerek kişiselleştirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Angolemli "Sorunun çözümü için mahkeme yolu kullanılarak insanları süründürüyorlar. Bu da bölgede büyük bir huzursuzluk kaynağı oluşturmaktadır. Köylülere haciz konmuştur. Sorunun sürüncemede kalması, hem köylümüze, hem Beyarmudu Kooperatifine zarar vermektedir" dedi.

"Yapılması gereken…"

TDP Milletvekili Angolemli, hükümetin bölge üreticilerine açılan davaları geri çekerek, sorun daha fazla büyümeden çözüm için gereken çalışmayı yapması gerektiğini kaydetti.

"Faizsiz arpa kredisi göstermeliktir"

Hükümetin açıkladığı faizsiz arpa kredisi kararının da göstermelik olduğunu ve bu kararın pratikte mümkün olmadığını belirten Angolemli , "Arpa almak isteyen bankaya gidip kredi talebinde bulunacak. Kredisi onaylanırsa, aldığı arpa faizsiz olacak. Yani bu ortamda kaç tane hayvancının kredibilitesi yeterlidir? Zaten kredibilitesi uygun olanın krediye ihtiyacı yoktur!" ifadelerini kullandı.

Toprak Ürünleri Kurumu'nun, kendisine borcu olanlara, çekleri dönenlere arpa, bala ve yem katkı maddesi vermediğini belirten Angolemli, bu durumda çeki dönmeyen kaç hayvancı vardır? diye sordu.

Bala getirme işinin de yolunda gitmediğini ve yeterli balanın getirilemediğini belirten Angolemli, balanın yeterli olmayışının yanı sıra, bala ve yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle, ekonomik olarak zorluk çeken üreticilerin, hayvanlarına yeterli yem alamadıklarını, bunun da yetersiz beslenmeyle birlikte, verimliliğin düşmesine, bir kısım hayvanın da ölmesine neden olduğuna dikkat çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.