İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Sendika yetkilileri: "Ralli umut oldu"

Sendika yetkilileri:  "Ralli umut oldu"

Başkent Lefkoşa'nın yıllar sonra birleşmesine neden olan Avrupa Ralli Şampiyonası ve Ortadoğu Ralli Şampiyonası, sendika başkanları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yayın Tarihi: 21/09/14 10:51
okuma süresi: 6 dak.
Sendika yetkilileri:  "Ralli umut oldu"
A- A A+

Pelin Yükselay Dal - Kıbrıs Postası

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı bazı sendika yetkilileri 'Ralli umut oldu' dedi. Sendika başkanları yaşanan olayı provoke etmeye çalışan bazı kesimleri de şiddetle kınadı.

Kıbrıs, Cuma günü tarihi anlara tanıklık etmenin heyecanını yaşadı. Avrupa'nın bölünmüş son başkenti Lefkoşa, spor adına bir günlük de olsa birleşik bir kent oldu. Avrupa Ralli Şampiyonası ve Ortadoğu Ralli Şampiyonası'nın Kıbrıs ayağı, Lefkoşa'nın Kuzeyi ile Güney'ini yıllar sonra birleştirdi. Binlerin izlediği yarışlarda, Kıbrıslı Türkler, kendi bölgelerindeuluslararası bir müsabakaya tanıklık etmenin gururunu yaşadı. Bazı sendika başkanları konu ile ilgili duygularını Kıbrıs Postası'na anlattı.

Gökçebel:"Ralli moralleri yükseltti"

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel şunları söyledi:"Biz sendika olarak yıllardır bu ülkede barışı savunuyoruz ve de istiyoruz. Bizler ülkemizde artık sınırların, dikenli tellerin kalkmasını istiyoruz. Bu konuda toplumlar yeteri kadar ders aldılar ve işbirliği yapmak zorunda olduklarının farkına vardılar. Bu işbirliği Kıbrıslı Türklerin olmazsa olmaz ihtiyacı haline gelmiştir. Bu noktada liderlerin bir anlaşma ile normalleşme sürecini sağlaması gerekiyor. Bana göre çözümle birlikte anlaşmalara entgre olmak ayrı bir heyecan, ayrı bir motivasyondur. Geçtiğimiz gün gerçekleşen ralli de bu motivasyonlardan biriydi. Ralli özellikle Kıbrıs Türk halkında büyük heyecan yarattı. Hayatında hiç ralli izlememiş kişiler bile bu anlara tanıklık etmek için yerlerini aldı. Kıbrıs Türk toplumu da Güney Kıbrıs toplumu da zor günlerden geçiyor. Normalleşme süreci bizlere olumlu katkı sağlar. Kıbrıs Türkü'nün spordan, ekonomiye her alanda uluslararası arenada olmak gibi bir talebi zaten vardır. Ancak bu noktada atılmayan adımlar moral ve motivasyonu yıkmaktadır. Gerçekleşen ralli bu açıdan Kıbrıs Türk halkının moralinin yükselmesini sağladı.

"Liderler adamızı birleştirici adımlar atsın"

"Bize göre görüşme masasındaki liderlerbir an önce, toplumlarının ve özellikle de gençlerinin önünü açmak açısından adımlar atmalı. Liderler kendi önceliklerini bir tarafa bırakıp gençlerin, toplumun sesine kulak vermeli.

"Onlar dinozor oldu"

"Geçtiğimiz gün gerçekleşen ralli de bazı kesimler olayı provake etmeye çalıştı. O kesimler bizim 'dinozor' diye adlandırdığımız kesimlerdir. Çağımız artık kapalılığın,ötekileştirmenin, ırkçı ve şoven yaklaşımların çok ilerisindedir ve bunları geride bırakmıştır. Bu yaklaşımlarla hareket edilen Orta doğuda görmekteyiz ki bu anlayış savaşı ve beraberinde yıkımı getirir. Kıbrıs halkının bu anlayışı taşıyan insanlara tahammülü kalmamıştır. Bizler bu anlayışa sahip olanları şiddetle kınıyoruz. Bu kesimler KKTC'de barışı savunacak anlayışa ulaşsınlar"

Elcil: "İki toplum birlikte yaşayabileceğini gösterdi"

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil de şunları kaydetti: " Bu olayın öncelikle duygusal bir tarafı vardır. Yıllardan beridir ilk kez iki toplumlu resmii ve uluslararası düzeyde bir etkinlik düzenlendi. Lefkoşa Avrupa'nın bölünmüş son başkentidir. Ralli bu başkenti birleştirdi. Ralli gününde herahangi bir sorun çıkmamış olması da sevindirici bir başka unsurdur. Genci yaşlısı, çoluğu çocuğu demeden herkes ralliyi izlemeye gitti, büyük bir coşku yaşandı. Halk geçtiğimiz gün aslında iki toplumun da barış içerisinde birlikte yaşayabileceğini gösterdi. Bu etkinlik 'sizler beraber bir şey yapamazsınız' diyenlere iyi bir cevap oldu. Bence Kıbrıslı Türkler de Rumlar da ülkelerine sahip çıkarlarsa başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Eğer dıştan müdahale olursa bizler bunu başaramayız.

"Adaya daha dün gelenler olayı provoke etmeye çalıştı"

Geçtiğimiz gün yaşanan rallide bir takım çevreler olayı provokeetmeye çalıştı. Bu ülkeye daha dün gelenler, ülkede hiçbir geçmişi olmayan kişiler, bayrağın arkasına saklanıp bizlere milliyetçilik dersi vermeye çalışıyor. İşte bu sahte milliyetçilerin geçtiğimiz gün yapmış oldukları girişimler başarısız oldu. Birkaç tane aklı evvel yüzünden Kıbrıs Türk halkı yeniden acı çekmek istemiyor"

Özkardaş:"Spor din, dil ırk tanımaz"

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş da şunları kaydetti: "Yaşanan ralli bir ilk oldu ve çok iyi oldu. Ülkemizden Uluslar arası bir rallinin geçmiş olması Kıbrıs'ta dostluk adına önemli bir adım oldu. Spor barış ve dostluğa giden çok iyi bir yoldur. Sporun dini, dili ırkı yoktur. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Olgunluk içerisinde geçen bu organizasyon umut verdi. Bazı kesimler bu organizasyondan rahatsız oldu ancak unutulmamalıdır ki, spor ve müzik sınır tanımaz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.