İÇ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

Tepebaşı'nda günlerdir yaşanan su sıkıntısı köy halkını isyan ettirdi

Tepebaşı'nda yaşanan su sıkıntısı köy halkını isyan ettirdi

Tepebaşı'nda günlerdir yaşanan su sıkıntısı köy halkını isyan ettirdi. Düzenli olarak su faturalarını ödediklerini söyleyen vatandaş, "Biz paramızı ödüyorsak bu borç bizim borcumuz değildir ve kimsenin bize suyumuzu kesmeye hakkı yoktur" diye konuştu.

Yayın Tarihi: 21/09/14 10:58
okuma süresi: 11 dak.
Tepebaşı'nda yaşanan su sıkıntısı köy halkını isyan ettirdi
A- A A+

Eniz Orakcıoğlu - Kıbrıs Postası

Köyde yaşayan vatandaş, hayvancı ve tarımcı susuzluk sebebi ile zor günler geçirdiklerini vurgulayarak, "Köyün birçok sorunu var, restore edilecek diye alınan Atatürk Büstü yarım bırakıldı ve yerine başka bir büst konmadı, başlatılan çocuk parkının sadece duvarları tamamlandı ve içine molozlar yığılarak o şekilde bırakıldı" dedi.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, su kuyuları ile ilgili elektrik borcunun ve su probleminin belediyeden kaynaklanmadığını belirterek, "Sorunun dün Lapta Belediyesi'nin Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Su Dairesiyle yapmış olduğumuz geçici bir anlaşma neticesindedir çözülmüştür" dedi.

Tepebaşı'nda yaşanan su sıkıntısı köyde yaşayan vatandaşı isyan etme noktasına getirdi. Günler var suya hasret kalan köylü bu durumdan şikayetçi olurken, hayvancı ve tarımcı susuzluk karşısında işlerini yürütemediklerini belirtti. Suların 4-5 gün var akmaması sebebi ile bütün işleri yarım kalan köy kadınları ise bulaşık, çamaşır yıkayamadıklarını söyledi. Kıbrıs Postası'na konuşan köy halkı, her ay su paralarını düzenli olarak ödediklerini söyleyerek, "1 haftaya yakın bir süredir sularımız yok" dedi. Suyun olmaması yanında köyün kötü halinden de bahseden vatandaş, muhtarlık binasının yıkılmak üzere olduğunu, restore edilecek diye kaldırılan büstün inşasının yarım kaldığını ve başlatılan çocuk parkının sadece duvarlarının bitirildiğini ve molozlarla dolu olduğunu vurguladı.

"Su verilmeye başlayacaktır"

Köylünün yaşadığı sıkıntılara açıklık getiren Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, elektrik borcunun ve yaşanan su probleminin Belediyeden kaynaklanmadığını belirterek, "Geçici bir süreliğine de olsa bu konuda Elektrik problemi verilmesi Lapta Belediyesi'nin, Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Su Dairesiyle yapmış olduğumuz geçici bir anlaşma neticesinde çözülmüştür. Su verilmeye başlayacaktır" dedi.

"Vatandaş su sıkıntısı ile boğuşuyor"

Tepebaşı Köyü Muhtar Necati Kararlı, köyde 4-5 gündür su olmadığına dikkat çekerek, "Belediyeden aldığımız bilgiye göre su kuyularının elektrik borçlarının ödenmediğinden dolayı köyümüze su verilemiyor. Tepebaşı'nda yaşayan vatandaş günler var su sıkıntısı ile boğuşuyor ve hayatlarını zar zor idame ettiriyor. Belediye ve Elektrik Dairesinin anlaşmazlığı sonucu ortaya çıkan bu kötü durum köylüyü zor duruma sürüklüyor. Tankerlerle su taşımak zorunda kalıyoruz. Üstelik bu köyde yaşayan birçok insan hayvancılık ve tarımla uğraşıyor, suyun olmaması bu sektörleride zora sokuyor" şeklinde konuştu.

Köylüler ne dedi?

Adem Sadrazam: "Borç bizim borcumuz değildir"

"Kaç gündür susuzluk ile karşı karşıya olan köy halkı büyük sıkıntılar içinde yaşamaya çalışıyor. Elektrik Dairesini bahane ederek vatandaşın suyunu keseceklerse o oturdukları koltukları terk etsinler. Biz tüm vergilerimizi ve faturalarımızı tam ödüyorsak bu borç bizim borcumuz değildir. Bizim suyumuzu kesmeye de kimsenin hakkı yoktur. Bunun yanında köyün suyunu kesmeleri çok mantıksız bir harekettir ve bilindiği üzere bu bölge adanın en sulak bölgelerinden biridir. Üstelik köyümüzde tek problem su sıkıntısı değildir. En büyük problemlerden biride köydeki idari boşluktur. Köylünün muhatabı bile belli değildir. Örneğin, Telefon ve elektrikle ilgili Güzelyurt, Su için Lapta Belediyesi, Sosyal Sigorta için Lefkoşa, Tapu gibi işlemler için Girne Kaymakamlığı ile muhatap oluyoruz."

Özcan Bıçaklı: "Biz her ay paramızı ödüyoruz"

"Biz her ay düzenli olarak hesapta içme suyu olarak verilen suyun parasını ödüyoruz. Üstelik bizlere içme suyu diye verilen kirli ve paslı asla içilemeyen bir sudur. 1 haftaya yakın bir süredir suyun kesik olduğu bir yerde yaşamanın ne demek olduğunu ve zorluklarını bilmeyenler gelip bizim köyde yaşamaya çalışabilirler. Susuzluktan dolayı hayvancısı, tarımcısı ve ev hanımının yaşadığı zorluklar saymakla bitmez. Tüm köylü çağırdığı bir tanker suyu idareli kullana bilmek adına, bulaşık, çamaşır gibi suya dayalı işleri bile doğru dürüst yapamıyor. Bulaşık, çamaşır birikiyor. İnsanlar rahatlıkla banyo bile yapamıyor. Ben bu şartlar altında muhtarlığa da, belediyeye de, elektrik dairesine de meydan okurum."

Hüseyin Gürcan: "Köylü isyan etme noktasına geldi"

"5 gündür evlere gelmeyen su köy halkına birçok sıkıntı ve zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Bunun yanında köyün problemleri sadece su sorunuyla bitmiyor. Köy meydanında olan Atatürk püstü seçim zamanı yenilenecek diye oradan kaldırıldı, fakat aylar geçmesine rağmen halen yerine bir büst konulamadı ve restore tamamlanamadı. Bunun yanında yine seçim zamanı başlatılan ve sadece duvarları tamamlanan hesapta çocuk oyun alanı olacak olan park molozlar halinde aylar var köye kötü görüntü veriyor. Köye uğrayan halini gören yok, tüm sıkıntılarımızın üzerine birde su problemi gelince köylü isyan etme noktasına geldi."

Bertu Soruş: "Bulaşıklarımı yıkayamıyorum"

"Ben kahve işletiyorum ve köye günlerdir su verilmemesi işlerimi zor şartlarda yürütmemi sağlıyor. Kahvemi silip süpüremiyorum, bulaşıklarımı bile yıkayamıyorum. Her ay düzenli ödediğimiz faturalarımızın karşılığını neden alamadığımız ise muamma. Köyde sıkıntılar bitmiyor kahvemin tam karşısındaki muhtarlık binası dökülüyor ve kullanılmaz halde. Seçim zamanı verilen vaatler ve başlatılan projeler unutulup hepsi yarıda bırakıldı. Tarımcı, hayvancı zor durumda işlerini yürütmeye çalışıyor. Evde yemek yapan, bulaşık çamaşır yıkayan köy kadınlarımız ise susuzluktan her gün isyan etmekte."

Mahmut Akkuş: "Muhtarlığın ve belediyenin faydası yok"

"Eskiden belediyeler yoktu muhtarlık vardı köye muhtarın faydası yoktu, şimdi belediyeye bağlandık belediyenin çöp toplamak dışında bir faydası yok. Sorun üstüne sorunlar yaşıyoruz, bardağı taşıran son noktada günler var köye su verilmemesidir. Bu köyü ne muhtarı, ne belediye başkanı nede hükümeti sanki bilmiyor tanımıyor. Kimsenin bizlerle ilgilendiği ve sorunlarımıza çare bulduğu yok."

Şaban Yıldırım: "Köy kadını isyanda"

"Köyün hali ortada, her yer çöp içinde, muhtarlık binası yıkıldı yıkılıyor, su günler var köye verilmiyor. Sadece seçim zamanı köye uğrayanlar, seçim bittikten sonra köyü unutuyor. Seçimlerden önce köye 3 duvar yaptılar, olan büstü yenileme amacıyla alıp götürdüler. Bu köydeki insanlar günlerdir susuzluğa mahkûm ettiler. Köy kadını isyanda, çamaşır yıkayamıyor, ev temizliği yapamıyor, su olmadan bir hayatta olmaz."

"Geçici bir anlaşmayla sorun çözüldü"

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, bölgede yaşanan elektrik sıkıntısının dün çözüldüğünü vurgulayarak, "Sular da yavaş yavaş verilmeye başlanacaktır. Elektriklerin verilmesi Lapta Belediyesi'nin, Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Su Dairesiyle yapmış olduğumuz geçici bir anlaşma neticesindedir gerçekleşmiştir. Burada iddia edilen borcun öncelikle kime ait olduğunun ortaya çıkması gerekmektedir. Çünkü bu su kuyularının hiçbiri herhangi bir sözleşmeyle belediyemize devredilmemiştir. Ayrıca adımıza da faturalanmamaktadır. Bizim bu konuyla ilgili bir müracaatımızda yoktur" şeklinde konuştu.

"6 gün mağduriyet yaşandı"

6 günden beri elektrik kesintilerinden dolayı bölgede su konusunda bir mağduriyet yaşandığını belirten Namsoy, "Geçtiğimiz gün yaptığımız girişimler neticesinde geçici bir süre için anlaşmaya varıldı ve sorun şimdilik çözülmüş oldu. Pazartesi Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile belirlenen saatte bu konu görüşülecektir. Anlaşıldı takdirde sorun tamamen çözüme ulaşacak, anlaşamazsak da artık ne olacağını hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

"Borç su dairesine aittir"

Namsoy, Su kuyularının borcunun Su Dairesine ait olduğunu söyleyerek, "Su Dairesi suyu bize satıyor, biz her ay ne kadar su kullanıyorsak kullandığımız miktarı her ay faturalar bize gelmeden Devlet katkı Bütçesinden alıyorlar. Su Dairesi Müdürünün yaptığı bir açıklamada 88 tane kuyuyu taksitlendirip ödemeye başladıklarını belirtmişti. Eğer bu kuyuları bize devretmiş olsalardı ve Su Dairesiyle bir sözleşmemiz olsaydı bu kuyuların borcunu biz belediye olarak ödemek zorunda kalırdık.

"6 Milyon TL'lik borç"

Namsoy, sözlerine şu şeklde devam etti; "Su kuyularının elektrik borcu 2008 yılından beridir ödenememekte ve yaklaşık 6 Milyon TL'lik bir borçtur. Örnek Akdeniz İçme Suyu Tesislerinde 2008 yılında köyler bize bağlandığı zaman oradaki kuyuda Asker ve Su Dairesi orada nöbetçi tutuyordu ve ikisi birlikte idare ediyordu. Buna rağmen arıza olduğu zaman Su Dairesi sıkıntıya düştüğü zaman bütçeleri olmadığından dolayı bizden kuyulara yardım için katkı istediler. Hatta biz su dairesi adına kuyulara 2 Milyon 800 bin TL para harcadık. Sonuç olarak ne olacağını haftaya hep birlikte göreceğiz. Ama ben bunu altını çizerek söylüyorum ki böyle bir borcu Lapta halkının sırtına bindirmem."

"Restorasyon ve inşa başlatılacak"

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Tepebaşı'nda bulunan Atatürk Büstü alanının restorasyonunun ve başlatılan çocuk parkı inşasının durduğunu belirterek, "Restorasyonun ve inşanın durma sebebinin Avrupa Birliğinin açmış olduğu bir hibe programına müracaat etmemizden dolayıdır. 550 Bin Euro'luk bir projeye onay aldık ve geçtiğimiz günlerde bunun sözleşmeleri yapıldı. Bu günlerde de ihaleye çıkıyoruz. Böylelikle Tepebaşı'ndaki Atatürk püstü, muhtarlık binası, çocuk parkı, yollar ve çevre düzenlemesiyle birlikte ihaleye çıkıp, yakın bir zamanda proje başlatılacaktır. Bu proje sadece Tepebaşı için değil, Akdeniz köyünü de kapsamaktadır"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.