İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Gürpınar: "İş güvenliği yasası tadil ediliyor"

Gürpınar: "İş güvenliği yasası tadil ediliyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kamuoyunu bir süredir meşgul eden iş kazaları konusunda çalışma başlattı.

Yayın Tarihi: 22/09/14 08:02
okuma süresi: 5 dak.
Gürpınar: "İş güvenliği yasası tadil ediliyor"
A- A A+

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, çalışma yaşamındaki düzenlemeler ve sıkıntılarla ilgili BRT'ye konuştu.

Bakan Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği yasasının uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını açıkladı.

Ülkede organizasyonsuzluk, denetimlerdeki sıkıntılar ve işverenlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle birçok iş kazası meydana geldiğine işaret eden Gürpınar, "Son on yılın istatistikleri değerlendirildiğinde, her yıl 250 ila 300 arasında iş kazası olduğu kayıt ediliyor.

Bu kazalarda maalesef 6 ile 8 arasında ölümlü iş kazası meydana geldiğini görüyoruz" dedi.

Bakan Gürpınar, "Amacımız daha fazla insanın çalışma yaşamına katılmasıdır. Çalışırken, çalışma güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği sadece bakanlıkla sınırı olmamalı. Başta işverenler olmak üzere herkese görev düşüyor. Bakanlığın denetim kapasitesinin yetersizliği, o iş yerinde çalışma kurallarının uygulanmasından bir muafiyet getirmez. İşverene o kuralları uygulamama hakkı getirmez" ifadelerini kullandı.

Yasalara göre, işverenlerin meydana gelen her kazayı 2 iş günü içerisinde çalışma dairesine bildirmekle yükümlü olduğunu hatırlanan Bakan Gürpınar, bakanlığın bir tutuklama yetkisi bulunmadığını, idari bir makam olduğunu belirtti ve "Polis tarafından mahkemeye çıkartılan kişi, mahkeme tarafından tutuklanabilir" dedi.

Gürpınar, ölümlü iş kazalarının sorumlularına verilen cezanın günümüz koşullarına göre yetersiz kaldığını da ifade etti.

Bakan Gürpınar, "Şu anki yasamız yetersizdir. O konuda tadilat çalışması başlattık. Kazaya sebebiyet verecek işverene uygulanacak olan muhtemel cezalar hafif kalıyor. Onları artırmak için yasal değişiklik çalışmamız vardır. Her iki olayda da işyerinin faaliyeti bakanlığımz tarafından durdurulmuş durumdadır. Acil tehlike tespit edildiğinde, oradaki faaliyeti gerekli tedbirler alınıncaya kadar durduruluyor. Çalışmaları İnşaat mühendisleri odası, inşaat encümeni, ilgili belediye ve tabipler birliği ile birlikte yürütüyoruz. Tedbirleri teknik komite alıyor. Önlemler paketi işverene iletildi. Bunlar yerine getirilinceye kadar faaliyete geçemeyeceği bildirildi. Dedi.

Bakan Gürpınar, kayıt dışı yaşamla ilgili de bilgi verdi, geçmişte atılan bir takım adımların olumlu sonuçlarının alınmaya başlandığını dile getirdi.

Gürpınar, şu an itibarı ile ülkede yüzde 20 kayıt dışı istihdamdan söz edilebildiğini belirtti.

Gürpınar, "Kayıt dışılık sadece yabancı uyruklularla sınırlı değildir. Ülkede yüzde 20'lerde olan kayıt dışı çalışanın yüzde 10'unu KKTC vatandaşları oluşturuyor. Tamamen kayıt dışı olarak gelip çalışmak isteyenler olduğu gibi öğrenci olarak kayıtlı olup da çalıştırılanlar da vardır." dedi.

Tek sosyal güvenlik uygulamaları ve sosyal sigortalarda yaşanan sıkıntılara da değinen Gürpınar, Sosyal Sigortalarda 30 yılda oluşan mali sorunların birden bire ortadan kaldırılamayacağını vurguladı.

Gürpınar, "Tahsilatta sıkıntılar var. Özellikle belediyelerimizin Sosyal Sigortalara olan toplam borcu 55 milyon civarındadır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bunun tahsil edilmesi ve yapılandırılabilmesi için belediyeler yasası içerisinde düzenleme yapıldı. Meclis açıldığında, tasarının yasalaşmasıyla, belediyelerin devletten aldığı katkıdan kesinti yapılarak borçlarının sosyal güvelik kurumlarına ödenmesi sağlanacak" dedi.

Gürpınar, Asgari ücreti yıl ortasında güncellemeye çalışmalarına rağmen, sürecin tıkandığını hatırlattı.
Gürpınar, yeni Asgari Ücret için ise zemin arayışının sürdüğünü, zemin bulunmazsa bile Aralık ayına yeni yasa çalışmasına gidileceğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.