İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Akansoy: "Referandumda yaşanan güvensizlik komiteyi etkiledi"

Akansoy: "Referandumda yaşanan güvensizlik komiteyi etkiledi"

Yeni Yasama Yılı 1 Ekim Çarşamba günü başlıyor. Yeni yasama yılında Meclis Genel Kurulu ve Komitelerin çalışmaları nasıl olacak, hangi yasa tasarıları ivedi olarak ele alınacak ?

Yayın Tarihi: 23/09/14 07:53
okuma süresi: 5 dak.
Akansoy: "Referandumda yaşanan güvensizlik komiteyi etkiledi"
A- A A+

Tüm bu soruları Meclis'te yer alan siyasi partilerin yetkililerine sorduk.

İki bölümden oluşacak haberimizin ilk bölümünde Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Grup Başkan Vekili Asım Akansoy ile Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı ile yaptığımız röportaj var.

Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Grup Başkan Vekili Asım Akansoy, Genel Kurul ve komitelerin çalışmalarını değerlendirdi.

Akansoy, "Anayasa sürecinde yaşanan güvensizlik komiteyi de etkilemiştir. Bundan sonra özel ve geçici komite çalışmalarını yeniden başlatabilmek için bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu değerlendirme için de biz Meclis Başkanlığına komite olarak yazılı görüşlerimizi ilettik, çeşitli konularda hassasiyetimiz vardır bu hassasiyetimizin karşılanması gerektiğini ifade ettik. Siyasi parti başkanları arzu ederse yeniden komiteyi oluşturma hakkına da sahiptirler" dedi.

Meclis'teki çalışmaların sadece milletvekillerinin iradeleri ile sonuçlanabilecek çalışmalar olmadığını kaydeden Akansoy, anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalarda bunun net bir şekilde görüldüğünü dile getirdi.

Akansoy, komitede oy birliği ile geçen maddelerin Genel Kurul'da ciddi değişikliğe uğradığını, bunun da komitedeki iradeyi zedelediğini vurguladı.

Akansoy, "Siyasi partilerin genel kurul'da verdikleri sözün arkasında kamuoyuna dönük olarak durmamış olması ve tereddüt belirtmesi halkın da olumsuz bir tercihe yönelmesini getirdi. Bütün bunlardan dersler çıkararak önümüze bakmamız gerekir ama komite şu anda çalışmasını bekletiyor." dedi.

Siyasi Partiler yasası ile Seçim ve Halkoylaması yasasının da gündemlerinde olduğunu anlatan Asım Akansoy, her iki yasayla ilgili siyasi partilerin görüşlerinin arkasında durması gerektiğini, komitede varılacak görüş birliği Genel Kurul'da bozulacaksa komitenin bu çalışmayı istemediğini anlattı.

Genel Kurul çalışmaları konusunda ise Akansoy, komitelerin ellerinde birçok ivedi yasa tasarısı bulunduğunu, özellikle son dönemde tarışılan insan hücre doku ve organ nakli ile ilgili yasanın meclis açıldığında ele alınacak önemli yasalardan olduğunu vurguladı.

Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da Meclis Genel Kurulu'nda ivdelikle ele alınması gereken çok yasa olduğunu belirtti.

Çakıcı, "seçim ve halkoylaması yasası birinci sırada değişmesi gereken yasalardan biri. Siyasi partiler yasası ikinci değişmesi gereken yasa. Seçim ve halkoyalaması yasasında bölgeciliği kaldırmak hedeftir. Siyasi partiler yasasında özellikle transferlerin kalkması yönünde yeni bir siyasi partiler yasasının geçmesi hedefleniyor"dedi.

Alacaklıları da korumak amacıyla İcra-iflasla ilgili yasanın düzenlemesi; cezaevinde şartlı tahliye kurulunun yeni bir yasa ile kriterlere bağlanması gerektiğini anlatan Çakıcı, denetimli serbestlik yasasının ise uyuşturucu bağımlıları ile satıcıya ayırım getirdiğini söyledi.

Çakıcı, "bağımlılar da kullanıcılar da ceza alıyor bu bir insanlık suçu. Denetimli serbestlik derhal ve ivedilikle geçerek, İnsanların bağımlı ve satıcı ayırımı yapılarak özellikle uyuşturucu bağımlılıarının bir şekilde tedaviye yönlendirilmesi önemli. Kişiye ya tedavi ya hapis denmesi ki geneklikle insanlar tedaviyi seçiyor" dedi.

Sağlıkla ilgili de bir çok yasanın güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Çakıcı, Genel Sağlık sigortası yasası'nın çağa uygun olması, İnsan Hücre Doku ve Organ Nakli Yasa Tasarısı'nın onaylanması gerektiğini anlattı.

Ceza yasasını çağ dışı olarak nitelendiren Çakıcı, komitelerin daha sık çalışması ve milletvekillerinin komitelere katılımını artırmak gerektiğini vurguladı.

Çakıcı, yeni yasama döneminin hareketli olacağını da ifade ederek, TDP'nin muhalefet görevini yerine getirerek, seslerini daha kuvvetli yükselteceklerini söyeldi.

BRTK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.