İÇ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

Eski Eğitim Bakanları hemfikir: "Eğitim yılı başında istifa edilmez"

Eski Eğitim Bakanları hemfikir: "Eğitim yılı başında istifa edilmez"

Kıbrıs Postası'nda dün açıklamaları yer alan eski Eğitim bakanları bir konuda hemfikir: "Bir milli eğitim bakanı eğitim yılının açılışında istifa edemez..."

Yayın Tarihi: 25/09/14 08:58
okuma süresi: 11 dak.
Eski Eğitim Bakanları hemfikir: "Eğitim yılı başında istifa edilmez"
A- A A+
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu'nun istifasının ardından Kıbrıs Postası'na konuşan eski Eğitim Bakanları Kuzey Kıbrıs siyasetinde belkide ilk kez bir konuda hemfikir olarak "Arabacıoğlu'nun istifasının zamanı değildi" mesajını verdi...

İstifasını sunan Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, kararından caymayacağını, gerekçelerini de bugün Başbakan Yardımcısı Denktaş'la birlikte düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacağını ifade ederken; Arabacıoğlu'nun eğitim-öğretim yılının başında istifasını sunarak süren kaosu derinleştirdiğine işaret eden eski eğitim Bakanları, Kuzey Kıbrıs siyasetinde belki de ilk kez bir konuda hemfikir olarak "Arabacıoğlu'nun istifasızamanı değildi" mesajı verdiler…

· Kâmil: "İstifa gerekçelerini bilmiyorum ancak her ne olursa olsun eğitim yılı başında aldığı bu karar eğitim açısından üzücüdür"

· Dürüst, "Bakan saygı duyduğum biridir. Ne var ki istifasıyla sergilediği 'küstüm' yaklaşımı doğru değil. Mücadele etmeliydi…"

· Talat: "Sayın Arabacıoğlu'nun iyi niyetli biri olduğunu biliyorum. Sorunları çözmek yerine böyle bir yolu seçmese daha iyi olurdu. Özellikle de eğitim yılı başında…"

· Çavuşoğlu: "Okulların açılıp sürecin oturması sonrası istifa kararı alması daha doğru olurdu. Eğitim yılı başında istifa olmaz…"

· Atasayan: "Sayın Bakanın eğitim-öğretim yılı başında aldığı bu istifa kararını kesinlikle doğru bulmuyorum"

· Öztoprak: "1 hafta içinde eğitimdeki sorunların giderileceğini açıklamıştı. Demek ki bu beklentinin karşılanmadığı ortaya çıktı. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var"

· Caymaz: "Keşke eğitim yılı başında istifa etmeseydi derim ama kararlıysa da saygı duymak lazım. İstifa ettiğine göre belli ki kendine göre sorunları var"

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu'nun eğitim-öğretim yılının başında istifasını sunarak süren kaosu derinleştirdiğine işaret eden eski eğitim Bakanları "istifanın zamanı değildi" mesajı verdiler…

Bazı eski eğitim Bakanları Eğitim Bakanı Arabacıoğlu'nun istifasını Kıbrıs Postası'nadeğerlendirdi.

Eski Eğitim Bakanı Talat: "İstifasını sunmasa daha iyi olurdu"

1994-96 yılları arasında Eğitim Bakanlığı yapan ve "Kolej Sınavlarının Kaldırılması ve Okulların Merkezîleştirilmesi" gibi eğitim sisteminde önemli değişikliklere imza atan 2. Cumhurbaşkanı Talat, istifasını sunan Eğitim Bakanı Arabacıoğlu'nun iyi niyetli biri olduğunu, bunu son dönemde birkaç konuyla ilgili temasında gözlemlediğini ifade ederek "sorunları çözmek yerine böyle bir yolu seçmese daha iyi olurdu. Özellikle de eğitim yılı başında" dedi.

1994-96 yılları arasında Eğitim Bakanlığı yapan ve "Kolej Sınavlarının Kaldırılması ve Okulların Merkezîleştirilmesi" gibi eğitim sisteminde önemli ve köklü değişikliklere imza atan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu'nun istifasını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Talat, istifasını sunan Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu'nun iyi niyetli biri olduğunu, bunu son dönemde birkaç konuyla ilgili temasında gözlemlediğini ifade ederek "sorunları çözmek yerine böyle bir yolu seçmese daha iyi olurdu" dedi.

"Eğitim sistemimizin sorunları çok çok karmaşıktır"

"Eğitim sistemimizin sorunları çok çok karmaşıktır" diyen Talat, özellikle Karpaz Bölgesinde yaşanan öğretmen eksikliği sorununun kökenlerine değinerek hükümete öneride bulundu.

Kıbrıs Postası'na konuşan Talat, Karpaz Bölgesindeki eğitim sorunları ve öğretmen eksikliğine işaret ederek şöyle konuştu; "bölgede; Karpaz ilkokulunda 2, Orta öğretimde 15 öğretmen eksikliği olduğu söyleniyor…1994-95 yıllarında Karpaz Bölgesi'nde Öğretmen Koleji, bölgede oturan öğretmen adayları için, daha düşük puan ve düzenlemeyle doğrudan öğretmen kontenjanı içindi. Tabi bu ortaokul için yapılamadı…"

"Bölgede 8-10 işsiz öğretmen var"

"Bence sendikalarla da görüşülüp o bölgede öğretmen eksiklikleri önlenebilir. O bölgede, Karpaz bölgesinde 8-10 işsiz öğretmen olduğu ifade ediliyor. Ancak bunların istihdamı için yasal düzenleme yapmak lazım. Yani o bölgeden istihdam yapılmalı…

"İkinci çare olarak 'şark hizmeti' düzenlemesi…"

İkinci çare olarak da o bölgede hizmet edenleri ek ödenekli, yani Türkiye'deki 'şark hizmeti' düzenlemesi yapmaktır. Kısa vadede en hızlı olarak bu yapılabilir sonra da yasal düzenlemeyle köklü bir şekilde yani bölgedeki insanı istihdam etmek suretiyle hallolur. Bu zor değildir… Çünkü bilindiği gibi mesleğe başlayan öğretmenler bu bölgede başlıyor ve 1 ay sonra dilekçeyle örneğin Mağusa'ya geçiyor.

Eski Eğitim Bakanı Cavuşoğlu: "Eğitim yılı oturur sonra istifa edersin"

2010-2011 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Nazım Çavuşoğlu, Arabacıoğlu'nun istifa kararını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi ve "Okulların açılıp sürecin oturması sonrası istifa kararı alması daha doğru olurdu. Eğitim yılı başında istifa olmaz" dedi.

2010-2011 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Nazım Çavuşoğlu, Arabacıoğlu'nun istifa kararını değerlendirerek "Okulların açılıp sürecin oturması sonrası istifa kararı alması daha doğru olurdu. Eğitim yılı başında istifa olmaz ve acizlik beyan edilmez" dedi.

Çavuşoğlu "Böyle bir dönemde, yani okulların açıldığı, eğitim öğretimin start aldığı bir dönemde istifa kararı doğru değil. Eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili gerekleri yerine getiremeyip aciz duruma düştüğünü söylüyorsa eğer, tabi ki işleri yapacak sorunları aşabilecek birinin gelmesi gerekir ama bu istifa eğitim yılı başında olmaz. Okulların açıldığı sorunların zirve yaptığı bir dönemde olmaz.

Okulların açılıp sürecin oturması sonrası istifa kararı alması daha doğru olurdu" şeklinde konuştu.

Atasayan: "Eğitim yılı başında istifa olmaz"

Önceki hükümetin Eğitim Bakanı Mutlu Atasayan, CTP-BG/ DP-UG hükümeti eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu'nun dün aldığı istifa kararını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi ve "Sayın Bakanın eğitim-öğretim yılı başında aldığı bu istifa kararını kesinlikle doğru bulmadığını" kaydetti.

Önceki hükümetin Eğitim Bakanı Mutlu Atasayan, CTP-BG/ DP-UG hükümeti eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu'nun dün aldığı istifa kararını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi ve "Sayın Bakanın eğitim-öğretim yılı başında aldığı bu istifa kararını kesinlikle doğru bulmadığını" kaydetti.

Atasayan, "Arabacıoğlu'nun gerekçeleri tabi ki olabilir ama bu noktaya gelmeden bunları aşabilmek gerekirdi. Eğitim yılı başında istifa olmaz. Hükümette genel olarak zaten bir ahenk sorunu var" ifadelerini kullandı.

Öztoprak: "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var"

Yine eski Eğitim Bakanlarından Canan Öztoprak ise yaptığı değerlendirmede "Sayın Bakan geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada eğitimde sorunlar olduğunu ancak 1 hafta içinde bunların giderileceğini açıklamıştı. Demek ki bu beklentinin karşılanmadığı ortaya çıktı… Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var" dedi.

Dürüst: "Bu mevkide küstüm olmaz. Sorumsuzca"

Eski Eğitim Bakanlarından Kemal Dürüst, "Sayın Arabacıoğlu saygı duyduğum biridir ne var ki istifasıyla sergilediği 'küstüm' yaklaşımı doğru değil. Mücadele etmeliydi. Bizimde zamanımızda bu mevkide Maliye Bakanlığı ile sorunlarımız oldu. Sendikalar eylemler yaptı. Eğitim yılı başında bu mevkide küstüm olmaz" dedi.

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Eski Eğitim Bakanlarından Kemal Dürüst, istifa eden Eğitim Bakanı Arabacıoğlu'nu sorumsuz davranmakla suçladı ve eğitimdeki kaosu derinleştirdiğine dikkat çekti.

"Ülkenin geleceğini gençler üzerinden şekillendiren bu bakanlık başka hiçbir bakanlığa benzemez. Bakanın istifasıyla eğitimdeki kaos hiç olmadığı kadar derinleşti" diyen Eski Eğitim Bakanlarından UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, Arabacıoğlunun istifasını eleştirdi.

"Çok saygı duyduğum biridir ne var ki…"

Dürüst, "Sayın Arabacıoğlu çok saygı duyduğum biridir ne var ki 'küstüm' yaklaşımı kesinlikle doğru değil. Mücadele etmeliydi. Bizimde zamanımızda bu mevkide Maliye Bakanlığı ile sorunlarımız oldu. Sendikalar eylemler yaptı… Olmaz" şeklinde konuştu.

Günay Caymaz: "Keşke eğitim yılı başında istifa etmeseydi derim ama.."

Eski eğitim Bakanlarından Günay Caymaz ise "En geniş müessese istifa müessesesidir. Kişinin takdiridir… İstifa ettiğine göre belli ki kendine göre sorunları var. Tam olarak bilmiyorum.

Keşke eğitim yılı başında istifa etmeseydi derim ama kararlıysa da saygı duymak lazım…" değerlendirmesini yaptı.

Eski Eğitim Bakanı Kamil: "İstifası ne olursa olsun doğru değil"

Arabacıoğlu'nun istifasını değerlendiren Eski Eğitim Bakanlarından İlkay Kamil, "istifa gerekçelerini bilmiyorum ancak her ne olursa olsun eğitim yılı başında aldığı bu karar eğitim açısından üzücüdür" dedi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kâmil "ilk bakışta zamanı değil gibi görünebilir ancak gerekçelerini bilmiyorum… Eğitim sağlık önceliklidir diyoruz ama eğitimdeki bu üzücü durum ortada. Eğer hakikaten eğitim yılının bu imkânlarla sürdüremeyeceğini inanıyorduysa keşke bu kararını okul dönemi öncesi verseydi. her ne olursa olsun eğitim yılı başında aldığı bu karar eğitim açısından üzücüdür. Hükümet bir an evvel tedbir almalı…" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.