İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Nami: "Kıbrıslı Türkler artık dünyadan izole yaşamamalı"

Nami: "Kıbrıslı Türkler artık dünyadan izole yaşamamalı"

New-York temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Yale Üniversitesi'nde eğitim gören Türk öğrencilerin düzenlediği bir panele katıldı. Yale Üniversitesi'nde konuşma yapan ilk Kıbrıslı Türk Bakan olan Özdil Nami, dün düzenlenen panelde, Kıbrıs sorunu ile ilgili kısa bir sunum yaparak, öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı.

Yayın Tarihi: 30/09/14 17:28
okuma süresi: 3 dak.
Nami: "Kıbrıslı Türkler artık dünyadan izole yaşamamalı"
A- A A+

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre Nami konuşmasında, Kıbrıs sorununun BM'nin gündemindeki en eski sorunlardan biri olduğuna vurgu yaparak, 1968 yılında müzakerelerin başlamasından itibaren Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmak için çok sayıda görüşme yapıldığını fakat hiçbir sonuç alınamadığını anlattı.

"2004 DÖNÜM NOKTASI"

Yıllarca süren Kıbrıs müzakereleri için 2004 yılının, adadaki her iki tarafın anlaşmaya çok yaklaşması açısından bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Nami, Kıbrıs Rum tarafının Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan kapsamlı çözüm planını reddetmesi ile adanın yeniden birleşme fırsatının kaçırıldığına işaret etti.

Nami konuşmasında ayrıca, 11 Şubat tarihinde, adadaki her iki tarafın, kapsamlı çözüm müzakerelerinin iki yıl aradan sonra yeniden başlamasının yolunu açacak olan Ortak Açıklama Metni'ni imzaladığını da vurguladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, bir süre önce yeni Kıbrıs Özel Danışmanı'nı atadığını ve Kıbrıs sorununu BM'nin stratejik önceliği olan bir sorun olarak tanımladığını ifade eden Nami, 17 Eylül tarihinde adadaki her iki liderin BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı ile yaptığı ilk görüşmede, müzakerelerin bir sonraki aşamasına, al-ver'in beklendiği aşamaya geçme kararı alındığını belirtti.

"İZOLASYONLAR KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Müzakerelerde, Kıbrıs Türk tarafının her zaman olumlu ve yapıcı davrandığını, BM'nin 2004 yılında hazırlamış olduğu kapsamlı çözüm planına 'evet' dediğini hatırlatan Nami, yaşamın her alanını kapsayan izolasyonlar altında yaşamaya devam etmenin kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Annan Planı'ndan sonra uluslararası toplumun çeşitli üyelerinin Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun sona ermesine çağrı yapan belgeler yayınladığını anlatan Nami, izolasyonu en azından hafifletmek için önerilen her adımın Kıbrıs Rum tarafı tarafından engellendiğini belirtti.

Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığına işaret eden Nami, Kıbrıslı Türklerin artık dünyadan izole edilmiş yaşayamayacağını ve yaşamaması gerektiğini vurguladı.

"Rum lider Anastasiadis Şubat 2013 tarihinde yeni seçilmiş Kıbrıs Rum lideri olarak kendinden önceki Rum liderin görüşmeleri bıraktığı yerden müzakerelere devam etmeyi taahhüt etmiş olsaydı bugün müzakerelerde daha fazla ilerleme sağlanabilecekti" diyen Nami, Kıbrıslı Türk liderin Nisan 2010 tarihinde seçildiği zaman BM Genel Sekreteri'ne mektup gönderip daha önce sağlanan yakınlaşmalara bağlı olduğunu belirttiğini kaydetti.

Nami, Birleşmiş Miletler ve ABD gibi önemli uluslararası aktörlerden beklentinin Kıbrıs Rum tarafını gerekli adımları atmaya teşvik etmek olduğunun da altını çizdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.