İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Medya Etik Kurulu'ndan yeni kararlar...

Medya Etik Kurulu'ndan yeni kararlar...

Kurulduğu günden bu yana çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Medya Etik Kurulu, gündemine aldığı konulara ilişkin kararlar üretmeye devam ediyor. Kurul, gazeteci Levent Özadam'ı kişilik hakları ihlâli gerekçesiyle uyarma kararı aldı. Bir başka kararında gece kulübü haberlerini ele alan Kurul, haberlerde özendirme yapıldığı sonucuna ulaştı.

Yayın Tarihi: 01/10/14 10:38
okuma süresi: 5 dak.
Medya Etik Kurulu'ndan yeni kararlar...
A- A A+

Kurul, internet gazeteciliği deklarasyonuna uygun olarak künye ve iletişim bilgilerini yayımlayan haber sitelerine teşekkür etti ve aynı zamanda özel haberlerin kullanımıyla ilgili uyarısını tekrarladı.

Gazeteci Levent Özadam'a uyarı

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe'nin yaptığı şikayet başvurusunu değerlendiren Medya Etik Kurulu, Kıbrıs Postası gazetesi ve Kıbrıs Time internet sitesi yazarı Levent Özadam'ın, 15 Eylül 2014 günü yayımlanan "Devlet Sizsiniz Hanımefendi!" başlıklı yazısında Gazetecilik Meslek İlkeleri'nin "kişi ve kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanılmamasını" öngören 21'inci maddesinin ihlâl edildiğini karara bağladı.

Şikâyete konu olan yazıda, bir milletvekilinin, devletin gece kulüplerine göz yummasından yakınmak yerine, sorunu ortadan kaldıracak önlemlerin alınması için çaba harcaması gerektiğinin anlatıldığını ve yazınının bütünü itibariyle gazetecinin eleştiri hakkının doğal sınırları içinde olduğunu ifade eden Kurul kararında, "ne var ki, yazının iki yerinde, bütününden ayrı olarak değerlendirilmesi gereken bazı ifadelere yer verilmiştir. Fazilet Özdenefe'nin esasen şikâyetçi olduğu kısımlar da bunlardır" denildi. Yazıda geçen, "aklı bir karış havada" deyiminin siyasal eleştiri sınırlarını zorlayan, alaycı ve küçük düşürmeye yönelik bir deyim olduğunun altını çizen Kurul, ayrıca, yine yazıda geçen, "sizin gibi vekiller ve partilerine seçim öncesinde milyonları dökenler bu batakhanelerin patronları değil mi?" şeklindeki ifadenin de Fazilet Özdenefe'nin gece kulübü sahiplerinden finansal destek alan siyasetçilerden birisi gibi yansıtılmasına yol açtığını, yazarın Kurul'a gönderdiği açıklamada, ilgili ifadeyle Fazilet Özdenefe'yi hedef almadığını savunduğunu belirttti.

Kararda, "bu durum, gazetecilerin kullandıkları ifadelerde daha özenli olmalarının ve genelleyici suçlamalardan mümkün olduğunca uzak durmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur" denildi.

Gece kulübü haberlerinde özendirme var

Medya Etik Kurulu, gece kulüplerinde işlenen cinayetler sonrasında artan haberlerle ilgili olarak yaptığı değerlendirme çerçevesinde, gazetecileri, gece kulüplerinin reklamını yapar şekilde haber yapmaktan uzak durmaya davet etme kararı aldı.

Kurul, 23 Eylül'de Havadis gazetesinin manşetten yayımladığı "361 Seks Kölesi" haberi ile Detay gazetesinin 24 Eylül'deki "Seksin Bedeli" başlıklı manşet haberlerinde, bu mekânlarda çalışan konsomatrislerin seks köleleri olarak kullanıldıkları ve devletin buna göz yumduğu vurgulanmakla birlikte, haberlerin sunumunda sanki de bu mekânlar cazip mekânlarmış duygusu yaratıldığını ifade etti.

Kararda şu ifadelere yer verildi: "Kurulumuz, ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan gece kulüpleriyle ilgili haber yapmanın gazetecilerin doğal görevleri arasında bulunduğunu vurgulamakla birlikte, kaş yaparken göz çıkarmak gerekmediğini, sorumlu yayıncılık anlayışı gereği gece kulüplerine gitmeyi özendirecek tarzda habercilik yapmaktan uzak durulmasının zorunlu olduğunu hatırlatma kararı almıştır."

Haber sitelerine teşekkür ve uyarı

Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, geçtiğimiz Ocak ayında imzalanarak yürürlüğe giren İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu çerçevesinde haber sitelerini izlemeye aldıklarını, bugün itibarıyla tespit edebildikleri haber sitesi sayısının 34'e ulaştığını, basılı gazetelerin internet sayfalarıyla birlikte toplam sayının 48 olduğunu söyledi.

İrvan, birkaç haber sitesi dışında çoğu haber sitesinin deklarasyonda öngörüldüğü şekilde künye ve iletişim bilgilerine yer verdiklerini, deklarasyona uygun davrandıkları için bu haber sitelerine Kurul adına teşekkür ettiğini ifade etti. İrvan, "yaptığımız uyarılara rağmen künye ve iletişim bilgilerini hiç vermeyen ya da eksik veren www.gundemkibris.com, www.kuzeypostasi.com ve www.gunlukkibris.com haber sitelerini ise deklarasyona uymaya davet ediyoruz. Künye bilgisi kimlik bilgisidir. Toplumun, bu bilgileri öğrenme hakkı vardır" dedi.

Medya Etik Kurulu başkanı İrvan, ayrıca, yine deklarasyonda öngörüldüğü halde, özel haberlerin başka haber siteleri tarafından kullanımına ilişkin sıkıntılar yaşandığını, özel haberlerde kaynak belirtmenin yetersiz olduğunu, haberin özetlenerek özgün kaynağa link verilmesinin etik açıdan daha doğru olduğunu ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.