İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ekonomist Ertanın: "Asgari ücret 2 bin TL'nin üstünde olmalı"

Ekonomist Ertanın: "Asgari ücret 2 bin TL'nin üstünde olmalı"

Ekonomist Mustafa Ertanın asgari ücretin 2 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söyledi…

Yayın Tarihi: 19/10/14 10:52
okuma süresi: 5 dak.
Ekonomist Ertanın: "Asgari ücret 2 bin TL'nin üstünde olmalı"
A- A A+
Filiz Seyis - Kıbrıs Postası

Asgari ücretin belirlenmesinde hiçbir bilimsel ve aritmetik verinin göz önünde bulundurulmadığını kaydeden Ertanın "Asgari ücret bugüne kadar her zaman pazarlık gibi görünen gizli anlaşmalarla belirlendi. Eğer yasada belirtildiği gibi geçim indeksi esas alınarak saptansaydı, bugün 2 bin TL'den az olmamalıydı" dedi.

Mustafa Ertanın, asgari ücretin artmasıyla birçok geliri asgari ücrete bağlı olan Hükümet'in gelirleri, işverenin ise rekabet edebilirliği düşeceğinden, bu kesimlerin artışa karşı olduklarını ifade ederek, çalışanların yaşam kalitesinin yükselmesi ve yaşamını sürdürmesi için ise artışın gerekli olduğunu belirtti.

22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası'na göre Asgari Ücretler Saptama Komisyonu, asgari ücreti belirlerken, öncelikli olarak, Devlet Plânlama Örgütü ile Ticaret Dairesi'nce saptanan geçim indeksi verilerini esas almalıdır.

Geçim indeksi dışında, işçi ve ailelerinin insanca yaşam için gereksinmeleri, hayat pahalılığı ve genel seyir, ekonomik faktörler gibi esaslara dayanarak belirlenmesi gereken asgari ücret ülkemizde nasıl belirleniyor?

"Somut veriler dikkate alınsa 2 bin TL'nin üzerinde olurdu"

Ekonomist Mustafa Ertanın, ülkemizde asgari ücret belirlenirken hiçbir bilimsel, mantıklı ve somut verinin gözönünde bulundurulmadığına vurgu yaparak, somut veriler dikkate alınarak belirlenecek asgari ücretin 2 bin TL'nin altında olamayacağını söyledi.

"Gizli anlaşmalarla belirleniyor"

Ertanın şöyle konuştu: "Asgari ücretin belirlenmesi için bir pazarlıktır da gidiyor. Hatta asgari ücreti tespit etmek pazarlık gibi görünen gizli bir anlaşmaya döndü. Bu ise tamamen hükümetlerin kapasitesizliğinden kaynaklanıyor."

"Asgari ücret ciddi bir kavramdır; pazarlıkla belirlenemez"

"Asgari ücret ciddi bir kavramdır. Çalışanların yaşamını sürdürmesi için zaruri olan bir ücrettir. Diğer taraftan ise, üretim bedellerini de belirleyen bir ücrettir. İşveren ve işçi kesimlerinin pazarlığı ile belirlenecek bir ücret değil, somut veriler ele alınarak, kriterlere uygun olarak belirlenmelidir.

Bugüne kadar asgari ücretin aritmetik ve mantıklı bir şekilde tespit edildiğine hiç şahit olmadık. Hep pazarlık gibi görünen gizli anlaşmalarla belirlendi.

Eğer asgari ücret yasada belirtildiği gibi geçim indeksi esas alınarak saptansaydı, bugün 2 bin TL'den az olmamalıydı."

"Emekçi kesimler baskı yapıyor"

Ne insanların yaşam kalitesinde sıkıntı yaratacak ne de tüm maliyet değerlerini altüst edecek bir asgari ücretin ülke ekonomisine faydası olmayacağını anlatan Ertanın, Hükümet partisi CTP'nin tabanındaki emekçi kesimlerin asgari ücretin artması için baskı yaptığını ancak Hükümetin bunu istemediğini öne sürdü.

"Maliye Bakanı yükselmesini istemiyor"

Ertanın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet partisi ve asgari ücretten sorumlu CTP'nin tabanına bakarsak ciddi bir emekçi kesim olduğunu görürüz. Ama öte yandan, CTP'nin Maliye Bakanının asgari ücretin yükselmesini istemediği ortadadır. Çünkü muafiyetler gibi, Maliye'nin birçok geliri de asgari ücrete endekslidir. Yani asgari ücret artarsa maliyenin gelirleri de düşer. Bu nedenle Maliye Bakanı asgari ücretin yükselmesini istemiyor.

Burada 'Hükümetler, hükümeti ayakta tutmak için mi yoksa vatandaşının yaşam kalitesini yükseltmek için mi vardır?' sorusu ortaya çıkar."

"Endüstriyi mi düşüneceksiniz, vatandaşı mı?"

"İşveren de rekabet edebilirliği düşecek diye asgari ücretin artmasını istemiyor. Ancak üretici rekabet edebilirliğini ve asgari ücretin yükselmesinden oluşacak kaybını teknoloji ve başarılı yönetim ile giderebilir. Ama çalışanın hiçbir şansı yoktur. Çalışanın elindeki parayı büyütmek veya ürünleri ucuzlatmak gibi bir şansı yoktur.

Bu durumda endüstriyi mi düşüneceksiniz vatandaşı mı?"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.