İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Özelleştirme yasası sendikaların takibinde!

Özelleştirme yasası sendikaların takibinde!

Eski KTHY ve ETİ çalışanlarının maaş intibakları konusunda Anayasa'nın eşitlik ilkesi bağlamında yenilik öngören Özelleştirme Değişiklik Yasa Önerisi'nin ivedilik istemiyle Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'ne gönderilmesi, sendikaları memnun etti.

Yayın Tarihi: 21/10/14 07:50
okuma süresi: 7 dak.
Özelleştirme yasası sendikaların takibinde!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Yasa önerisinin kısa bir sürede Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi beklentisi içerisinde olan sendikalar, konuyu sıkı takibe aldı.

Bunu bir samimiyet testi olarak nitelendiren TÜRK-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, "Bu konuda samimiyseler, bir an önce komiteden geçirilmesini ve yasallaşmasını bekliyoruz" diyerek, gelişmelerin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan da, yasa önerisinin komitede ele alınmaya başlamasıyla birlikte kısa sürede üzerindeki görüşmelerin tamamlanabileceğini vurgulayarak, milletvekillerine inanç belirtti.Atakan, "Milletvekillerinin tamamı bu ivedilik görüşmesine olumlu oy kullanmıştır. Bu haksızlığın giderilmesi konusunda inancımız artmıştır" dedi.

TDP Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Zeki Çeler ve Hüseyin Angolemli tarafından geçtiğimiz cuma günü Meclis Başkanlığı'na sunulan, dün de Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda oybirliğiyle, ivedilikle görüşülmek üzere Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'ne gönderilen Özelleştirme Değişiklik Yasa Önerisi, sendikaları ümitlendirdi. Eski KTHY ve ETİ çalışanlarının maaş intibakları konusunda Anayasa'nın eşitlik ilkesi bağlamında yenilik öngören yasa önerisi, CTP-BG Milletvekilleri Tufan Erhürman, Asım Akansoy, Fazilet Özdenefe ve Doğuş Derya tarafından hazırlanan ve uzun süredir komitede bekleyen Özelleştirme Değişiklik Yasa Önerisi'yle birlikte ele alınacak.

Bıçaklı: "Samimiyseler Yasallaşmasını Bekliyoruz"
Kıbrıs Postası'na konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, hükümet yetkililerinin, bir yıl önce muhalefet döneminde yaptıkları açıklamalara atıfta bulunarak, mevcut durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade eden yetkililerin, şimdi samimiyetlerini gösterme zamanı olduğunu vurguladı.

Bıçaklı şöyle konuştu:"Bu insanlar eski hükümet döneminde Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edildiğinde, (şimdiki ) başbakan ve başbakan yardımcısı tam 1 yıl önce, istihdamların Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söylemişti. Talebimiz, eğer Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı uygulama yapılmışsa, hükümettesiniz, bunu düzeltin şeklindedir. Buna karşılık da hükümetteki bir siyasi partinin 4 milletvekilinin verdiği yasa tasarısı vardır. 7 aydan beridir komitededir. Dolayısıyla bir ivedilik alıp, yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini söylüyorduk. Maalesef bu uygulama bir türlü yapılmadı.TDP Milletvekillerin bu yasayla ilgili değişiklik yaparak ivedilik istedi. Bugün de mecliste tüm siyasi partiler bu konuda oybirliğiyle ivedilik verdi.Cuma günü açıklamıştık. Bu yasanın ivediliğine veya tamamına red verenler işçi düşmanı ilan edilecek demiştik. Buna karşın şu anda bu yasaya ivedilik alınmasıyla, her şey bitti demek değildir. Yasallaşması için, komitede bekleyen ve diğer ivedilik alan yasa tasarılarının önüne geçmesi gerekiyor. Bu konuda samimiyseler, bir an evvel komiteden geçip, Meclis'te yasallaşmasını bekliyoruz. TÜRK-SEN olarak takipçisi olacağız."

"Günü Geldiğinde Çalışanları Yanlarında Bulamayacaklar"
Bıçaklı, DP-UG kanadının bu konudaki tutumunun sorulması üzerine ise, "Sayın Denktaş'ın 'Bu yasal düzenlemeye karşıyız' diye bir açıklamasını duymadık. Kimin karşı olup olmadığını, yasa Genel Kurul'a geldiğinde göreceğiz. Bu konuda çalışanların yanında olmayanlar, günü geldiğinde çalışanları yanlarında bulamayacaklar."

Atakan: "Kısa Sürede Sonuç Bekliyoruz:
Hava-Sen Başkanı Buran Atakan da, yasa önerisinin komitede ele alınmaya başlamasının ardından, üzerindeki görüşmelerin kısa sürede tamamlanabileceği ve genel kurula sevk edilebileceği üzerinde durarak, Milletvekillerinin tamamı bu ivedilik görüşmesine olumlu oy kullanmıştır. Bu haksızlığın giderilmesi konusunda inancımız artmıştır" dedi.

"Anayasa'ya Aykırıdır Diyorsak Ne Bekliyoruz"
CTP-BG'li 4 milletvekilinin hazırladığı yasa önerisinin aylardır Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde beklediğinin anımsatılması ve Komite Başkanı, Milletvekili Birikim Özgür'ün tutumunun sorulması üzerine ise Atakan, şöyle konuştu:

"Birikim Özgür bugün ifade etti. 'Bu hükümetin kararıdır' diyor. Kendisi, 'Hükümet bunu neticelendir derse, neticelendiririm' diyor. Birikim Bey diyor ki; 'hükümetin bu konudaki tutumu benim için yeterlidir'. Bu durum Anayasa'ya aykırıdır diyorsak, o zaman ne bekliyoruz. Hükümetlerin görevi haklı olana hakkını vermektir."

"Sayın Denktaş Zorları Sever"
Buran Atakan, Başbakan Yardımcısı ve DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın söz konusu değişikliğe karşı izleyeceği tutumla ilgili görüşünün sorulması üzerine ise, "Serdar Denktaş, hükümetin bir yıllık icraatlarının anlatıldığı toplantıda, 'zor görünüyor' ifadesini kullanmıştır ama olmaz ifadesini kullanmamıştır. Sayın Serdar Denktaş zorları seven, zorları başarmış bir insandır. Bu o kadar da zor bir şey değildir. Hükümetlerin görevi haklı olana hakkını vermektir" şeklinde konuştu.

Sendikalardan Ortak Açıklama
Öte yandan Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ve Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan, konuyla ilgili yayınladıkları ortak açıklamada, eski KTHY ve ETİ çalışanlarının intibak ve özlük hakları ile ilgili yasa önerisinin ivedilikle komitede ele alınması için Cumhuriyet Meclisi'nde bulunup olumlu oy kullanan milletvekillerine, destek veren diğer sendikalara ve iki kurumun çalışanlarına teşekkür etti.Açıklamada, "KTHY'nin batması ile uzun bir süre sokağa atılan ve Özelleştirme Yasası kapsamında düşük maaş ile işe alınan, KTHY çalışanları yanında Eti çalışanlarının intibak ve özlük hakları ile ilgili bugün gerçekleştirmiş olduğumuz Meclis'teki oturma eylemi üç sendikanın (Kamu-Sen, KTAMS ve Hava-Sen) birlikteliği ve diğer sendikaların ve çalışanlarımızın desteği neticesinde karar üretilmiştir" ifadesine yer verildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.