İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KKTC'ye Su Temin Projesi'ne 'sinyal-koruma' özelliği!

KKTC’ye Su Temin Projesi’ne ‘sinyal-koruma’ özelliği!

Anadolu Ajansı'nın TC Orman ve Su İşleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre Türkiye dünyada ilk kez uygulanacak olan denizin altından geçecek KKTC İçme suyu Boru Hattı'na yeni bir özellik ekleniyor. Buna göre boru hattı, gönderdiği sinyalle denizaltıları uyararak kendisini koruyacak.

Yayın Tarihi: 21/10/14 13:43
okuma süresi: 4 dak.
KKTC’ye Su Temin Projesi’ne ‘sinyal-koruma’ özelliği!
A- A A+
Kıbrıs - Postası - Vatan MEHMET

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen KKTC İçmesuyu Boru Hattı'na denizaltılar için uyarı sistemi ekleniyor. Böylece bölgeden geçiş yapacak denizaltıların hatta çarpması engellenecek.
AA muhabirinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre, KKTC Su Temin Projesi ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Dünya'da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi'nde deniz altından geçecek boru hatlarına uyarı sistemleri ekleniyor. Bu uyarı sistemleri gönderdiği sinyallerle bölgeden geçiş yapacak denizaltıları uyaracak.

Ada Halkının Uzun Vadeli Su İhtiyacı Karşılanacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığının web sitesinde de paylaştığı haber şöyle; "Proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanacak. "KKTC İçme suyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek."

Deniz Hattının 250 Metre Derinlikten Geçmesine Sonra Karar Verildi

"İlk başta 250 metre derinlikten geçmesi düşünülmeyen boru hattının bu seviyeden geçmesine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) ile yapılan görüşmeler sonucunda karar verildi. DKK görüşmelerde, "deniz içerisindeki bu tür bir tesisin deniz yüzeyinden en az 250 metre aşağıda olması gerektiğini, denizaltılarında hesaba katıldığında deniz trafiğinin bu derinliğe kadar gerçekleştiğini" söyledi."

Deniz Taşıtlarına Gönderilen Sinyallerle Çarpışmalar Önlenecek

"Bu görüşmeler sonucunda 250 metre derinlikte inşa edilen boru hattına ayrıca bir uyarı sistemi yerleştirilecek. Bu uyarı sistemi hem borudaki sızıntı ve kaçakları DSİ'ye haber verecek, hem de orada bulunan deniz taşıtlarına sinyal göndererek taşıtların çarpmasını engelleyecek. Bu sinyalin frekansı ise DKK'dan alınan bir frekans ve deniz haberleşmesinde kullanılıyor."

Yıllık 75 Milyon Metreküp Su Aktarılacak

"Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını söyledi
Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon m3'ünün KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacağını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, geriye kalan 37 milyon m3 suyun ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edileceğini belirtti. Türkiye tarafında Alaköprü Barajı'nın, KKTC tarafında Geçitköy Barajı'nın tamamlandığının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, deniz geçişinde ise çalışmaların hızla devam ettiğini ve en kısa sürede tamamlanacağını sözlerini ekledi."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.