İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ulusal Konsey'in 8 önlem maddesinin perde arkası Kıbrıs Postası'nda

Ulusal Konsey'in 8 önlem maddesinin perde arkası Kıbrıs Postası'nda

Rum Ulusal Konseyi'nin sözcü Hristodulidis tarafından açıklanan 8 maddelik önlem planının perde arkası Kıbrıs Postası'nda...

Yayın Tarihi: 21/10/14 17:13
okuma süresi: 5 dak.
Ulusal Konsey'in 8 önlem maddesinin perde arkası Kıbrıs Postası'nda
A- A A+
Kıbrıs Postası – Beran DAĞTAŞ

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Rum yetkililerden aldığımız bilgilere göre; Ekim ve Aralık'ta iki adet Avrupa Konseyi toplantısı olduğu, Ekim'de olanın gündemi belirlendiği için, gündem dışı olarak Türkiye'nin faaliyetlerinin gündeme getirileceği, Aralık'ta düzenlenecek olan toplantıda ise, konu tamamen gündemde tartışılacağı bildirildi.

Rum yetkili, bazı Avrupa ülkelerinin konuya hali hazırda ilgi gösterdiğini, İtalya'nın Eni-Kogas'ın ortaklarından biri olarak konunun tamamen içinde olduğuna işaret ederek, ismi verilmeyen ancak, Avrupa Birliği'ne üye güçlü bir ülkenin ise, konu hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti'nden detaylı bilgi istediği söylendi.

BAŞLIKLAR KESİNLİKLE AÇILMAYACAK

Anastasiadis, Brüksel'e gerçekleştireceği ziyarette ise, konuyu onula görüşmek isteyen birkaç Avrupa yetkilisi olduğu ifade eden Rum yetkili, Türkiye ile ilgili açılabilecek üç başlık olduğunu da, bu maddelerin rekabet, iş ilişkileri ve kamu ihaleleri olduğunu ayrıca, Güney Kıbrıs'ın dondurduğu 23 (Adalet) ve 24 (Hukuk) numaralı başlıkların da kesinlikle açılmaması yönünde kararlar alındığı belirtildi.

İYİ İLİŞKİLERDEN FAYDALANILACAK

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye karşı avantajlı olduğu durumlardan faydalanma kararı aldığını ifade eden Rum yetkili, bu kararlar içerisinde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB üyesi olması, bölgede komşu ülkelerle Türkiye'nin sahip olmadığı ancak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sahip olduğu ilişkileri diplomasi yoluyla devreye sokmasının varolduğu kaydedildi.

Rum yetkili sözlerine şöyle devam etti:

"Mısır ve İsrail gibi ülkelerle gerçekleştirilen ikili ilişkilerde konunun gündeme getirileceği ve bu ilişkilerden faydalanılacağı konusunda haberler var...Yakında Mısır Dışişleri Bakanı ve Yunan Dışişleri Bakanı, Kıbrıs'ta Dışişleri Bakanı ile buluşacak. 7 Ekim'de Yunan Başbakanı Samaras adaya gelecek ve Anastasiadis'le birlikte Kahire'de Sisi ile görüşecek ve bu konu yeniden gündemde olacak. 8 – 9 Kasım'da üst düzey bir toplantı gerçekleşecek."

"SADECE BİZİ DEĞİL, DİĞER ÜLKELERİ DE RAHATSIZ EDİYOR"

BM Güvenlik Konseyi'ne yapılacak başvuru detaylı bir şekilde değerlendirildiğini ifade eden Rum yetkili, bu tür başvurularda bulunan ülkelerin, bazen başvurularla dezavantaja düştüğünü, o yüzden konunun iyice değerlendirilip sunulacağını söyledi.

Rum yetkili sözlerine, "Türkiye'nin bölgede yaptığı faaliyetlerin sadece Kıbrıs Cumhuriyeti'ni değil, bölgedeki diğer ülkeleri de rahatsız ettiği yönünde fikir belirttiler" dedi.

KIBRISLI TÜRKLERİN YORUM YAPMAMASI ŞAŞKINLIK YARATTI

Ayrıca, Kıbrıs Postası'nın ulaştığı kaynaklara göre, Rum Hükümeti'nin, Kıbrıs Türk yetkililerinin konu ile ilgili hiçbir açıklama yapmamasının şaşkınlık yarattığı yönünde...

HANGİ KARARLAR ALINMIŞTI

1- Avrupa Konseyi'ne Türkiye'nin gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili resmi şikayette bulunulacak. Avrupa Konseyi'nin Türkiye'yi resmen kınaması istenecek.

2- Avrupa Birliği üyeliği yapıcı ve stratejik bir şekilde kullanılacak.

3- Türkiye ile AB'nin yaptığı müzakerelerde, yeni başlıkların açılmasını engelleyecekler.

4- Birleşmiş Milletler Güvelik Konseyi'ne nasıl oraya taşıyacaklarına ilişkin seçeneklerin gözden geçirilmesi kararı alındı.

5- Rum Başsavcı şu anda, Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölge'de faaliyetlerine dahil olan kişiler ve şirketler ile ilgili yasal işlem başlatma ile ilgili yollar arayacak.

6- Diplomatik ilişkiler yoluyla ne yapacaklarını gözden geçirecekler

7- Birleşmiş Milletler Hukuki İşler Ofisi'ne bağlı Deniz ve Okyanus Hukuğu birimine resmi şikayette bulunulacak.

8- Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne de resmi şikayette bulunulacak

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.