İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Ediger: "Hidrokarbon kaynakları, anlaşma sonucu çıkarılabilir"

Ediger: "Hidrokarbon kaynakları, anlaşma sonucu çıkarılabilir"

Türkiye Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Şevket Ediger, Güney Kıbrıs açıklarında Türkiye'nin askeri gemiler eşliğinde arama yapmasının gerekli bir adım olduğunu belirterek, "Güney Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon kaynakları, ancak taraf ülkeler arasındaki bir anlaşma sonucu çıkarılabilir" dedi.

Yayın Tarihi: 23/10/14 09:15
okuma süresi: 3 dak.
Ediger: "Hidrokarbon kaynakları, anlaşma sonucu çıkarılabilir"
A- A A+

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ediger, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Güney Kıbrıs açıklarında Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemilerinin korumasında gerçekleştirdiği aramaların Türkiye'nin doğal hakkı olduğunu söyledi.

Kıbrıs adası etrafındaki münhasır ekonomik alanların kime ait olduğu noktasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında sorun olduğunu anlatan Ediger, "Aidiyet sorunu uluslararası alanda tam bir çözüme kavuşmadan, soruna taraf hiçbir ülke fiili bir durum oluşturarak bu kaynakları çıkaramaz çünkü uluslararası petrol şirketleri böylesi sorunlu bir alanda iş yapmaya yanaşmaz" diye konuştu.

Ediger, Çin ile Vietnam arasında da benzeri bir sorun yaşandığını hatırlattı.

Türkiye'nin bölgede attığı bu adımla diplomatik bir ön alma gerçekleştirdiğini ifade eden Ediger, Ankara'nın bu konuda izleyeceği stratejilerin sorunun ülke lehine çözülmesi yönünde önem arz ettiğine işaret etti.

GÜNEY KIBRIS, İSRAİL, RUSYA ORTAK DENİZ TATBİKATI

Güney Kıbrıs, İsrail ve Rusya'nın Akdeniz'de gerçekleştirdikleri ortak deniz tatbikatının önemli bir gelişme olduğuna değinen Ediger, Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki gelişmelerden sonra Akdeniz'de de siyasi ve askeri etki arayışında olduğuna dikkati çekti.

Ediger, Suriye, Irak ve Lübnan gibi bölge ülkelerinin içinde bulunduğu büyük karışıklığa Güney Akdeniz'deki bir ihtilaf sonucu yeni ülkelerin de eklenmesi riskinin bölgenin istikrarına yönelik ciddi tehdit oluşturacağını ifade etti.

İsrail ve Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de ortak politika izleyerek hayati önem taşıyan enerji kaynaklarını piyasalara ulaştırmaya çalıştığını anlatan Ediger, Rusya'nın doğrudan bağlantısı olmayan bir sorunun parçası haline gelmesi durumunda, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve siyasi istikrar açısından büyük bir risk oluşacağını dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.