İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

İskele 1 buçuk senede mutlulukta tavan yaptı

İskele 1 buçuk senede mutlulukta tavan yaptı

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi'nin (CMIRS) 2013 yılının sonlarına doğru yaptığı anket ve araştırmalar, ülkemizdeki mutluluk oranının genel olarak 10 üzerinden 6 puan aldığını; en mutlu ilçenin 8 puanla İskele, en mutsuz ilçenin ise 5,5'lik puanlarla Güzelyurt ve Mağusa olduğunu ortaya koydu…

Yayın Tarihi: 24/10/14 10:00
okuma süresi: 9 dak.
İskele 1 buçuk senede mutlulukta tavan yaptı
A- A A+

Bu oranın geçtiğimiz yıllara göre çok az da olsa artış gösterdiğini belirten CMIRS raporları, nisbi yükseliş sebebinin ise genel olarak toplumun daha mutlu olması değil, Girne ve İskele bölgesindeki halkın mutluluk seviyesindeki artış olduğuna işaret ediyor…

Geçmiş çalışmalarda en mutsuz bölge olarak dikkat çeken İskele'nin bir buçuk senede mutluluk oranlarında bir artış göstermesi, özellikle son dönemde bölgeye yapılan yatırımların ve artan turist trafiğinin yardımıyla açıklanabileceğine işaret eden raporlar, özellikle kuzey kıyısından gelen yolun tamamlanması da dikkat çekiliyor.

Psikiyatrist Dr. Ece Uslu, söz konusu çarpıcı araştırmayı Kıbrıs Postası'na değerlendirdi…

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezinin (CMIRS) 2013 yılı sonunda yaptığı anket ve araştırma sonucunda ülkemizde mutluluk oranı 10 üzerinden 6.02 olarak belirlendi, 2014 yılında da değişmeyen bu senaryonun sonucunda çok da mutu bir ülke olmadığımız gözler önüne seriliyor. Kıbrıs Postası'na konuşarak CMIRS'in anket değerlendirmesini yapan Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Ece Uslu ise ülkemizdeki mutsuzluğun en temel nedenlerinden birisinin süre giden siyasi belirsizlikler olduğunu vurgulayarak, "Farkında olmasak da bu durum toplum olarak bizi giderek öğrenilmiş çaresizlik çıkmazı içine sokmaktadır. Defalarca çözüm için heveslenen Kıbrıs Türk halkı her seferinde hayal kırıklığına uğramış ve artık ümitlenmeyi dahi bırakmıştır" dedi.

"Girne ve İskele dışında mutluluk oranlarında düşüş var"

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezinin (CMIRS) 2013 yılının sonlarına doğru yaptığı anket ve araştırmalar sonucunda ülkemizdeki mutluluk oranları 10 üzerinden 6.02 olarak belirlendi. Bu oranın geçtiğimiz yıllara göre çok az da olsa artış gösterdiğini belirten CMIRS yetkililerinin raporları, artışın sebebinin ise genel olarak toplumun daha mutlu olması değil, Girne ve İskele bölgesindeki halkın mutluluk seviyesindeki artış olduğunu da belirtmiştir. Geçmiş yıllara göre sonuçları karşılaştıran CMIRS yetkilileri Girne ve İskele'nin mutluluk oranlarında artış gösterirken, diğer bölgelerde ise mutluluk oranlarında düşüş yaşandığını ifade etti. Bunun yanında 2014'ün sonlarına yaklaşırken bu tablonun çok fazla değişmediğini de belirten CMIRS yetkilileri, ülkemizde yaşayan insanların 6,02 civarında mutlu olmalarının pek yüksek bir oran olmadığını belirtti.

YAŞ

Mutluluk

18-24

6,46

25-34

6,32

35-44

5,71

45-54

5,50

55+

6,14

Toplam

6,02

İskele 1 buçuk senede mutlulukta tavan yaptı

CMIRS bölgelere göre mutluluk oranlarını yetkililerinin değerlendirmesi şu şekilde; "Bu çalışmada mutluluk oranları söz konusu olduğu zaman en ilgi çekici bulgu İskele'nin en mutlu bölge olarak ortaya çıkmasıdır. Geçmiş çalışmalarda en mutsuz bölge olarak dikkat çeken İskele'nin bir buçuk sene içerisinde mutluluk oranlarında bu şekilde bir artış olması özellikle son dönemde bu bölgeye yapılan yatırımların ve artan turist trafiğinin yardımıyla açıklanabilir. Özellikle kuzey kıyısından gelen yolun tamamlanması da bu artan mutluluk oranlarını açıklamakta yardımcı olacaktır."

İLÇE

Mutluluk

Lefkoşa

5,70

Magosa

5,43

Girne

6,64

Güzelyurt

5,43

İskele

8,08

Toplam

6,02

"Mutsuzluğun nedeni siyasi belirsizlik"

Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Ece Uslu, ülkemizdeki mutsuzluğun en temel nedenlerinden birisinin süre giden siyasi belirsizlikler olduğunu vurgulayarak, "Farkında olmasak da bu durum toplum olarak bizi giderek öğrenilmiş çaresizlik çıkmazı içine sokmaktadır. Defalarca çözüm için heveslenen Kıbrıs Türk halkı her seferinde hayal kırıklığına uğramış ve artık ümitlenmeyi dahi bırakmıştır. Öğrenilmiş çaresizlik depresyonun temelinde yatan temel öğretilerden biridir ve beraberinde isteksizlik, mutsuzluk, karamsarlık gibi pek çok depresif unsura zemin hazırlamaktadır. Etrafımıza baktığımız zaman da bu belirtileri halkımızda kolayca görebilmekteyiz" şeklinde konuştu.

"Siyasi belirsizlikler nedeniyle kapalı bir toplum oluyoruz"

Uslu, öte yandan siyasi belirsizliğin kapalı bir toplum olmamıza neden olduğuna dikkat çekerek, "Kapalı bir toplum olmanın önemli bir sonucu da hayat standardı olarak pek çok konuda geri kalınmasıdır. Sosyokültürel faaliyetler başta olmak üzere pek çok alanda da kısıtlanmalara neden olan bu durum ayrıca hayattan keyif alınacak unsurları kaçırmamıza neden olmakta ve hayata anlam yüklememizi zorlaştırmaktadır.

Yine kapalı bir toplum olmanın bir sonucu olarak halkın beklentileri gerçeklikten kopabilmekte ya da kopmasa dahi sağlıklı bir şekilde karşılanamamaktadır. Tatmin edici bir şekilde giderilemeyen ihtiyaçların ucu ise öğrenilmiş çaresizlik ile pes etmeye, kendine dönmeye ve mutsuzluğa çıkmaktadır" diye konuştu.

"İhtiyaçların karşılanması da mutluluğa etken"

Güzelyurt, Magusa ve Lefkoşa'da mutsuzluk oranlarının düşük oluşunu ise yine siyasi belirsizliklere ve Kıbrıs sorununda insanların her seferinde hayal kırıklığı yaşamalarına bağlayabileceğimizi belirten Uslu, "Yine mutluluğun veya mutsuzluğun temelini ihtiyaçlarımıza ve nasıl karşılandığına bağlayabiliriz. İnsan olarak dünyaya geldiğimiz andan itibaren sürekli yeni ihtiyaçlarımız ortaya çıkar. Acıkmak, susamak, diğer insanlar ile etkileşime girmek, sevmek, sevilmek başta olmak üzere ihtiyaçlarımız saymakla bitmez. Ve ruhsal anlamda ne denli sağlıklı olacağımızı bu ihtiyaçlarımızın ne denli farkında olduğumuz dolayısı ile de ne denli sağlıklı ve tatmin edici bir şekilde giderebildiğimiz belirlemektedir" dedi.

"Stres faktörleri mutsuzluğu arttırmaktadır"

Psikiyatrist ve Psikoterapist Ece Uslu, sözlerine şu şekilde devam etti; "Lefkoşa'nın başkent olması ve beraberindeki ekstra stres faktörleri doğrudan veya dolaylı olarak ihtiyaçlarımızın farkında varmamızı ve sağlıklı bir şekilde gidermemizi zorlaştıracağından mutsuzluğu arttırmaktadır. Kısacası trafik, iş yoğunluğu, günlük koşuşturmacanın artması, aile desteğinden uzak olma, rekabet, güç mücadelesi, beklentilerin artması ve gelecek kaygısı gibi faktörlerinde mutsuzluğa etkileri büyüktür. Küçük ve kapalı toplumlarda toplum baskısı da oldukça büyük bir sorundur. Toplum baskısı sonucunda kişiler kendi öz varoluş şekillerini görmezden gelip toplumsal idealler doğrultusunda bir benlik yaratmaya çalışabilmektedirler. Bu durum gerek öz benliğin reddi, gerekse buna bağlı olarak ihtiyaçlarının farkına varamamaya neden olarak hayattan tatmin edici bir doyum sağlayamamalarına ve depresyona neden olmaktadır."

"Gelen turist İskele'deki mutluluğun birinci etkeni"

Uslu, İskele'nin mutlu oluşunu ise şu şekilde değerlendiriyor; "Araştırmalara göre İskele'nin 1 buçuk senede mutluluk oranının bir hayli yükselmesini sebebi ise CMIRS'in yorumunda belirtildiği gibi bölgeye yapılan yatırımlar ve artan turist trafiğidir. Dışarıdan gelen turistler birinci etken olabilir çünkü bunlar daha sağlıklı ve mutlu bireyler olarak kendi seçimleri doğrultusunda belli bir gelecek planı içinde ülkeye gelmiş olabilir (Ülkedeki nüfusun geleceği siyasi nedenlerden dolayı meçhul ve bu da hayal kurmalarını gelecek planı yapmalarını güçleştirip onları mutsuz kılmakta). İkinci neden ise daha çok yatırım daha çok ve sağlıklı bir şekilde karşılanan ihtiyaç demek oluyor ki bu da mutsuzluğu azaltmakta."

"18-24 yaş geleceğe ait umutların beslendiği yaşlar"

Ece Uslu, yaşlara göre mutluluk oranını ise şu şekilde değerlendiriyor; "18-24 yaş arası geleceğe ait umutların olduğu yaşlarken, 45-54 yaş aralığı hayatı sorguladığımız, hayatta ne kadar başarılı olduğumuzu sorduğumuz, yaşlanmanın ilk belirtileriyle yüzleştiğimiz yaşlardır. Mutluluk farkı bundan kaynaklanıyor olabilmektedir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.