İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

'Ekonomik Forum' askıda

'Ekonomik Forum' askıda

Kıbrıs Sorununda gelinen kriz ortamı, Yunanistan ve Türkiye Ticaret Odalarının da dahil olduğu Güney ve Kuzey Kıbrıs Ticaret Odaları ile yapılan Ekonomik Forum ve projelerini suya düşürdü…

Yayın Tarihi: 25/10/14 11:35
okuma süresi: 6 dak.
'Ekonomik Forum' askıda
A- A A+

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Lefkoşa Ekonomik Forumu toplantısında 3 önemli proje ürettiklerini kaydederek, "İki lidere yaşanan kriz ve diyaloğun kopması nedeniyle projelerimizle ilgili irade göstermeleri için bir başvuruda bulunamadık" dedi.

"İki toplum temsilcilerinden oluşan 'Tahkim Merkezi', genç girişimcilerin proje üretmesine imkân sağlamak için 'Kuluçka Merkezi' ve ortak doğal afet mücadele mercii 'Doğal Afet Yönetimi' gibi projeler için doğru zamanı beklediklerini kaydeden Toros, genel hatlarıyla Kıbrıs Türk Liderliğinin bu projelere sıcak baktığını Rum liderliğinin ise Kuzeydeki statüyü yükseltme endişeleri taşıdığını kaydetti.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Kıbrıs Sorununda gelinen kriz ortamı, Yunanistan ve Türkiye Ticaret Odalarının da dahil olduğu Güney ve Kuzey Kıbrıs Ticaret Odaları ile yapılan Ekonomik Forum ve projelerini de suya düşürdü…

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Lefkoşa Ekonomik Forumu toplantısında 3 önemli proje ürettiklerini belirterek, "İki lidere yaşanan kriz ve diyaloğun kopması nedeniyle projelerimizle ilgili irade göstermeleri için bir başvuruda bulunamadık" dedi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, 14 Eylül Lefkoşa Ekonomik Forumunun toplantısında ürettikleri projelerden bahsederek, "Yaşanan kriz ve diyaloğun kopması nedeniyle iki lidere bu projelerimizle ilgili irade göstermeleri için bir başvuruda bulunamadık. Doğru ortamın oluşmasını bekliyoruz" dedi.

"Lefkoşa Ara Bölge iki toplumu bir araya getiren bölge olmalı"

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Lefkoşa Ekonomik Forumunun 14 Eylül toplantısında 3 proje ürettiklerini belirterek, "Projelerin 3'de Lefkoşa Ara Bölge'de gerçekleştirilmek üzere projelendirilmiştir. Siyasi müzakereler hangi istikamette gelişirse gelişsin Kıbrıs'ta yaşayan iki toplumun birbirlerine yakınlaşması, işbirliği yapması ve birbirlerine karşı güven tesis etmelerinin erdem olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Lefkoşa Ara Bölge'nin iki toplumu ayıran değil bir araya getiren bir bölge haline gelmesini doğru buluyoruz" şeklinde konuştu.

3 ayrı proje söz konusu

Toros, projeleri şu şekilde açıkladı; "Projelerimizin bir tanesi iki toplumun temsilcilerinden oluşan 'Tahkim Merkezi' kurmaktır. Çünkü mademki bir iş birliği tesis etmeye çalışıyoruz, işbirliği olan yerlerde istinafların çözülebileceği bir mevkiinin olması da gerekmektedir. Eğer böyle bir mevki olmazsa insanlar işbirliği yapmaktan çekineceklerdir. 2'inci olarak da genç girişimcilerin bir takım projeler üretmesine imkân sağlamak için 'Kuluçka Merkezi' projemiz vardır. Bu projenin hayata geçmesi halinde uluslararası akademisyenlerin katılımıyla bir takım seminerler ve eğitim programları da organize etmeyi umuyoruz. 3'üncü projemiz ise Kıbrıs'ta tüm adayı etkisi altına alabilecek doğal afetler konusunda iki toplumun ortak bir doğal afet mücadele mercii olması gereksinimi olduğunu gördük ve bu şekilde bir 'Doğal Afet Yönetimi' kurulmasını projelendirdik."

"Başvuruda bulunamadık"

Bu projelerin hayata geçmesi için her iki tarafın siyasi liderliğinin irade göstermesi ve onay vermesi gerektiğini vurgulan Toros, " Maalesef ki henüz yaşanan kriz ve diyaloğun kopması nedeniyle iki lidere bu projelerimizle ilgili irade göstermeleri için bir başvuruda bulunamadık. Bu başvuruyu yapabilmek için doğru ortamı beklemekteyiz. Doğru ortamın ise iki ülkenin yeniden müzakere masasında olması ve müzakere masasında ekonomik işbirliğinin nihai federal ortaklık yolunda iki toplumu yakınlaştıracak, iki toplumun bir birine güvenini tesis edecek bir girişim olma yönünde hemfikir olmaları gerekiyor. Hem fikir olunduktan sonrada her iki liderinde bizim geliştirdiğimiz projelerin hayata geçmesine müsaade etmeleri gerekiyor" dedi.

"Hassasiyet büyük"

Genel hatlarıyla Kıbrıs Türk Liderliğinin bu tür projelere sıcak baktığını ve destek verdiğini belirten Toros, "Rum Liderliğinin adanın Kuzeyindeki statüyü yükseltme endişeleri taşımasından dolayı gösterdikleri hassasiyet çok büyüktür ve bu hassasiyeti deşmek için uğraş sarf ediyoruz. Yıllardır Rum tarafındaki Ticaret odasıyla yürüttüğümüz bu temaslarda karşılaştığımız en yaygın sıkıntı budur dolayısıyla bu müzakerelerin yeniden başlaması ve nihai hedef yönünde yapıcı tavır sergilemeleri şarttır ve ancak böyle bir ortamda bizim projelerimize müsaade edebileceklerini düşünüyorum" diye konuştu.

"İlişkilerimiz etkilenmedi"

Toros, yaşanan krizin şimdiye kadar Güney'de ki Ticaret ve Sanayi Odası ile ilişkilerini etkilemediğini söyleyerek, "Hala temaslarımız, çalışmalarımız ve toplantılarımız devam etmektedir. Hatta bu krizin aşılması için iki Ticaret odası nasıl katkı yapabiliriz diye istişare etmekteyiz. Bunun yanında Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası ile kriz konusunda yapılacak olan görüşmenin henüz gerçekleştiremememizin sebebi ise Rum tarafındaki muhatabımın Bürüksel'de bir toplantıya iştirak etmesi söz konusu olduğundan dolayı 10 gün ülkede olmamasından kaynaklı henüz görüşemedik, toplantının en kısa zamanda gerçekleşeceğini umuyorum" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.