İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Eroğlu: "Anastasiadis ön koşulsuz olarak masaya dönsün"

Eroğlu: "Anastasiadis ön koşulsuz olarak masaya dönsün"

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu "Rum lider Anastasiadis'in ön koşulsuz olarak masaya dönmesi gerektiğini aksi takdirde herkesin kendi yoluna gitmesinin gündeme geleceğini" söyledi.

Yayın Tarihi: 25/10/14 14:48
okuma süresi: 6 dak.
Eroğlu: "Anastasiadis ön koşulsuz olarak masaya dönsün"
A- A A+

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul'da faaliyet gösteren Trabzon Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği etkinlikte konuştu.

Eroğlu konuşmasının başında böyle anlamı bir günde Trabzonlularla birlikte olmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Kıbrıs'ta sürdürülen mücadelenin hem Kıbrıs Türk hem de Anavatan Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarını koruyacak bir anlaşma için olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "bugüne kadar olmadı. Mümkün olacak mı diye sorarsanız, yüzde yüz emin değilim" diye konuştu.

Ancak her şeye rağmen Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetle mücadelesini sürdürdüğüne vurgu yapan Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"SABIR TAŞI OLAS ÇATLARDI"

"Sabırla dünyanın bizi anlamasını bekliyoruz. 1968'den beri müzakere masasındayız. Sabır taşı bizim yerimizde olsa çoktan çatlayacaktı. Ama biz bu kadar zamandır müzakere masasında hem bizim menfaatlerimizi hem Anavatanın menfaatlerini koruyacak bir anlaşmaya varmak için uğraşıyoruz. Bu mücadele devam ederken Rumlar, Kıbrıs'ın tümünü almak ve Yunanistan'a bağlamak düşüncesiyle, 1974'te darbe yaptı. Bu darbe, Türkiye'ye müdahaleye davet etti. Türkiye anlaşmalardan doğan hakkını kullanarak 1974'te birinci ve ikinci barış harekatlarını yaptı ve bugünkü coğrafya ortaya çıktı. Bu coğrafyada da biz KKTC devletini kurduk. Derler ya; kötü komşu insanı ev sahibi yapar…. Bizim komşumuz da bizi devlet sahibi yaptı."

"ŞİKAYET ETSE DE ETMESEDE BU MASAYA GELECEK VE OTURACAK"

"Bugün müzakere masasında elimi kuvvetlendiren iki unsur vardır. Birincisi, Anavatan Türkiye'nin garantisi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta olması. İkincisi de halkımız ve KKTC devletidir. Türk Deniz Kuvvetleri himayesinde sismik araştırma gemisinin çalışmaları nedeniyle müzakereler askıya alındı. Şimdi müzakere masasını terk eden mi masaya dönecek, yoksa masada oturan mı? Biz, Anastasiadis'in masaya dönmesi için bekliyoruz. Ama kendisi ne yapıyor? AB'de Türkiye'yi şikayet etmekle meşgul. Türkiye'yi şikayet etse de etmese de bu masaya gelecek ve oturacak. Ya anlaşacağız ya da anlaşamayacağız."

"ÖN KOŞULSUZ MASAYA DÖNSÜN"

Eroğlu, Kıbrıslı Türkleri 1974 öncesine döndürmeyecek, 19974'ten bugüne kadar KKTC'deki gelişmeleri dikkate alna bir anlaşma arayışında olduğunu belirterek, "Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinde, Anavatan Türkiye'den gelen kardeşlerimizin de tüm haklarını teslim edilmesi koşuluyla bir anlaşma arayışındayız" dedi.

Rum tarafının Türkiye'den gelenler için "işgal ordusunun taşıdığı insanlardır" yaklaşımında olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Biz de Türkiye'den geldik. Onlar da. Hepimiz vurulan mührün devamını sağlamak için varız diyoruz" şeklinde konuştu.

Müzakere olmadan anlaşma olur mu olmaz mı anlaşılamayacağına dikkat çeken Eroğlu, Gali Fikirler Dizisi'ni ve Annan Planı'nı Rumların bunları reddettiğini söyledi.

Rumlar Anastasiadis'e çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, masadan kaçtığını ve ön koşulsuz olarak masaya oturup görüşmeye devam etmesi gerektiği belirterek, "Aksi taktirde herkes yoluna" dedi.

Kıbrıslı Türklerin bir 40 yıl daha müzakere masasına kimsenin oturtamayacağını ifade eden Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"PİRİ REİS GEMİSİ VARKEN MASADAN KALKMAK AKLINA GELMEMİŞTİ"

"Bu sismik araştırma bir vesiledir. Benim önerimle 5 zirve yapılmıştır. O devrede de Piri Reis gemisi sismik araştırma yapıyordu. O zaman masadan kalkmak aklına gelmemişti. Şimdi, üçüncü safhaya geçtik. Pazarlıklar başlayacak, al-ver olacak. İşte bu adamlar hep almaya alıştığı ve hiç vermeye alışmadıkları için bundan nasıl kaçacaklarını düşünüyorlardı. Biz bekleyeceğiz. Ne kadar bekleriz derseniz, bunun da bir sınırı var. Gelirlerse masaya oturursunuz. İki bölgeli, iki kesimli siyasal eşitliğe dayalı bir federasyon. Ama bunu son zamanlarda çok çok söylemeye başladım. Bunlar güzel laflar. Ama bunu mühim olan bunun altının nasıl dolacağıdır. Bize göre, bunun altı Kıbrıs Türk halkını yeniden göçmen etmeyecek, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam edeceği ve askeri varlığının devam edeceği, insanlarımızın çok belki çok az bir kısmının göçmen olacağı şekilde olacaktır. İstediği topraklar, Kıbrıs'ta yaşayan insanların dörtte üçünü göçmen eder. Böyle talepler olmaması gerekmektedir. Bizim düşüncemiz budur. Türkiye'den gelen kardeşlerimizle işbirliği, dostluğun, kardeşliğin birlikteliğini oluşturduk. Ama bu birlikteliği bozmak isteyenler vardır. Özellikle Rum tarafı, Türkiye'den gelen bir tek kişiyi KKTC'de görmek istemiyor. Bizim hükümetlerimizin verdiği kararlar konusunda hiçbir dünya devletinin yorum yapma hakkı yoktur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.