İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Naimoğulları: "Tarım Bakanı görevini yapmıyor"

Naimoğulları: "Tarım Bakanı görevini yapmıyor"

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği dün akşam Aslanköy'de hayvancılarla kitle toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Başkanı Mustafa Naimoğulları ve yönetim kurulunun yanında kalabalık hayvan üreticisi katıldı.

Yayın Tarihi: 30/10/14 17:44
okuma süresi: 8 dak.
Naimoğulları: "Tarım Bakanı görevini yapmıyor"
A- A A+

Hayvancıların sıkıntılarını dile getiren Hayvan Üreticileri Başkanı Mustafa Naimoğulları hayvancıların ciddi bir süreçten geçtiğini dile getirerek Tarım bakanlığı ile aylardır birçok görüşme yapmalarına rağmen halen ciddi sıkıntıların devam ettiğini söyledi.

Hükümetin hiçbir konuya ciddi anlamada çözüm bulamadıklarını iddia eden Naimoğulları, kurak bir yıl geçirdiklerini fakat hükümetin halen bu konuda hiçbir adım atmadığını söyledi. Halen hayvancının ne yapacağının belli olmadığını iddia eden Naimoğulları, hükümetin hayvancı aleyhine önlem almaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Naimoğulları hayvancılara hükümetle yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi aktardı.

''Eğer hayvancıya biraz saygınız varsa istifa edin ve bu işi yapabilen yapsın''

'Temmuz ayında hükümete muhtıra verdik, Ağustos ayında ise bakanlığa ve başbakanlığa siyah çelenk koyduk, Güzelyurt'ta eylemler yaptık ve bunların ardından Bakanlıkla birçok görüşme yaparak, hayvancının gidişatı ile ilgili sıkıntılarımızı aktardık. Ödemeyi gününde yapmayan hükümetle karşı karşıyayız. Küçükbaş hayvancı hayvanlarını satamıyor ve yem alacak durumu yok. Kredi sağlanması ve bir miktar hibe verilmesi için devamlı surette kavgalar yaptık ama halen hayvancının sorunları görmezden gelinmektedir.

Süt politikasında da görüşmelerimiz oldu. Maliye Bakanı ile ayrıca bu konuda görüşmelerimiz oldu. Tarım bakanı sürekli olarak paramız yok ödeyemeyiz anlayışı ile hareket ediyor. 2013 Aralık ayında 2014'ün bütçesi hazırlanırken DGD desteğini doğru hazırlamadılar. Bizler Temmuz ayında bu desteğin biteceğini kendilerine söyledik. Kendileri bize Şubat ayı içerisinde yaptığımız görüşmede Temmuz ayından sonra süt parasını alamayabileceğimizi dile getirmişlerdi. Yani hükümet de Temmuz ayında bu paranın biteceğini biliyorlardı. Son gittiğimiz görüşmede Tarım politikalarını sorarak 'bütünlüklü çözüm için ne düşünüyorsunuz' diye sordum. Bize o görüşmede ayda bir süt parası ödeyeceklerini, sütün serbest kalması konusu ve navlun desteklerinin kaldırılması gündeme geldi. Yani bütün iş SÜT kurumunu kapatarak, sütün serbest kalmasıdır. Böylelik devletin yükümlülüğü azalsın ve imalatçı ile hayvancı karşı karşıya kalsın inancı ile bugüne kadar ya şundadır ya bunda politikası ile politika yapılmaya çalışıldı. Biz defalarca bu ülkede şuanda yaşanan sıkıntının ve sütün ne yapılması gerektiğini söyledik. Ülkemize giren ithal ürünlere fon konuşması gerektiğini ve bunun yanında bazı önlemler alınması gerektiğinin altını çizdik. Türkiye'de süt fiyatları bizim üzerimizde seyretmektedir. 1,15 süt konseyin belirlediği fiyattır. Bizde 1,30 civarındadır. İhracat yapanlar 2 lira teşvik aldığı için bugün süt 0,95 kuruşa mal edilmektedir.

Biz defalarca ödemeler konusunda konuştuk, sıkıntıları yazılı ve sözlü aktardık. Her türlü kamuoyu açıklaması yaptık. Bakanı istifaya çağırdık. Daha önce yine istifaya çağırmıştık ve sayın Sennaroğlu bana 'sen bana oy vermedin ki de beni istifaya çağırıyorsun' dedi. Ben de 'ben oy vermedimse siz de görevinizi yapınız' diye söyledim. Geçmişinize bakınız. 15 ay süt'te ne yaptınız ve değerlendiriniz. Eğer hayvancıya biraz saygınız varsa istifa edin ve bu işi yapabilen yapsın. Hiçbir konuda bütünlüklü çözüm bulmak için hiçbir hareket yapılmamıştır. İmalatçıların bugün süt kurumuna borcu 7 milyon liradır. Bunun 4.5 milyon lirası'nın 4 milyonu yapılandırılmış, 2-2.5 milyonu da bir iki firmanın üzerindedir. O paraların tümü toplansa dahi düze çıkmak mümkün değildir.

2013 yılının sonunda öngörü yapılmadığı için Aralık ayı sonuna kadar DGD kaleminde bir kuruş dahi yoktur.

Maliye bakanının bu konudan haberi yok. 5 milyon TL on gündür süt kumrunun kasasındadır. 2 milyonunu aktarmış olsalar hayvancı ödenecek ve sıkıntı bir nebze de olsa ortadan kalkacaktır. Bize bu kalemde para olmadığını söyleyerek, paranın bittiğini dile getirildi. Maliye Bakanlığı bu konunun daha önce kendilerine bildirilmediğini dile getirdi. Son gün benden bu istenirse bir şey yapamam diyor.

150 milyonu memur ödemesi için bulanlar, 2 milyonu hayvancıyı ödemek için bulamıyor. Hayvancının süt parasından kesinti yaparak %1'den %2'ye stopajı artırmayı, peşin vergiyi 3 milyona çıkarmayı biliyorlar ama hayvancıyı ödemeyi bilmiyorlar. Bize de paramız yok diye ağlıyorlar.

Biz kendilerine belirli miktarın altında süt verenlere bu stopajı uygulamayınız diye talepte bulunduk. Bu stopajı uyguladığınız zaman vergi verilmeyecek, defter tutulmayacak dendi. Ama halen Kamuoyuna bu açıklanmadı. Bugün birçok üretici küçük ve orta ölçekli üreticilerdir. Bu insanları ayırmamız gerekir. Bu yüzden biz bunu da izah ederek küçük ve büyük ölçekli üreticileri ayırmaları gerektiğini söyledik.

Hiçbir işi doğru ve zamanında yapamadılar.

Bunları bizim yapmamız gerekmez bunları tarım bakanlığının yapması gerekir. Bakanlar kuruluna sorunları Serdar Denktaş götürmektedir. Tarım Bakanı değil. Bu kalemde para bittiğini bakanlar kuruluna Serdar Denktaş götürmektedir. Tarım bakanı hiçbir açıklama yapmamıştır. Hiçbir çabası ve uğraşı da yoktur. Para yok diyerek kurtulmaya çalışır.

%20 daha süt azalmasına gidildi. Borçlu olan birkaç firmaya hak edilişlerinden azalmaya gittik. Bu iş çığırından çıkmıştır. Hayvancıyı sıkıntıdadır. Bilinçli olarak hayvancıyı yollara dökmeye ve olayları büyütüp devletin yükümlülüğünü ortadan kaldıralım imalarını yapıyorlar. 'Süt serbest kalsa daha iyi olur' serzenişleri var. Navlun desteğini kaldırmamızı istiyorlar ama öncelikle ülkeye giren ürünlere fon konulacak. Sonra navlun kaldırılacak. Ama hükümet öncelikle kendi görevini yapmalıdır. Bakan Sennaroğlu sessiz kalarak, açıklama yapmıyor. Küçük baş hayvancıya 50 kg Hibe arpa vereceğiz dediler sonra vazgeçtiler. Yani hayvancıyla alay ediyorlar. Hiçbir işi doğru ve zamanında yapamadılar.

Bala işinde de hayvancılar birliği olarak bu işe sahip çıktık. 15 bin ton bala getirmek için bir firma ile anlaştık. Her hafta bir gemi gelmek koşulu ile sorunu çözdük. Türkiye'den gelecek olan temiz balyayı hayvancılarımıza vereceğiz.

Bakanlıkta iş yapacak adam yok. Tarım bakanlığındaki kadro yanlış. Hayvancılar battı ve halen buna bir çözüm bulunmuş değil. Bu fiyatlarla bu iş yürümez. Küçükbaş hayvan sütü fiyatı yükselmelidir. Bu fiyatlarla bir yere varılamaz. Hükümete, Büyük baş hayvan sütüne %15 artış konursa küçükbaş hayvan sütüne %40 konmalıdır diye ilettik. Ama buna da tepki verdiler. Bugünden sonra ne yapacağımızı hep birlikte kararlaştıracağız. Birlik içerisinde hareket edeceğiz.'

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.