İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Av'da tedbir iyi ama yeterli değil

Av'da tedbir iyi ama yeterli değil

Avcıların heyecanla beklediği büyük av yarın başlıyor. Bu yıl ilk kez ava açık 26 bölge koruma altına alınırken, ava açık olan diğer bölgelerde ise genişlemeye gidildi.

Yayın Tarihi: 01/11/14 09:55
okuma süresi: 5 dak.
Av'da tedbir iyi ama yeterli değil
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz Abidin

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, bu yıl bazı av bölgelerinin koruma altına alınmış olmasının yeterli olmasa da olumlu bir adım olduğunu belirtti. Sarpten, "ülkemizde avcılık sürdürülemez noktaya geldi, Karpaz ve Kormacit burnu da kuşların korunmasına yönelik dönüşümlü olarak koruma altına alınmalıydı" dedi.

Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi ise, 26 bölgenin tedbir amaçlı koruma altına alındığını söyleyerek, federasyon olarak harita üzerinde güncelleme yaptıklarını ve bunun her yıl değişken olacağını ifade etti. Karaderi, bu yıl 25 bin kekliğin doğaya salındığını açıkladı.

Avcıların heyecanla beklediği büyük av yarın başlıyor. Avcılar 2, 9, 16, 23, 30 Kasım ile 7, 14, 21, 24 ve 28 Aralık tarihlerinde toplam 10 gün avlanabilecek. Bu yıl ilk kez ava açık 26 bölge koruma altına alınırken, ava açık olan diğer bölgelerde genişlemeye gidildi.

Karaderi: "Harita üzerinde güncelleme yaptık"

Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, Kıbrıs Postasına açıklamalarda bulunarak, yarın başlayacak olan Büyük Av için bu yıl bazı bölgelerin tedbir amaçlı koruma altına alındığını söyleyerek, kamuoyunun yanlış bilgilenmekte olduğunu belirtti.

Aysın Karaderi, av haritasının 1985 yılından beri kullanılmakta olduğunu ve birçok sıkıntıya neden olduğunu belirterek, federasyon olarak harita üzerinde güncelleme yaptıklarını ifade etti.

"26 bölge bir yıllığına koruma altında"

Karaderi, 26 bölgenin sadece 2014 yılı için bir yıllığına koruma altına alındığını açıkladı. Karaderi koruma altına alınan köyleri şöyle sıraladı: "Tatlısu, Kaleburnu, Yenierenköy Sipahi arası, Yeşilköy, Adaçay, Mehmetçik, Pamuklu, Sazlıköy, Çelikkaya, Ergazi, Kilitkaya, Yarköy, Ötükent, Korkuteli, Mutluyaka, Mormenekşe, Çamlıca, Sütlüce, Arıdamı, Balıkesir, Meriç, Gaziköy, Vadili, İnönü, Bahçeli, Karaağaç, Arapköy, Ulukışla, Tunalı, Serdarlı, Hamitköy, Kanlıköy (Gönyeli'nin doğusu), Zeytinlik, Yeşiltepe, Karaoğlanoğlu, Ergemit, Özhan, Kılıçaslan, Akçay, Zümrütköy, Güneşköy, Şahinköy, Akdeniz, Yayla, Yuvacık"

"Bazı bölgelerde genişleme yapıldı"

Aysın Karaderi, 2. derecedeki bölgelere sınırlama getirdiklerini belirterek, bunu sürdürülebilir bir avcılık için yaptıklarını söyledi. Karaderi, av haritasındaki 25,26,27,32,47,43,54,55,56,51 no'lu bölgelerin değişmediğini sadece genişleme yapıldığını dile getirdi. Özellikle Tatlısu gibi koruma altına alınan diğer bazı bölgeler için tepkiler oluştuğunu anlatan Karaderi, "Biz ilkemiz doğrultusunda bölge yöneticilerle görüşerek önlem alıyoruz. Tatlısu bölgesi için aktif rolümüz yoktur. Biz Avcılık federasyonu olarak küçük koruma alanlarını işleme aldık" dedi.

"Bölgeler dönüşümlü olarak koruma altına alınacak"

Karaderi, koruma altına alınan bölgelerin sadece bu yıl için geçerli olduğunun altını çizerek, bölgelerin her yıl dönüşümlü olarak koruma altına alınıp genişleyeceğine vurgu yaptı. Karaderi, avcıların yetkisiz kişilerden bilgi almamasını söyleyerek, "yetkisiz kişilerin beyanatlarına kulak vermeyin, bizi takip edin, merkezi av federasyonu takip edin, bizi internet sitemizden de takip edebilirsiniz, avcılarımız genişlettiğimiz bölgelerimizde rahatça avlanabileceklerdir" dedi.

"25 bin keklik doğaya salındı"

Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, ada genelinde popülasyonu az veya hiç olmayan bölgelerde kulüp üyeleriyle birlikte 40 adaptasyon kafesi yapıldığını ve bu yıl için 25 bin adet kekliğin doğaya salındığını açıkladı. Karaderi, avcılardan ruhsatsız avlanmamalarını, kurallara uymalarını istedi ve kazasız bir av sezonu dilediğini ifade etti.

Sarpten: "Avcılık sürdürülemez noktaya geldi"

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, ülkemizde her bölgenin ava açık olduğu bir ortamda avcılığın sürdürülemez bir duruma geldiğini söyledi. Sarpten, dernek olarak çok uzun zamandır bunu dile getirdiklerini belirterek, doğal yaşamın kendini yenilemesi adına bu yıl bazı bölgelerin koruma altına alınmış olmasının yeterli olmasa da olumlu bir adım olduğunu belirtti.

"Karpaz ve Kormacit burnu koruma altında olmalı"

Sarpten, biyologlar derneği olarak, göçmen kuşların girdiği Karpaz ve Kormacit burnunun kuşların korunmasına yönelik dönüşümlü olarak koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. Ülkemizde avcılığın sürdürülebilir bir noktada olmadığını, bunu avcıların da bazı oluşumlarla dile getirdiklerini belirten Sarpten, av karşıtı bir örgüt olmadıklarını erkek nüfusun yarısından çoğunun avcı olduğu ülkemizde bir çok bölgenin ava açık olmasını onaylamadıklarını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.