Sondakika Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Siz halen internet alan adınızı almadınız mı? Alan adı alana, 1 yıl hosting BEDAVA - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
7 Ekim 2008, Salı Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Erçakıca:“Sürece hız kazandıracağız” Downer müdahale edecek Lefkoşa Girne yolunda kaza, 1 ölü Hristofias: Cumhuriyetten vazgeçmeyiz Piyasalarda deprem sürüyor Korineum'da Golf keyfi başkadır

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
YAGA DİREKTÖRÜ AYŞE DÖNMEZER: ÖZEL SEKTÖR ACI İÇİNDE

DÖNMEZER: EKONOMİ VE EKONOMİ YÖNETİMİ AÇISINDAN ÇÖZÜME HAZIR DEĞİLİZ.
Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakereler devam ed...

 ÇOK OKUNANLAR
Amaç farkındalığı artırmak
 
Elders sürece destek verecek
 
Cumhuriyetten vazgeçmeyiz
 
Avrupa Borsaları tepetaklak
 
'Elders'in gelişini yorumladı
 
Meclis sigara yasağında uzlaştı
 
Akmandor cinayeti son aşamaya ulaşıyor
 
KTHY'ye sahip çıkılsın
 
Sivil savunma önemlidir
 
Yeni bir ortaklık olacak
 
Trafik bir can daha aldı
 
"PKK'yı lanetliyoruz"
 
Yavuz Mildon uyardı
 
Bilgisayar artık cepte
 
Hristofias Bulgaristan'da
 

 YORUMLANANLAR
Rumlar memnun değil [2]
 
AKPM kararı adaletli [2]
 
Talat Cumhurbaşkanı olarak davet edilmelidir [1]
 
Barış ve huzur getirsin [1]
 
Bayramınız kutlu olsun [1]
 
Yahudi lobisiyle görüştü [1]
 
Şener'den müthiş açıklamalar [1]
 
KTHY uçaklarına el konabilir [1]
 
Annan raporu uygulansın [1]
 
Kıbrıs meselesi aşılmalı [1]
 
İnanç empozesi yapılıyor [1]
 
Asker için Alman modeli [1]
 
Göç Kuzey Kıbrıs'tan kaynaklanıyor [3]
 
Oya Talat Almanya'da [1]
 
Şimdiki Liderler Çözemezese Başkaları Çözer [1]
 

Kimlik Konusu
Rauf R. DENKTAŞ
Adanın bölünmesi 1964'de kararlaştırılmış
Prof.Dr.Ata ATUN
Bu yolda yürüme sırası onlarda
Mete TÜMERKAN
“Beş YTL’lik dana eti kuyruk yağı bol olsun!!!”
Hasan HASTÜRER
Denktaş karşıydı ben birleşmeden yanayım

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta garantörlük görevini yerine getiren tek ülkenin Türkiye olduğunu, İngiltere'nin ise Kıbrıslı Rumların taraftarı haline geldiğini söyledi.

   25 Temmuz 2008, Cuma 20:41 Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Talat, Rus “Gazeta” gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs sorunuyla ilgili son gelişmeleri ve Türk tarafının tutumunu değerlendirdi.

Talat, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın “adanın birleştirilmesi için hiçbir şey yapmadığını, kendisinin bu konuda neler yaptığı” yolundaki soruya, “Önceki Cumhurbaşkanı, Kıbrıs'ın birleştirilmesine karşıydı. Ben ise birleştirilmesi taraftarıyım” yanıtını verdi.

Kıbrıslı Rumların adanın tamamını yeniden ele geçirme yönünde emeli olmaması halinde, birleşmede olumsuz bir yön görmediğini ifade eden Talat, “Bu yönde bir endişemiz var. Ancak böyle bir şeyin gerçekleşmemesini ümit ediyorum. Birleşme hem ekonomik, hem siyasi, hem de askeri açıdan yararlar sağlayacak” dedi.

Talat, Kıbrıs'taki son Zafer Bayramıyla ilgili izlenimlerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Türk Ordusu, Temmuz 1974'te adaya yerleşti. O dönemde ben Ankara'da üniversite son sınıf öğrencisiydim. Annem yanımdaydı. Operasyon başladığı andan itibaren biz geri dönüş için yollar aramaya başladık. Çünkü ailem ve dostlarım Kıbrıs'taydı. Tüm arkadaşlarım askere gitti. Ben de gitmek istedim. Sonunda amacımıza ulaştık. Temmuz ayının sonunda askeri bir gemiyle Kıbrıs'a ulaştık. O dönemde Kıbrıslı birçok Türk adaya dönmek istiyordu. İngiltere'de yaşayan birçok Kıbrıslı Türkün vatana geri dönmek istediğini hatırlıyorum. Herkes mutluydu, çünkü sonunda özgürlüğümüze kavuşmuştuk. Ancak son yıllardaki uluslararası izolasyon sonucu birçok Kıbrıslı Türk adayı terk etmeye başladı.”

İngiltere'nin eski sömürgesi Kıbrıs'taki rolünün ne olduğu yolundaki bir soru üzerine de Talat, İngiltere'nin de tüm devletler gibi adanın güney kısmında yaşayan Rumları Kıbrıs'ın tamamını yöneten iktidar gibi gördüğünü söyledi.

İngiltere'nin garantör devletlerden biri olduğunu anımsatan Talat, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ancak İngiltere, 1963 yılından beri garantörlük sorumluluklarını yerine getirmedi. Garantörlük sorumluluklarını sadece Türkiye yerine getiriyor. İngiltere ise Kıbrıs Rumlarının taraftarı pozisyonuna geldi. Bundan dolayı sorunun çözümünde olumsuz rol oynadı. İngiltere'nin çabaları, burada kendi askeri üslerini korunmaya yönelik.”

Talat, ambargodan sonra KKTC'ye hangi ülkelerin yardımcı olduğuna dair bir soru üzerine de, “Türkiye bize herkesten fazla yardımcı oluyor. Diğer ülkelerden bize doğrudan yardımlar yapılmıyor. Bu anlamda ABD ve İngiltere, Kıbrıslı Türklere karşı daha dürüst davranıyor” dedi.

Türkiye'nin KKTC ekonomisine yardımıyla ilgili bir soru üzerine de Talat, “Kesin rakamları tam olarak bilmiyorum. Ancak Türkiye'den aldığımız yardım, 300 milyon dolara yakın. Bu da bütçenin yüzde 30'unu oluşturuyor” karşılığını verdi. Ambargoların KKTC ekonomisine yabancı yatırımın önündeki en büyük engeli oluşturduğuna dikkati çeken Talat, “Ancak yatırımcılar bize buna rağmen gelmeye devam ediyor. Elbette başta Türkiye olmak üzere, İsrail, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden yatırımcılar geliyorum” diye konuştu.

Talat, bir soru üzerine, KKTC'nin 1983 yılında ilk kuruluşunda devlet modeli olarak Türkiye'yi örnek aldığını, ancak KKTC Anayasasında kendine has bazı özelliklerin de bulunduğunu söyledi.

Türkiye'den farklı olarak KKTC'nin kendine has ne tip özellikleri olduğuna dair soruya da Talat şu yanıtı verdi:
“Şu anda sorduğunuz soruyu daha önce düşünmedim. Ancak şunu söyleyebilirim: Bizde insan hakları daha fazla gelişmiştir. İnsan hakları, özgürlüğü bizde daha yüksek seviyededir. Örneğin parti kurmak için sadece bir dilekçe verilmesi yeterlidir. Mahkemelerimiz bağımsızdır. Bizde Adalet Bakanlığı yoktur. Bu da Türkiye'den farklı bir özelliktir. Başka farklı özellikler de var. Örneğin Türkiye'de cumhurbaşkanı parlamento tarafından seçilirken, biz de halk oyuyla seçiliyor.”

KKTC'nin ekonomisiyle ilgili bir soru üzerine Talat, sanayinin fazla gelişmemiş durumda olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Yeterli su olmayan yerde tarımın gelişmesi de mümkün olmuyor. Ancak nüfusun yüzde 20'sinden fazlası tarım ekonomisinde çalışıyor. Ülke ekonomisinin başlıca lokomotifleri, turizm ve yüksek öğrenim kurumlarıdır. Bizim 6 üniversitemizde 40 binden fazla öğrenci öğrenim görüyor. Çok sayıda yabancı öğrenci üniversitelerimizde öğrenim görüyor. Bu öğrenciler, her yıl 9 ay boyunca bizim turistlerimiz oluyor. Diplomalarımız her yerde tanınıyor. Mezunlarımız ABD, İngiltere gibi ülkelerde öğrenime devam ediyor ve hiçbir sorunla karşılaşmıyor.”

Talat, ambargonun kaldırılması halinde Kıbrıs'tan ayılan Türklerin geri dönüp dönmeyeceği sorusu üzerine, "Evet, bence birçoğu vatanlarına geri dönecek. Ancak mesela nükleer enerji mühendisleri adaya geri dönmeyip Rusya'ya gidecek (gülerek)" diye konuştu.

Uluslararası normlara göre yaşamak ve tüm dünya tarafından kabul edilen bir ülke olmak istediklerinden uluslararası yasalarla ciddi sorunları bulunduğunu belirten Talat şunları söyledi:
“Uluslararası yasalara uygun yaşamak istemeseydik, her şey daha iyi olurdu. Ancak biz bu yasalara göre yaşamak istiyoruz. Maalesef diğer devletlerle işbirliği kuramıyoruz. Rum kesimi böyle ilişkiler kurulmasına karşı çıkıyor. Herhangi bir devletin lideri hakkımızda kötü konuştuğu zaman, ona telefon edip konuşmak istiyorum, ancak bunu bile yapamıyorum.”

KKTC'ye yönelik ambargonun başka devletlerin çıkarına olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine Talat, “Elbette olabilir. Ancak büyük devletlerin böyle küçük bir halka karşı ambargo uygulamakla ne kazandığını ben anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Talat, “Kıbrıslı Türklerin kendilerini Basklar, Kürtler, İçkeryalılar veya Abhazlarla karşılaştırıp karşılaştırmadığı” sorusuna, “Hayır. Burada her şey farklı. Biz onlardan farklı olarak bölücülük yapmıyoruz. Biz, Kıbrıs sorunun çözülmesini istiyoruz. Kıbrıs'ın birleşmesini istiyoruz” karşılığını verdi.

Adanın yeniden birleştirilmesi şansı olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine de Talat, şunları belirtti:

Birleşme yasal olacak. Kıbrıslılar, farklı dil, kültür, etnik yapıya sahip iki farklı halktır. Ancak bu halklar, kendi aralarında işbirliği yapacak. Ben Kıbrıs sorunun çabuk çözülmesini istiyorum. Biz buna görüşmeler yoluyla ulaşacağız. Rum tarafının lideriyle görüşme sırasında, çok taraflı görüşme sürecine start vereceğimizi düşünüyorum. Böylece bu sorunu kısa sürede çözebiliriz.”

   106 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder
Diğer KIBRIS haberleri
Erçakıca:“Sürece hız kazandıracağız”
BKP'den Talat'a eleştiri
Lefkoşa Girne yolunda kaza, 1 ölü
Downer müdahale edecek
Kasımoğlu 'The Elders'in gelişini değerlendirdi
The Elders, çözüm sürecine destek belirtmeye geliyor
Avcı: Kurulacak ortaklık yeni bir ortaklık zemininde olacak
Oya Talat:Amaç farkındalığı artırmak
Hristofias Bulgaristan'da
Kıbrıs'ta çözüm için yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.