İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Eroğlu: "Rusya bizi tanırsa, Kıbrıs sorunu çözülür"

Eroğlu: "Rusya bizi tanırsa, Kıbrıs sorunu çözülür"

Rusya'nın Sesi'nin haberine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Rusya'nın güçlü devlet olduğunu ve Moskova'nın Kıbrıs sorununu çözecek güçte olduğunu önemle kaydetti.

Yayın Tarihi: 19/11/14 10:07
okuma süresi: 4 dak.
Eroğlu: "Rusya bizi tanırsa, Kıbrıs sorunu çözülür"
A- A A+

Rusya'nın Sesi radyosuna özel konuşan Eroğlu Kuzey Kıbrıs'ın bir devlet olduğunu vurguladı. Eroğlu, "Kuzey Kıbrıs bir devlet olarak faaliyet gösteriyor. Burada parlamento, güvenlik güçlerimiz ve yasama organlarımız var. Ama biz Rumlarla barıştan yanayız. İki federe devlet olarak tek Kıbrıs devleti çatısı altında yaşamaktan yanayız. Rum tarafıyla her zaman barış müzakerelerine hazırız. Dünyaya mesajımız şu: Federal bağlamda çözüme hazırız. Kıbrıs sorunuyla ilgili gerçeklerin Rusya dahil güçlü devletlerin görmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Kırım halk referandumu yoluyla Rusya ile birleşti

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına değinen KKTC lideri Eroğlu, "Tabii Rusya'ya yapılan yaptırımların nedeni Ukrayna olayıdır. Şunu öncelikle altını çizerek ifade ediyim: Rusya büyük devlet. Ukrayna ile oturup anlaşması gerektiğine inanıyorum. Amerika ve Avrupa Birliği (AB) Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki politikalarından rahatsız. Ama yaptırım uygulanacak en son silah. Bakınız Kıbrıs Rumları ve Yunanistan halen çözemediğimiz Kıbrıs sorununu yarattı. İkisi de AB üyesi ve bize ambargo uyguluyor. Biz daha önce ortaklık olarak kurulmuş Kıbrıs Cumhuriyeti'ni yıkmadık, onlar yıktılar. Rumlara karşı silahlı mücadeleyi başlatmadık, onlar başlattı. Savunma amaçlı silah kullandık. Dünya Kırım'ın işgal edildiğini söylüyor. Ama Kırım'da referandum yapıldı. Gerçekleri söylemek gerekirse bölgenin Rusya'ya bağlanması hususunda bir halk referandumu yapıldı. Kırım halkı Rusya'ya bağlanmak istedi. Bu kendi kaderini belirleme hakkı her halkın kullanacağı bir haktır. Biz Kıbrıslı Türklerin de böyle bir hakkı var. Ama bize diyorlar ki oturunuz görüşünüz. Rusya'nın Yunanistan ve Rumlarla dostluğundan bir menfaatı olmaz. Ama Türkiye ile ilişkilerinin daha da geliştirilmesi Moskova'nın çıkarlarına. Örneğin Türkiye Moskova'ya yönelik yaptırımlara katılmadı. Doğrusunu yaptı. Rusya büyük pazar ve Rusya ile işbirliği Ankara'nın çıkarlarına." dedi.

Rusya tarih boyu ve bugün de güçlü devlet

Rusya'nın güçlü devlet olduğunu tekrarlayan Eroğlu, "Rusya güçlü devlet. Rusya eskiden de güçlü devlet idi. Günümüz Rusyası da serbest ekonomi sistemine geçerek giderek güçleniyor. Rusya giderek gelişiyor, ekonomisi de gelişiyor. Halkı da memnun bir duruma gelmekte. Bizler de Rusya halkının huzurlu, güven ve mutluluk içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Rusya'dan istediğimiz Rumların haksız çıkışlarına destek vermemesi. Bu topraklarda mağdur olan biziz. Rusya'nın güçlü devlet olarak mağdur halkların yanında olması gerekir. Moskova'nın bizimle de istişare içinde olmasını temenni ediyoruz. Eğer haklıysak o zaman bizim yanımızda olsun."şeklinde konuştu.

Rusya bizi tanırsa Kıbrıs sorunu çözülür

Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski'nin bir Rus televizyonunda "Kuzey Kıbrıs'ı tanıyalım" önerisini de değerlendiren Eroğlu, "Bu açıklamayı çok mantıklı buluyorum. Rusya'nın tanıyacağı KKTC'in Kıbrıs'ta 2 devletin barış içinde yaşamasını sağlayacak en önemli olaylardan biri olacağına inanıyorum. Rusya bizi tanımış olsa bir çok dünya ülkesi bizi tanıyacak. BM Güvenlik Konseyi 1983 yılından sonra aldığı 541 ve 551 sayılı kararında şöyle deniliyor: Kuzey Kıbrıs tanınmasın. Ama bunun yaptırım yönü yok. Nitekim Türkiye bizi tanımış bulunuyor. Dolayısıyla bu kararın tartışma konusu olması gerekir. Rusya'nın bizi tanıması sonucunda Akdeniz'de bir birini tanıyan ve yanyana yaşayan 2 ayrı devletin ortaya çıkmasına vesile olabilir." dedi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.