İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Yetkililer tam anlamıyla uyudu: 'Saf alkol' gözden kaçtı

Yetkililer tam anlamıyla uyudu: 'Saf alkol' gözden kaçtı

Halk arasında ispirto olarak bilinen saf alkolün marketlerde ve içki ruhsatı olan satış noktalarında alkollü içkilerle birlikte satılmasının yarattığı tehlikelere karşı yetkililer kelimenin tam anlamıyla uyudu.

Yayın Tarihi: 20/11/14 14:00
okuma süresi: 5 dak.
Yetkililer tam anlamıyla uyudu: 'Saf alkol' gözden kaçtı
A- A A+

Ülkemizde, alkollü içki gibi içecek olarak kullanılması halinde başta körlük olmak üzere, karaciğer ve böbrek gibi iç organlarda telafisi mümkün olmayan zarara yol açabilen saf alkolün marketlerde ve içki satış noktalarında satışını engelleyen bir düzenleme ne yazık ki yok.

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan, konuyla ilgili girişimimiz üzerine Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ile görüşerek çalışma başlattı. Soyalan, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığıyla görüşülerek Fasıl 144 Alkollü İçkiler Satış Yasası'nda, saf alkolün satışını yasaklayan bir düzenlemeye gidilmesi için yasal çalışma başlatılacağını kaydetti.

TDP Milletvekili, Psikiyatrist Doç. Dr. Mehmet Çakıcı ise böyle hayati bir konunun gözden kaçtığının altını çizerek, "büyük bir yanlış" olarak nitelendirdiği saf alkol satışının içki rushatı olan yerlerde serbest olmasına karşı yapılacak yasal bir düzenlemey bir milletvekili olarak katkı koymaya hazır olduğunu bildirdi.

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Ülkemizde saf alkolün yani ispirtonun marketlerde ve içki satış noktalarında serbest satılması özellikle de içki reyonlarında sergilenmesi, sosyal medyada yankı uyandırdı.

Bisiklet Evi girişimcisi Taçam Gökbörü'nün sosyal medya hesabından yaptığı ve saf alkolün diğer alkollü içkilerle birlikte satıldığını gösteren paylaşımının ardından Kıbrıs Postası konuyu İlaç ve Eczacılık Dairesi'ne danıştı.

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan'a saf alkolün diğer alkollü içkilerle birlikte satılmasının yaratacağı sorunlara dikkat çekilmesi ve ülkemizdeki yasal durumun sorulması üzerine, Fasıl 144 Alkollü İçkiler Satış Yasası'nda bunu engelleyen bir unsur olmadığı ortaya çıktı.

İçki satış ruhsatlarının Kaymakamlık'lar tarafından verilmesi üzerine İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan konuyu Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ile görüştüklerini ve Fasıl 144'te satışı engellemeye dönük bir madde bulunmadığını ifade ederek, konunun önemi üzerine Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile görüşeceğini ve İçişleri Bakanlığı'yla birlikte yasada saf alkolün sadece eczanelerde satılmasını öngören bir düzenleme için çalışma başlatacaklarını kaydetti.

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu da, konuyu İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Soyalan'la görüştüklerini ve girişim başlatma kararı aldıklarını söyledi.

Ülkemizde yaptıkları bir araştırmayla yüksek oranda içki tüketimi konusunda veriler elde ettiklerini ancak Fasıl 144'de saf alkol satışının içki ruhsatı olan yerlerde yapılmasını engelleyen herhangi bir madde bulunmadığını vurgulayan Kaymakam Değirmencioğlu, yasada yapılacak bir değişiklikle bunun önüne geçilebileceğinin altını çizdi.

Çakıcı: "Gözardı edilmiş bir konudur"

Bağımlılıklar konusunda çalışmalar yapan TDP Milletvekili, Psikiyatrist Doç. Dr. Mehmet Çakıcı ise saf alkolün diğer alkollü içkiler gibi kullanılması durumunda yaratacağı sağlık sorunlarına dikkati çekerek, saf alkolün serbest satışının üzerinde pek de düşünülmeyen bir konu olduğunu söyledi ve yapılacak yasal bir çalışmaya destek belirtti.

Gazetemize konuyu gündeme taşıdığı ve çalışma başlatılmasına ön ayak olduğu için tebrik eden Çakıcı şöyle konuştu:

"Saf alkol etil alkoldür. Körlük de yapar. En mühimi budur ama o kadar çok fiziksel yan tesiri var ki. Özellikle kararaciğer, böbrek gibi organlarımıza çok ağır yan tesirleri var. Bu anlamda da bunların alkol reyonlarında satılması çok büyük hata. İnsanlar yanlışlıkla da alabilir. Sosyal içiçilerin içtiği alkol gibi satılması daha büyük yanlış ve hatalı.

Yurtdışında reçetetle satıldığını biliyorum. Bir düzenleme olması lazım. İnsanlar bilmeden alabilir. Özellikle çocukların görebileceği yerlerde zaten bulunmaması lazım alkollü içkilerin. Bu konu gözardı edilmiş bir konudur. Eğer bununla ilgili yasal bir çalışma yapılacaksa, böyle bir çalışmaya süratla katılırız. Yapmaya hazırız yapmalıyız. Bir milletvekili olarak katkı koymaya hazırım.

Raflarda Boy Boy Saf Alkol

Kıbrıs Postası, Lefkoşa bölgesindeki marketlerde saf alkol raflarını görüntüledi.

Özellikle iki büyük markette saf alkolün hangi reyonlarda satıldığına bakan Kıbrıs Postası, bir markette saf alkolün zehir ihtiva eden ürünlerle birlikte aynı reyonda, bir başka markette ise alkollü içeçeklerle özellikle de rakı ile yan yana konulduğunu gözlemledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.