İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Barınakta köpek "ticareti"

Barınakta köpek "ticareti"

Lefkoşa Barınağı'ndaki "soy" hayvanların en az 100-150 TL bağış ile verileceğini açıklayan HAYKORDER, hayvanlar arasında cins ayırımcılığı yapmak ve barınağı ticarethaneye çevirmekle suçlanıyor.

Yayın Tarihi: 20/11/14 14:00
okuma süresi: 8 dak.
Barınakta köpek "ticareti"
A- A A+

HAYKORDER Başkanı Tomris Güven, kendilerini eleştirenleri barınağa hiçbir katkı yapmamakla suçlayarak, "Barınağı nasıl sürdürüyoruz, farkında bile değiller" dedi. Güven, insanların barınaktaki "cins" köpekleri 5 TL bağış yaparak aldığını ve çok yüksek fiyatlara başkalarına sattığını anlatarak, bunu engellemek için daha yüksek bağış miktarı belirlediklerini kaydetti.

Genç HAYTAP Genel Koordinatörü Fırat Özgül ise, derneğin misyon vizyonuna ters düştüğünü açıklayarak, dernekle ile yapacağı görüşmede bir sonuca varılamazsa, ruhsatsız hayvan satışı yapıldığı için derneğin fesh edilmesini talep edeceğini söyledi.

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

Hayvanları Koruma Derneği (HAYKORDER) Denetleme Üyesi İbrahim Güven'in Lefkoşa Barınağı'ndaki "soy" hayvanların en az 100-150 TL bağış ile verileceğini yönündeki açıklamasına tepkiler büyüyor. HAYKORDER, hayvanlar arasında cins ayırımcılığı yapmakla ve barınağı ticarethaneye çevirmekle suçlanıyor.

HAYKORDER Denetleme Üyesi Güven: "Tek yol bağış almak"

Derneklerinin ve 300'ü aşkın köpeği barındıran barınağın büyük mali sıkıntı içinde olduğunu belirten İbrahim Güven açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Barınağı yürütmenin tek yolu bağış almaktan geçmektedir. Netice itibariyle Dernek köpekleri sahiplendirirken, kesinlikle ve kesinlikle bağış istemeye mecburdur. Tabii ki bağış gönülden kopan bir şeydir ancak zor durumlar ilgili tüm tarafların fedakârlık yapmasını gerektirir. Lefkoşa Barınağının hayatta kalması ve bu operasyonun devamı esastır."

"Hiçbir soy hayvan 100-150 TL bağış olmadan verilmeyecek"

"Ondan ötürü Dernek buradan zaten uygulamaya konan şeyi tekrar söylemeyi görev bilir. Barınaktan sahiplendirilen hiçbir soy hayvan 100-150 TL bağış olmadan verilmeyecektir. Soy olmayan cinslerden bu miktar daha az olacak ancak Dernek tüm zorluklarla yıllarca baktığı hayvanları öyle 10-20 TL bağışla vermeyecektir. 'Yarım elma gönül alma' dönemi istemesek de sona ermiştir. Herkesin bilgisine sunulur."

"Görevli hangi köpeğe ne kadar bağış isteyeceği konusunda tecrübelidir"

"Oradaki görevli hangi köpeğe ne kadar bağış isteyeceği konusunda tecrübelidir ve lütfen makbuz istemeyi de unutmayınız. Esas amaç tüm hayvanlarımızın mutlu yuvalara kavuşmasıdır, ancak yöneticiler bunu yaparken tüm diğer geride kalan hayvanların bu geçiş dönemlerinde varlıklarını sürdürmeleri için zaruri olan Lefkoşa Hayvan Barınağı'nın hayatta kalmasını da düşünmek durumundadır"

Hayvan severler sert çıktı: "Cins ayırımcılığı ve hayvan satışı!"

HAYKORDER Yetkilisi İbrahim Güven'in bu açıklamasını ve derneğin köpekleri "soy" ve "soy olmayan" diye ayırarak fiyat biçmesine sinirlenen hayvan severler ise, "Hem cins ayrımcılığını körükleyen hem de yıllardır önünü kesmeye çalıştığımız hayvan satışını yüreklendiren bu açıklamalar adı içerisinde 'hayvanları koruma' kelimesi geçen bir derneğe yakışmamaktadır" diyerek tepki gösterdiler.

"Keyfi miktarlarda ve zorla bağış kabul edilemez!"

"HAYKORDER Lefkoşa Barınağı'ndaki hayvan satışına ve cins ayırımcılığına dur de!" adı ile sosyal medyada örgütlenen hayvan severler, HAYKODER yetkililerinin açıklamasını 'talihsiz' olarak değerlendirerek, barınaktan köpek sahiplenmek isteyen kişilerden keyfi miktarlarda ve zorla bağış talep edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Irk ayrımı yapıldığını yalanladı; Husky gibi köpeklere 100-150 TL istendiğini doğruladı!

Tepkiler üzerine bir açıklama daha yapan HAYKORDER Denetleme Üyesi İbrahim Güven, bağış konusunda bazı yanlış anlaşılmalar yaşandığını kaydederek, "Hayvanlarımız arasında ırk ayırımı yapılacağı kesinlikle doğru değildir. İkincisi de hayvanlarımızın 150 TL'ye verileceği doğru değildir" dedi. Ancak İbrahim Güven aynı açıklamasında "100-150 TL'lik rakamlar sadece, barınağa nadiren gelen parasal değeri yüksek bazı hayvanlar için rica etmek istediğimiz olası rakamlardır… Husky vs. gibi…" ifadeleri ile "cins" köpekler için 100-150 TL istendiğini doğruladı.

İbrahim Güven: "Yüksek bağış istemek zorundayız"

Barınağın gaz, temizlik malzemesi gibi aylık ihtiyaçlarının ve çalışanının maaşını ödeyebilmek için daha yüksek bağış istemek zorunda olduklarını kaydeden İbrahim Güven, "Sizler bir köpek sahiplendiğinizde onun için her ay bir - iki yüz lira harcayacaksınız. Biz, istemeyerek de olsa bu yavrunuzu sahiplenirken bize de biraz daha fazla katkı koymanızı rica ediyoruz. Olay budur. Ve yakında Lefkoşa Türk Belediyesi'nin katkılarıyla Barınağın tadilatı başlayacaktır. Umarız ki bu bittikten sonra Belediyemiz bizlere mümkünse kendi işçilerinden 1-2 kişi verebilir ve böylece bu uygulama da zaten sona erer" ifadelerini kullandı.

Harmancı, yeni barınak sözü vermişti

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da, "Seçim Bildirgesi"nde, Lefkoşa'da bulunan mevcut barınağın ihtiyaca cevap verebilecek kapasiteye sahip olmadığını belirtmiş ve Lefkoşa Türk Belediyesi bünyesinde uluslararası standartlara uygun yeni bir barınağın Lefkoşa'ya kazandırılacağının sözünü vermişti.

Harmancı'nın Seçim Bildirgesi'nde "Meskûn yerlere uzak mesafede yapılacak barınakta Lefkoşa'ya hizmet veren mevcut Belediye çalışanları arasından gönüllü hayvan severler barınak yönetimi ile ilgili eğitim programına katıldıktan sonra barınakta görev alacaktır. Böylece Belediyenin öz kaynağı olan çalışanları daha doğru ve verimli değerlendirmesi sağlanacaktır" ifadeleri yer almıştı.

HAYKORDER Başkanı Tomris Güven: "Barınak nasıl yürüyor biliyor musunuz?"

Kıbrıs Postası'na konuşan HAYKORDER Başkanı Tomris Güven de, Barınağın aylık ihtiyaçlarının karşılanması ve çalışanının ödenmesi içi bağış almak zorunda olduklarını kaydederek, "Çalışanların maaşını nasıl ödüyoruz, ayda kaç tüp gaza ihtiyacımız var, bu barınak nasıl yürüyor biliyor musunuz?" dedi.

"Barınaktan aldıkları cins köpekleri satıyorlar"

Tomris Güven, kendilerini eleştirenleri barınağa hiçbir katkı yapmamakla suçlayarak, "Barınağı nasıl sürdürüyoruz, farkında bile değiller" dedi. Güven, insanların barınaktaki "cins" köpekleri 5 TL bağış yaparak aldığını ve çok yüksek fiyatlara başkalarına sattığını anlatarak, bunu engellemek için daha yüksek bağış miktarı belirlediklerini vurguladı.

Genç HAYTAP Genel Koordinatörü Özgül: "Dernek amacından saptı"

Genç HAYTAP Genel Koordinatörü Fırat Özgül ise, derneğin bağış konusunda böyle bir yaptırım uygulamasının yasal olmadığını anlatarak, önümüzdeki günlerde dernek yetkilileri ile görüşeceğini belirtti.

Özgül, "Dernek bu şekilde yaptırıma devam ederse, bende yasa gereği ''Derneğin misyon ve vizyonuna ters düşüldüğü, amacından saptırıldığı ve herhangi bir şekilde Ticarethane unvanı ve Ruhsat olmadan hayvan satışı altında dolandırıcılık'' suçlarından Derneğin derhal fesh edilmesini talep edeceğim" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.