İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Çavuşoğlu: "DAÜ'de derhal münhal ilan edilerek yeni rektör seçimi prosedürü başlatılsın"

Çavuşoğlu: “DAܒde derhal münhal ilan edilerek yeni rektör seçimi prosedürü başlatılsın”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, DAÜ'de derhal münhal ilan edilerek yeni rektör seçimi prosedürünün başlatılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, kimsenin "yasa değişmeden rektör atamam" deme lüksü olmadığını da belirtti.

Yayın Tarihi: 20/11/14 15:53
okuma süresi: 9 dak.
Çavuşoğlu: “DAܒde derhal münhal ilan edilerek yeni rektör seçimi prosedürü başlatılsın”
A- A A+

Çavuşoğlu, Meclis Genel Kurulu'nda "hükümetin genel durumu" konulu konuşmasında ülkedeki sorunları sıraladı, çeşitli örnekler verdi ve hükümetin, programındaki tek bir hedefi bile yakalamadığını savundu.

Çavuşoğlu, elektrik fiyatlarının dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığını, GSM ücretlerinin de el yaktığını söyledi.

Kendi hükümetleri döneminde alınan doğru kararlarla yüksek öğrenimde 70 bin öğrenci hedefine ulaşıldığını belirten Çavuşoğlu, artık 100 bin hedefine ulaşılabileceğini ama şimdi ülkenin ve Gazimağusa'nın lokomotifi olan bir üniversitenin heba edildiğini; herkesin de sessiz kaldığını savundu.

Nazım Çavuşoğlu, "DAÜ Yasası değişmeden bu iş olmaz" denilmesini eleştirerek "Kardeşim sen rektörün süresi dolmadan yasanı değişseydin. Değişmediysen de yasanın gereğini yap" diye konuştu.

Kimsenin "DAÜ Yasası değişmeden rektör atamam" deme lüksü bulunmadığını, bunun yanlış ve hastalıklı bir zihniyet olduğunu belirten Çavuşoğlu, hükümet ile Elektrik Kurumu arasında yakıt cinsi konusundaki açıklamaların da ciddiyetsizlik göstergesi olduğunu savundu.

Nazım Çavuşoğlu, bugün gazetelerde "DAÜ rektörsüz" başlığıyla haberler çıktığına dikkat çekerek, "DAÜ'de bu anomalilere vesile olmaya kimin hakkı var?" diye sordu.

DAÜ VYK'nın hükümetten aldığı talimatı uyguladığını savunan Çavuşoğlu, üniversitenin geleceğinin egolara teslim edilemeyeceğini belirtti.

"DERHAL MÜNHAL İLAN EDİLEREK YENİ REKTÖR SEÇİMİ PROSEDÜRÜ BAŞLATILSIN"

Çavuşoğlu, DAÜ'de derhal münhal ilan edilerek rektör adaylarının ortaya çıkmasının ve Senato'nun yeni rektörün mevcut yasaya göre seçilmesinin lokomotif sektör üniversitelere zarar vermemek için kaçınılmaz bir tavır olacağını söyledi.

Üniversitelerin tartışmalardan çıkabilmesinin yolunun, yeni rektör seçim prosedürünün başlatılması olduğunu ifade eden Nazım Çavuşoğlu, "Sorumluluk, devlet adamlığı bunu gerektirir" diye konuştu.

SANER, TARIM VE HAYVANCILIK SORUNLARINI GÜNDEME TAŞIDI

"Tarım ve hayvancılık" konusunda güncel konuşma yapan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, devletin rezerv arazilerinin ekim ayı öncesi çiftçilere kiralanması gerekirken bugüne gelindiğini halde Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi'nin tek bir çiftçiye bile arazi kiralamadığını söyledi.

Saner, "Kimin kirasını ödeyip ödemediğinin, kimin bu arazileri alıp alamayacağının kararını şimdi verecekseniz kapatın defterleri de eve gidin" dedi.

Saner, kuraklık parası, narenciye ücretleri ve mazot desteği ödemelerinin yapılmadığını söylediği sırada salona giren Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, kuraklık tazminatlarının bugün ödendiğini açıkladı.

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, "Çiftçinin kuraklığını yeni ekim döneminde ödüyorsak orada da sorun var" ifadelerini kullandı.

Hal Yasası'nın çıkarılıp çıkarılmayacağını soran Saner, hükümeti beceriksizlikle suçladı.

ASPİR ELEŞTİRİSİ

Apir üretimi konusuna değinirken "benim bildiğim bir ülkenin tarım politikalarını Tarım Bakanlığı yürütür" diyen Saner, aspir tohumunun üreticilere Ekonomi Bakanlığı'nca verilecek olmasını doğru bulmadığını söyledi.

ULUÇAY KİRALANACAK TARIMSAL ARAZİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Konuşmaları yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, tarımsal araziler konusunda Çiftçiler Birliği Başkanı'nın basında çıkan açıklamasının doğru olmadığını; arazileri halihazırda geçen yıl kiralayanlara verecekleri yönünde bir kararları olmadığını ifade etti.

Müracaat süresi açıldığında Çiftçiler ve Hayvancılar Birliği yetkilileriyle toplantı yaptıklarında Çifçiler Birliği'nin kuraklık nedeniyle arazilerin elinde tutanlara yeniden kiralanmasını istediğini ama Hayvancılar Birliği'nin buna karşı çıktığını anlatan Bakan Uluçay, bu yıl yapılacak işlemlerde geçen yılki kıstaslarla hareket edileceğini söyledi.

Uluçay, ihtilaflı pozisyondaki arazilerin, iki veya daha çok başvuran varsa değerlendirmeye tabi tutulacağını söylediklerini bildirdi.

Üreticilere gerekli izahların yapıldığını kaydeden Teberrüken Uluçay, kuraklıktan dolayı istenen verime ulaşılamadığını; bu yıl bu tarımsal arazilerin kiralanmasıyla çiftçi ve hayvancıların yeterli verime ulaşmasını hedeflediklerini vurguladı.

Uluçay, tarımsal arazi kiralama işlemlerinin önümüzdeki hafta tamamlanmış olacağını açıkladı ve Hayvancılar Birliği ile Çiftçiler Birliği'nden gelen talep üzerine kiralama sürecinin iki kez uzatıldığını belirtti.

Arazilerin çoğunun kiralandığını, ihtilaflı arazilerin yüzde 5 oranında olduğunu, belirten Uluçay, aslında sürecin aksamadığını da ifade etti.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, tarımla uğraşan memur olabileceğini ama memurların doğrudan gelir desteğinden yararlanamayacağını, o yüzden rezerv arazilere kendi adlarına başvurmadıklarını söyledi.

Sennaroğlu, parlamentodaki sorulardan anladığı kadarıyla tarıma ilginin arttığını gözlemlediğini ve bundan mutlu olduğunu belirterek, büyük bir kuraklıktan geçildiğini, 'sorun yok' demediklerini ama ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Sennaroğlu, üreticiye 80 bin ton ürün hasat edilmiş gibi 65 kuruştan hesaplanarak ödeme yapıldığını belirterek, 15 yıldır parlamentoda olduğunu anımsatarak balyaların satılmaması gerektiği hakkında uyarılarda bulunduğunu ama dikkate alınmadığını, şu an getirtilen balyanın yüzde 30'unu sübvanse ettiklerini ve 35 kuruştan sattıkları anlattı.

Çiftçilerin bugün tarlalarını borçlanmadan ödeyebilecek konumda olduğunu, eksikliklerin yanı sıra olumlu adımların da görülmesi gerektiğini söyleyen Sennaroğlu, üreticiyi rahatlatmak için yapılan girişimleri sıraladı.

Sennaroğlu, bugüne kadar planladıkları adımları attıklarını ve yaşanacak sıkıntıları da gözönünde bulundurduklarını dile getirerek tohum konusunda kendisine başvuran kişilere örnekler verdi.

"ASPİRİ ÖZEL ŞİRKET DAĞITIYOR"

Aspir konusunda hükümetin bir sorumluluğu olmadığını, tohum dağıtımını özel şirketin yaptığını ifade eden Sennaroğlu, aspir üretiminin sözleşmeli yapılacağını ve üretip üretmemenin üreticiye kaldığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, seçim bildirgesi ve hükümet programında Kıb-Tek'in özerkleştirilmesinin yer aldığını; bundan siyasi iradenin elinin kurumda olmamasının anlaşıldığını kaydederek, "Ben şu anda bakan olarak Kıb-Tek'in yönetimine müdahil değilim. Fiili olarak özerktir ama yasal olarak değil" dedi.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu'nun kurumu yasalar çerçevesine yönettiğini kaydeden Sennaroğlu, iki elektrik santrali alımı konusunda yapılan eleştirileri yanıtladı.

Sennaroğlu, konuyla ilgili yazısında iki santral alımının Bakanlar Kurulu kararıyla Merkezi İhale Komisyonu ihalesiyle olması gerektiğini belirttiğini anlattı. Kıb-Tek'in yasal özerkliği olmadığı için böyle bir yazı yazdığını ancak öte yandan kurum yönetim kurulunun da yasasına bakarak böyle bir işlem yaptığını söylediğini kaydeden Sennaroğlu, "Bir kaşık suda fırtına koparmayın" dedi.

SANER YENİDEN SÖZ ALDI

Yeniden söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, rezerv arazilerin ne zaman kiralandığının bilindiğini, bu teknoloji çağında neyin ne zaman yapıldığının kolayca bulunabildiğini söyledi.

Saner, kiralamalar geciktikçe çiftçilerin başka kişilere ait arazileri ekmek zorunda kalacağı ve sorun yaşanacağı uyarısında bulundu.

Saner, aspir konusunda da eleştiriler yöneltti.

"KURAKLIK TAZMİNATLARI BUGÜN ÖDENDİ"

Yeniden söz alan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, kuraklık tazminatlarının bugün ödendiğini yineledi.

"Sorun aspir mi, Serdar bey mi?" diye soran Sennaroğlu, aspirin, hükümetin bir politikası olmadığını söyledi.

Tarım Bakanı Sennaroğlu, kuraklığa dayanıklı bir bitki olan aspirin iki yıl üst üste ekilmesi halinde toprağa zarar verdiğini, toprağı çoraklaştırdığının bilindiğini de ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.