İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kalyoncu: "KIB-TEK tek başına karar alabilir"

Kalyoncu: "KIB-TEK tek başına karar alabilir"

Türk-Sen Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu, Wartsilya şirketiyle imzalanan sözleşme ile toplam 35 MegaWatt'lık yeni santral alımının, maliyetlerin aşağıya düşürülmesini sağlayacağını savundu. "Yapılan üç şey var. Dikmen'den Güneşköy'e yüksek iletim hattı. Bir diğeri Teknecik etrafında trafo bir de, Yenişehir trafo dönemi" diyen Kalyoncu, kendilerine yöneltilen eleştirilere de, "Kıb-Tek tek başına karar alabilir" yorumunu yaptı.

Yayın Tarihi: 22/11/14 14:29
okuma süresi: 5 dak.
Kalyoncu: "KIB-TEK tek başına karar alabilir"
A- A A+
Erçin Şahmaran'ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu olan Türk-SEN Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu Kıb-Tek'in aldığı kararı yıllardır söylediğini ifade ederek, bu kararından dolayı Kıb-Tek'i kutladı.

"OLUMLU BİR GELİŞME"

"Kıb-Tek'i kapatacağız, Kıb-Tek'i özelleştireceğiz" şeklinde yola çıkan bir siyasi görüşün şimdi Kıb-Tek'in zarara sokulduğu ile ilgili endişelerini toplum ile paylaştığını savunan Kalyoncu, bu durumun kendisine ters geldiğini ifade etti.

"2002 'DE AKSA SÜRECİ BAŞLADI"

Aksa'nın 2009 öncesi hakkında hiçbir şey söylemediğini belirten Kalyoncu, Aksa sürecinin, KKTC'ye 12 Temmuz 2002 tarihinde, dönemin Başbakanı Derviş Eroğlu önderliğinde bakanlar kurulunun almış olduğu bir kararla başladığını kaydetti.

"AKSA'NIN NİYETİ SANTRAL DEĞİLDİ"

Aksa sözleşmesinin 2008 Eylül'ünde biteceğinin söylendiğini savunan Kalyoncu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu koşullarda uzun bir süre durum idare edildikten sonra 2009 Mart'ında ÖRP hükümeti döneminde 2024 yılına kadar yeniden imzalandı… Bu santraller yapılırken Kalecik'te, Teknecik'te Kıb-Tek'e ait olacak şekilde ihale edildiğinde üretici firma olan Marsilya firması daha düşük fiyatla ihaleye katılmıştı ve ihaleyi kazanmıştı. Aksa firmasının niyeti bu santralleri yapmak değildi. Kendisi Kalecik'te alım miktarının arttırılmasına yönelik çalışmalar izliyordu.

"KIB-TEK EKMEK TEKNESİDİR"

Ses çıkaranlara toplumun bir daha dönüp bakmasını isterim. Biz sendika olarak federasyonumuza bağlı olarak bu konunun yakın takibindeyiz. Her şeyden önce çalışanların kendi ekmek tekneleridir. Bu kurumun zarar etmesini istemezler. En sağlıklı şekilde kararların alınması konusunda toplum bunun takibini yapıyordur diye düşünüyorum. Sayın Sunat Atun kurumun borçları ile ilgili rakamlar verdi. Yüz milyon TL artış olduğundan bahsediyor. Bıraktığı dönemden beri durum öyle değil.

"BORÇ 331 MİLYON TL"

Yapılan üç şey var. Dikmen'den Güneşköy'e yüksek iletim hattı. Bir diğeri Teknecik etrafında trafo bir de, Yenişehir trafo dönemi. Yüksek bir yatırım olmamasına rağmen tartışılıyor. Dönemin hükümeti kurumu 147 milyon TL 2009 Mayıs'ında borç ile devraldı. Sayın Sunat Atun görevden ayrıldığı dönemde borçlar artmaya devam etti. 19 Kasım 2014 tarihi itibari ile Kıb-Tek'in borcu 331 milyon TL.

"EN PAHALI ÜRETİM YAPAN KIB-TEK"

Gıda Tarım Enerji Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken Kıb-Tek konusu da tartışıldı. Geçen altı yıl içerisinde Kıb-Tek'in uğradığı zarardan bahsediliyor. Biz de bu kadar yıldır aynı şeyi söylüyoruz. Santrallerin maliyetini sıralayacak olursak en pahalı üretim yapan santral şu anda Kıb-Tek'in termik santralleridir.

"KIB-TEK TEK BAŞINA KARAR ALABİLİR"

Kıb-Tek santral alacaksa birine soracak değil çünkü Kıb-Tek'in bu konuda yetkisi var. Tek başına bu konuda karar alabilir. Kıb-Tek yönetim kurulu bizim yıllardır söylediğimiz bir olayı gerçekleştiriyor. Sadece onların değil, bu ülkede çok değerli akademisyenlerimiz var. Bir değerli ekonomist Sayın Hasan Ulaş Altıok'unda bir değerlendirmesi var. Orada da ortaya konan rakamlar var. Çalışma sonucuna göre Teknecik'te kurulu olan 6 dizel üniteye 7 ünite daha eklenmesi durumunda ve bunun için gerekecek 70 milyon Dolar maliyetin mevcut tüketim faturalarına belli bir vadeye yansıtılmasına rağmen, AKSA'nın yapacağı yıllık 700 milyon kWh üretim yerine, 38 milyona düşürülmesi durumunda üretimin neredeyse tamamı 13 üniteye çıkarılmış dizel santrallerle yapılması durumunda üretim maliyeti düşecek. Biz de ilk defa yabancı bir firma, ne banka teminatı, ne de devlet kefaleti istemeden Kıb-Tek'e kendi ürününü vermeye hazır oldu. Bunu yaptı çünkü Kıb-Tek ile daha önceden bir iş ilişkisi var ve güveniyor. Kıb-Tek'te son bir yılda çok büyük gelişmeler var.

"KIB-TEK'İ KUTLUYORUM"

Bu toplumdan aldıkları destekle meclise gidenler maalesef bu toplumun temsili için uğraşmıyorlar. Türkiye'nin buradaki dayatmalarını hayata geçirmek için kendilerini görevli hissediyorlar. Yoksa ülkesini yurdunu seven insanların yapacakları şey de bugün Kıb-Tek kurulunun yaptığı şeydir. Eğer bu ülkede yalnızca yanlışların sesi çıkacak, doğruların sesi çıkmayacaksa o zaman bu ülkede yaşamak çok kolay olmaz. Bunu da bildiğimiz için doğru yapılan işleri desteklemekte hiçbir sıkıntı görmüyorum. Kıb- Tek kurumunu da almış olduğu karadan dolayı kutluyorum."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.