İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

BRTK'da 50 yılda gelinen nokta...

BRTK'da 50 yılda gelinen nokta...

BASIN-SEN Başkanı Kemal Darbaz, BRTK'nın 50 yılda geldiği çarpık yapının sorumlularının gelmiş geçmiş siyasiler, kurum yönetimleri ve yıllardır yetkili tek sendika olan BAY-SEN olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 23/11/14 11:52
okuma süresi: 9 dak.
BRTK'da 50 yılda gelinen nokta...
A- A A+
Filiz Seyis - Kıbrıs Postası

Yetkili sendika BAY-SEN'in sendikal doğrular temelinde değil, bireysel ve grupsal çıkarlar temelinde hareket ettiğini anlatan Darbaz, siyasilerin ise BRTK ile alakalı tek gailelerinin, ana haber bülteninde kaç saniye yer aldıkları olduğunu ifade etti.

Sendikadan istifa edeceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Darbaz, "Genel Kurul'da sendikayı sahiplenmek isteyen genç arkadaşlarımız olacaktır. Bunun adı istifa değil, görev devridir. Bu, sendikamdan ve mücadeleden kopacağım anlamına gelmiyor" dedi.

BASIN-SEN Başkanı Kemal Darbaz, BRTK'de yaşanan sıkıntılı süreci, sorunları ve çözüm önerilerini Kıbrıs Postası'na anlattı.

Darbaz, kurumda yaşanan sıkıntılarda, gelmiş geçmiş tüm siyasiler ve kurum yönetimleri kadar yetkili sendika BAY-SEN'in de sorumlu olduğunu söylerken, kurumda mali ve yönetsel anlamda devrime ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"BAY-SEN, sendikal doğrular temelinde hareket etmedi"

BAY-SEN'in yıllardır BRTK'de yetkili tek sendika olduğunu hatırlatan BASIN-SEN Başkanı Darbaz, kurumda yaşanan tüm sorunlarda en az gelmiş geçmiş siyasiler ve Kurum yöneticileri kadar BAY-SEN'in de sorumlu olduğunu vurguladı.

BAY-SEN'inbireysel ve grupsal çıkarlar temelinde bir sendikal anlayışı benimsediğini ifade eden Darbaz, "Bu sendika, bir siyasal partiye yakınlığı ile ün yaptı ve çok açık bir şekilde o siyasal partiyle hareket etti. Sendikal doğrular temelinde hareket etmedi. Sendikaların üzerinden atması gereken kötü alışkanlıkların tümüne sahip bir sendikadan söz ediyoruz" dedi.

"Esas sorun eksik bütçe"

Darbaz, BRTK'de Ocak ayında ek ödeneklerin verilmemesi ile başlayan sorunlu süreci anlattı. O günden bu güne, çalışanların dört kere greve çıktığını ve büyük huzursuzluklar yaşandığını kaydeden Darbaz, esas sorunun bütçe eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı.

"Müdürcü ilan edildik!"

Darbaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ocak ayı başında devlet yaklaşık %6'lık bir hayat pahalılığı verdi. %6'lık hayat pahalılığı olmasaydı, çok az bir mali noksanlıkla 2014 bütçesi, ek ödenekleri ödeyebilecek kapasitede bir bütçeydi. Ancak devlet %6lık hayat pahalılığını verince, Kurum'un karar vermesi gerekti. Elindeki para ile ya ek ödenekleri ödeyecekti ya hayat pahalılığını verecekti. Kurum yönetimi karar verdi ve maaşlara hayat pahalılığını yansıttı, ancak ek ödenekleri veremedi. Bu sorun eksik bütçeden kaynaklandı. Ama BAY-SEN'deki arkadaşlarımız bunun Müdür tarafından yapılmış bir kesinti olduğunu söyledi.

Ben sadece gerçekler temelinde konuşurum. Bu kesintinin eksik bütçeden kaynaklandığını, Müdür ve/veya yönetimin tarafından yapılan bir kesinti olmadığını söylediğimiz için 'müdürcü' ilan edildik!"

"Atılacak küçük adımlarla sorunlar çözülmez, devrime ihtiyaç var"

BRTK'nin 2013 bütçesinin 42 Milyon TL olduğu bilgisini veren Darbaz, bu miktarın %99'unun maaşlara ve ek ödeneklere harcandığını söyledi.

"BRTK'nın kamera alacak parası yoktur, zaman zaman tuvalet kağıdı alacak parası bile olmuyor. Çünkü bütçe tamamen maaş ödemeye endeksli olarak düşünülmüş" diyen Darbaz, atılacak küçük adımlarla kurumdaki sorunların çözülemeyeceğini, kurumda devrime ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"50 yılın sonunda gelinen nokta bu olmamalıydı"

Darbaz şunları kaydetti:

"BRTK'nin 50'inci yılı bu yıl. 50 yılın sonunda varılan nokta bu olmamalıydı. Kurumun bu noktada olmasında en başta siyasilerin, siyasilerin belirlediği kurum yönetimlerinin ve orada tek yetkili sendika olan sendikanın payı vardır."

"Siyasilerin tek gailesi, ana haber bülteninde kaç saniye yer aldıkları"

"Kurumun mali olarak da yönetsel olarak da özerk olması gerekir. Bağımsız, siyasilerin kontrolü altında olmayan bir yapı lazım. BRTK Yönetimi siyasi erkin etkisinden arındırılmalıdır. Orada siyasal erkin temsilcisi olmasın demiyorum, bu dizayn edilir.

Şu ana kadarki tüm siyasilerin BRTK ile alakalı olarak tek bir gailesi olmuştur. Gaileleri ana haber bülteninde kaç saniye yer alacakları ile ilgilidir. Bir de belki şu gaileleri olmuştur; seçim dönemlerinde seçim rüşveti olarak insanları oraya istihdam etmek. Bunlar dışında bir gaileleri olduğunu düşünmüyorum."

"Tespit ve önerilerimizi sunduk, hiçbir tepki alamadık"

"BASIN-SEN'in BRTK'deki Tespitleri ve Önerileri"başlıklı bir çalışma yaparak, bunu kurum müdürü, yönetimi ve tüm milletvekillerine iletilmek üzere Meclis Başkanı Sibel Siber'e sunduklarını anlatan Darbaz, dağıtımın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hiçbir siyasiden olumlu veya olumsuz tepki gelmemesinden yakındı.

"BRTK hükümet televizyonu değil, devlet televizyonudur!"

"BASIN-SEN'in BRTK'deki Tespitleri ve Önerileri" çalışması ile ilgili bilgi veren Darbaz şöyle konuştu:

"En önemli tespitlerimizden biri, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu bütçesinin tamamen Maliye'ye endeksli olmasınınyanlış olduğudur. Şu andabu bütçe hükümetlere emanet edilmiş bir bütçedir. Yani hükümet sizi sever, tutarsa farklı bir bütçe ayrılabilir, tutmazsa farklı olabilir. Siyasilerin inisiyatifine kalmış bir durum. Hâlbuki bu kurum siyasi bir kurum değil, bu kurum halkın olması gereken bir kurumdur. Hükümet değil, devlet televizyonudur. Bunun ayırımının konması gerekiyor.

BRTK sorunu yönetsel ve yapısaldır. Biz siyasilerden bizi yapılandırmalarını istemiyoruz. Bunun önünü açmalarını istiyoruz."

"Yapılan yardımlardan gocunmamak gerekir"

HD Stüdyo tartışmalarına da değinen Darbaz, bu stüdyonun TRT yardımı ile kurulduğunu söyledi. TRT'nin yıllardır kuruma çeşitli yardımlarda bulunduğunu anlatan Darbaz, bundan 'gocunmamak' gerektiğini vurguladı.

Darbaz, kalitenin yükseltilmesi için yapılan yardımları reddetmenin yanlış olmadığını söyleyerek, bir taraftan yapılan yatırımlara karşı çıkmamak gerektiğini ama diğer taraftan esas sorunları tespit edip çözümüne yönelik adımlar atmak gerektiğini anlattı.

"BRTK, özel kanalların rakibi değil"

Kıbrıs Postası'nda, özel televizyon sahiplerinin BRTK'nin HD yayına geçecek olmasının haksız rekabet yaratacağı yönündeki görüşlerini okuduğunda ürktüğünü ifade eden Darbaz, "Özel televizyonlar ve radyolar demokratik ülkelerin vazgeçilmezidir. Ama bir devlet televizyonu ile bir özel televizyon rakip gibi algılanmamalıdır. Devlet televizyonu ile özel televizyonları aynı kulvarda görmüyorum. Devlet televizyonunun misyonunu özel bir televizyon yerine getiremez. Benzer yapılar arasında rekabet olur. BRTK, özel kanalların rakibi değildir. Özel kanallar kendi aralarında rekabet edebilir" ifadelerini kullandı.

"İstifa değil, görev devri"

BASIN-SEN Başkanı Kemal Darbaz, sendikadan istifa edeceği yönünde çıkan haberleri de yanıtladı. Darbaz, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Darbaz şöyle konuştu:

"Sendika'dan istifa etmedim. Yorgunluk ve umutsuzluğum vardır, doğrudur. Ama bu benim sendikamdan ve mücadeleden kopacağım anlamına gelmiyor. Mali Raporu'muz hazır olunca Genel Kurul'umuzu gerçekleştireceğiz ve sendika yönetimi yeniden şekillenecek. Genel Kurul'da sendikayı sahiplenmek isteyen genç arkadaşlarımız olacaktır. Ben de onlara elimden geldiğince yardım etmeye çalışacağım. Bunun adı istifa değil, belki de bir görev devri yaşanacak.

Ama tabii ki şimdiden kesin konuşmak doğru olmaz. O güne kadar neler yaşanacağı önemlidir. Başkanlığı bırakmam halinde ise her zaman bir üye olarak sendikamın yanında olacağım."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.