İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Geldiler, kurtarıldılar, bakıldılar, gönderildiler!

Geldiler, kurtarıldılar, bakıldılar, gönderildiler!

Türkiye Mersin'den 4 gün önce yola çıkan 216'sı Suriyeli, 19'u Iraklı 235 mülteci kaptansız ve mürettebatsız geminin yedeklenmesiyle önce Girne Limanı'na getirildi. Girne'de spor salonunda gerekli tedavi ve ihtiyaçları giderilen mültecilerden 225'i, dün Mersin'e geri gönderildi. İkisi hamile olmak üzere yakınlarıyla birlikte 10 mülteci ise sağlık sorunları nedeniyle KKTC'de kaldı.

Yayın Tarihi: 24/11/14 08:09
okuma süresi: 9 dak.
Geldiler, kurtarıldılar, bakıldılar, gönderildiler!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU / Deniz ABİDİN

İtalya'ya götürülecekleri vaadiyle deniz ortasında terk edilen ve batma tehlikesi geçiren gemiden SOS çağrısı yaparak Girne açıklarında kurtarılan 19'u Iraklı 216'sı Suriyeli, 235 mültecinin 225'i uluslararası kurallar gereği çıkış yaptıkları yer olan Mersin'e dün öğle saatlerinde geri gönderildi.

10 mülteci daha sonra gönderilecek

235 mülteciden 225'i gönderilirken, 2'si hamile olmak üzere yakınlarının da bulunduğu 10 kişi tedavi için KKTC'de kaldı. 10 mülteci daha sonra gönderilecek.

Mültecilerin Suriye'deki rejimden kaçarak Türkiye'ye sığındıkları ardından İtalya'ya götürülecekleri vaadiyle 3 bin-7 bin dolar arası para karşılığı gemiye bindikleri, ardından kaptan ve mürettebatın gemiyi terk ettiği belirtiliyor.

Yemek ve giyecek ihtiyaçları karşılandı

Türkiye ve KKTC makamlarının işbirliğiyle kurtarılan Tanzanya bandıralı gemide bulunan mülteciler dün sabah saatlerinde Girne Turizm Limanı'na getirildi.

Daha sonra Girne'de Ertuğrul Apakan Spor Salonu'na götürülen mültecilerin burada yemek, giyecek gibi ihtiyaçları karşılandı. Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nın kurduğu seyyar mutfak aracılığıyla mültecilere sıcak yemek verildi.

Çocuklara oyuncaklar dağıtıldı

Çok miktarda giysi yardımı yapılırken, 47 mülteci çocuğa da çeşitli oyuncaklar dağıtıldı. Mülteciler öğle yemeğinin ardından muhaceret memurlarının işlemlerini tamamlamasıyla otobüslere bindirilerek Girne Limanı'na götürüldüler. Akgünler Turizm'e ait deniz otobüsüyle giden mültecilere 10 polis, doktor ve hemşireden oluşan sağlık ekibi refakat etti. Mültecileri taşıyan gemiye yarı yola kadar KKTC Sahil Güvenlik botu daha sonra da Türkiye Sahil Güvenlik botu eşlik etti. Apakan Spor Salonu'nda tutulan mültecileri Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ve İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ziyaret etti.

Taçoy: "Güvenlik ve sağlık tedbirleri sağlandı"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, yaptığı açıklamada, mültecilerin tüm sağlık kontrollerinin yapıldığını belirterek, ihtiyaçlarının karşılandığını ve istirahat imkanı sağlandığını söyledi. Muhaceret memurlarının bilgilerini alarak işlemleri tamamlanan mültecilerin Mersin'e gönderildiğini belirtti. İlk karasulara girişin 12. milde olduğunu, 5 dakika arayla sinyal verildiğini anlatan Taçoy, sahil güvenlikle birlikte kontrol altına alındığını belirtti. Taçoy, mültecilerin Akgünler adlı deniz otobüsüyle Mersin'e gönderildiklerini, gerekli güvenlik ve sağlık tedbirlerinin sağlandığını kaydetti. Taçoy, mültecilerin polis eşliğinde ve sahil güvenlik gemisinin eşliğinde gönderildiklerini dile getirdi.

Uluçay: "Verilen sınav başarıya ulaştı"

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, ülke olarak verilen hizmetten mültecilerin memnun ayrıldığını belirterek, KKTC olarak çok iyi bir iş başarıldığını söyledi. Mültecilerin uluslararası hukuka göre istedikleri yere gidebileceklerinin altını çizen Uluçay, "bu insanlar kandırılmışlardır, İtalya'ya gitmek için para ödemişlerdir, ancak böyle bir olayla karşılaştılar. İnsanlık adına verilen bu sınav başarıya ulaşmıştır" dedi. Uluçay, mültecileri kandırarak böyle bir maceraya atan kişileri kınadığını ifade ederek, Mersin'e geri gitmeleri konusunda bir endişelerinin olmadığını, sadece kandırılmış olmalarından ötürü tepkili olduklarını söyledi. Uluçay, kaptan ve mürettebat konusunda henüz bir gelişme olmadığını belirtti.

Akça: "KKTC İyi bir iş çıkarttı"

TC Lefkoşa Büyük Elçisi Halil İbrahim Akça, Girne Limanı'nda mülteciler deniz otobüsüne aktarılırken yaptığı açıklamada, konuyu ilk andan beri takip ettiklerini belirterek, operasyonda görev alan herkese teşekkür etti. KKTC'nin iyi bir iş çıkardığını ifade eden Akça, mültecilere bundan sonra iyi bir hayat diledi.

Yarımbaş: "Bizim için bir sınav oldu"

Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş, KKTC'nin coğrafi olarak küçük, kriz çözme kabiliyeti olarak yüksek bir ülke olduğunu söyleyerek, bütün kurumların görevini başarıyla yaptığını vurguladı. Bu olayın KKTC için bir sınav olduğunu ifade eden Yarımbaş, bunun başarıyla sonuçlandığını söyledi. Ufak tefek sağlık sorunları yanında psikolojilerinde sorunlar olanlar olduğunu kaydeden Yarımbaş, ihtiyaçları ne ise burada kaldıkları süre içinde sağlandığını belirtti. Sadece geminin çekilmesi için TC Sahil Güvenlik'ten yardım alındığını söyleyen Yarımbaş, geriye kalan tüm faaliyetleri KKTC'nin temin ettiğini vurguladı.

Toros: "Kumanya ve oyuncak desteği yaptık"

Ertuğrul Apakan Spor Salonu'nda mültecileri ziyaret eden Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Postası'na yaptığı değerlendirmede yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Toros, Ticaret Odası olarak Merit Otel Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar ve Deniz Plaza sahibi Turgay Deniz ile birlikte mültecilerin ihtiyaçları doğrultusunda kumanya ve oyuncak desteği yaptıklarını belirtti. Mükemmel bir organizasona tanık olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Toros, hukuk kuralları çerçevesinde TC'ye iade edildiklerini söyledi.

Bayramoğlu: "Mültecilere iyi muamele yapıldı"

K.T. Mülteciler Derneği Program Sorumlusu Çiçek Göçkün Bayramoğlu Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, olayı basından duyduklarını, duydukları andan itibaren takibini yaptıklarını belirtti. Bayramoğlu, genel bilgiler yanında sivil savunma ekibini gözlemlediklerini ifade ederek, muamelenin iyi olduğunu söyledi. Polisin bilgi almak amacıyla iletişime geçmesinden mültecilerin biraz ürktüklerini belirten Bayramoğlu, "uzun bir süre yoldaydılar, zor bir süreç geçirdiler, hukukçu arkadaşlarımız gözlemlerini yaptı, refakatsiz çocuk olup olmadığı kotrol edildi" dedi. Çiçek Göçkün Bayramoğlu, mülteciler derneği olarak ülkede oturmuş bir mülteci kabul ortamı olmamasından sıkıntı duyduklarını ifade ederek, mültecilerin kamplardan kopup geldiklerini, oranın da savaştan farkı olmadığını söylediklerini belirtti.

Polis: "Faaliyetler etkin ve başarılı oldu"

Polis Genel Müdürlüğü ise açıklamasında şöyle dedi: "22 Kasım 2014 tarihinde, Esentepe'nin 5,5 deniz mili açığında, sığınmacıları taşıyan "Tanzanya" bandıralı "Haj Zaher" isimli gemi, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait "TCSG UMUT" isimli arama kurtarma gemisi ile yedeklenerek 23 Kasım 2014 tarihinde, saat 02:30'da Girne Turizm Limanına çekilmeye başlanmış ve saat 07:30'da Girne Turizm Limanı'na getirilmiştir. Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu'na getirilen sığınmacılara kahvaltı verilmiş, akabinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kayıt ve soruşturma işlemleri yapılmıştır. Söz konusu gemiden tahliye edilen sığınmacıların, 47'si çocuk, 31'i kadın ve 157'si erkek olmak üzere toplam 235 kişi oldukları tespit edilmiştir. Sığınmacıların beyanından 216'sının Suriye uyruklu, 19'unun ise Irak uyruklu oldukları anlaşılmıştır. Sığınmacılar, verilen öğle yemeğinin ardından, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na ait otobüsler ile polis eşliğinde iade edilmek üzere Girne Turizm Limanı'na güvenli bir şekilde taşınarak kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından gemiye yerleştirilmişler ve saat 14:55'de uğurlanmışlardır. Sığınmacıların yardım talebinden itibaren kurtarılmaları, tahliyeleri, sağlık kontrolünden geçirilmeleri, iaşeleri, kimlik tespiti ve sorgulama işlemleri, Türkiye'ye nakledilmesi faaliyetleri ile bağışlarda bulunan tüm kuruluş ve şahısların uyumlu işbirliği ve gayretleri sonucu etkin ve başarılı bir şekilde yerine getirilmiştir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.