İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Gürpınar: "Kadınları etkileyen şiddet kabul edilebilir değil"

Gürpınar: "Kadınları etkileyen şiddet kabul edilebilir değil"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" dolayısıyla mesaj yayınladı. Bakan Gürpınar'ın mesajı şöyle:

Yayın Tarihi: 24/11/14 13:08
okuma süresi: 4 dak.
Gürpınar: "Kadınları etkileyen şiddet kabul edilebilir değil"
A- A A+

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü", kadına karşı şiddet sorununa dikkatin çekildiği ve bu konuyla ilgili farkındalığın yaratıldığı önemli bir gündür. Birleşmiş Milletler, Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi'nde kadına yönelik şiddeti, "Kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma" olarak tanımlamaktadır. Kadınlara yönelik, toplumsal cinsiyete dayalı ve bir kadına sırf kadın olduğu için yöneltilen ya da oransız bir şekilde kadınları etkileyen bir şiddetin kabul edilmesi mümkün değildir.

Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, öncelikle devletin ilgili tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesi ile mümkün olacaktır.

Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklara, uluslararası sözleşmelerde önerilen ve modern hukuk devletlerinde olduğu gibi bütüncül ve çok boyutlu siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal çözümler üretmek amacıyla hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası, 17 Kasım 2014 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda oy birliği ile onaylanmış ve kadına yönelik şiddetle mücadele için ülkemizde yeni bir sayfanın açılmasına imkan tanımıştır. Yasa ile kurulması hedeflenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığı önlemek ve toplumsal cinsiyet konusundaki eşitliği sağlamak amacıyla çalışmalar yapmak yanında kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda da çalışmalar yapacaktır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi ile ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımı ile Danışma ve İzleme Konseyi oluşturulacak, Şiddeti Önleme ve Danışma Merkezleri (ŞÖDAM) kurulacak, şiddetle mücadele birimleri oluşturulacak, şiddeti önleyici müdahale programları uygulamaya konulacak, 24 saat hizmet verecek telefonla yardım hattı devreye konacak ve sığınma evleri kurulacaktır.

Ülkemizde şiddete maruz kalan kadınların koruma altına alınması, onlara psikolojik ve hukuki destek verilmesi, Bakanlığımıza bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından sağlanmaktadır. Şiddete uğrayan kadınlara sığınma evi hizmeti verilmesi amacıyla; Bakanlığımız ile Sosyal Riskleri Önleme Vakfı arasında işbirliği sürdürülmekte, şiddete uğrayan kadınlar vakfın sığınma evine yönlendirilmekte ve desteklenmektedir. 2015 yılında; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi altında şiddete uğramış ya da şiddet riski bulunan kadınların başvurabileceği, danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle, güçlendirici ve destekleyici hizmetleri veren bir kadın sığınma evinin hizmete açılması, Bakanlığımızın hayata geçirmek istediği en önemli projeleri içerisinde yer almaktadır.

Kadınların toplumsal rol ve statülerinin yükseldiği, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere kolay ulaşabildiği, üretime, yönetime katılma imkanlarının ve kalkınma sürecine katkılarının arttığı, eşitlikçi, demokratik bir toplum için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edecektir.

Aziz GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.