İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

DAÜ: "Alternatifim: İnsan" programında toplanma ve gösteri yapma hakkı irdelendi

DAÜ: “Alternatifim: İnsan” programında toplanma ve gösteri yapma hakkı irdelendi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) İnsan Hakları Birimi Koordinatörü Mustafa Öngün ile Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) YOUTHOPIA Proje Koordinatörü Mertkan Hamit'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Alternatifim: İnsan" adlı programda bu hafta "Toplanma ve Gösteri Yapma Hakkı" irdelendi.

Yayın Tarihi: 24/11/14 16:00
okuma süresi: 3 dak.
DAÜ: “Alternatifim: İnsan” programında toplanma ve gösteri yapma hakkı irdelendi
A- A A+

Mustafa Öngün, toplanma ve gösteri yapma hakkının evrensel bir insan hakkı olduğunu açıklarken, Mertkan Hamit ise toplanma ve gösteri yapma hakkının ifade özgürlüğünün içerisinde yer aldığını bildirdi. Hamit, söz konusu hakkın, insanların ortaya koyduğu talepleri sonucunda, kitleleri biraraya getirerek bir mücadelenin başlatıldığı yer olduğunu kaydetti. Protestoların insanlık tarihine bakıldığı zaman çok eskiden beridir var olan bir eylem çeşidi olduğuna vurgu yapan Hamit, "İnsan haklarının fonksiyonel bir biçimde devam edebilmesi ancak ve ancak demokrasinin mümkün olmasıyla ilgilidir." yorumunda bulundu.

Mustafa Öngün de, protestonun toplumsal değişimin ana unsurlarından biri olduğundan söz etti. İnsan hakları çerçevesinden yorumlar yapan Öngün ve Hamit, protestonun temelinde, insanın hem birey hem de grup olarak bir tanınma talebinin varolduğunu bildirerek, bunun bir hak olmasına karşın neden bazı toplumlarda protestoyu bastırmaya yönelik girişimler yapıldığını değerlendirdiler. Mertkan Hamit, protestolarda ifade edilen konunun genelde yönetime karşı olduğuna vurgu yaparak, iktidarların sahip oldukları güçle de mevcut durumu değiştirmeyi uygun görmediğinden bahsetti. Bu sebeple de iktidarların sevmediği düşünceleri ortaya koyanlara karşı baskı uygulandığını ifade eden Hamit, söz konusu baskıların sadece fiziksel şiddet değil psikolojik, hukuki veya korkutma yoluyla da gerçekleştirildiğinin gözlemlendiğini anlattı.

Öte yandan her ülkede gösterilere karşı iktidar tutumlarının farklı olabileceğini bildiren Öngün ile Hamit, bazı ülkelerde protestoda bulunma özgürlüğünün daha iyi olduğunun söylenebildiğini kaydettiler. Program moderatörleri toplanma ve gösteri yapma hakkı ile ilgili dünyadan örnekler de vererek, insan hakları bağlamında değerlendirmelerde bulundular.

"Alternatifim: İnsan" programının söz konusu bölümü 25 Kasım 2014 Salı günü, 10:10 – 10:55 saatleri arasında, SİM TV kanalında yayınlanacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.