İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yeni Şafak: "Kıbrıs enerjisini de Türkiye'den alacak"

Yeni Şafak: “Kıbrıs enerjisini de Türkiye’den alacak”

Yeni Şafak gazetesi yaptığı haberde, KKTC'nin suyun ardından elektriği de Türkiye'den alacağını yazdı. Yıllık 1,5 milyon kilowatt (kW) enerji tüketen ada, kablo hatlarının döşenmesiyle ucuz enerjiye kavuşacak. 2015 yılının ilk yarısında başlayacak proje için KKTC Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, "Rumlar da Türkiye'den elektrik gelmesini istiyor" dedi.

Yayın Tarihi: 26/11/14 08:05
okuma süresi: 4 dak.
Yeni Şafak: “Kıbrıs enerjisini de Türkiye’den alacak”
A- A A+

Dünyanın en pahalı elektriğini kullanan ülkeler arasında yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) suyun ardından elektriği de Türkiye'den alacak. Eski yöntemlerle elektrik üreten yavru vatan, maliyetini düşürmek için Türkiye'ye kablo ile bağlanmak istiyor.

Kıbrıs'ın yüzde 50 elektriğini özel bir enerji şirketi üretirken kalan yarısını ise devlet üretiyor. Yeni Şafak'a konuşan KKTC Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, Kıbrıs'ın elektrik sorununun yalnızca anavatan Türkiye ile çözüleceğine işaret etti.
?
RUMLAR, 'GELSE DE BİZ DE ALSAK' DİYOR

?Adaların günümüzde en büyük sorunun enerji olduğuna dikkat çeken Müsteşar Kestigül fiyatların son 20 yılda arttığını söyledi. Kestigül, "Elektrik enerjisinin KKTC'ye gelmesi ile politikacıların da Kıbrıs'ta eli güçlenmiş olacak. Biz zaman zaman güney komşumuzla gayri resmi olarak görüşmeler yapıyoruz. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde enerji sektörüne yön verenlerin taleplerini şu ifadelerle aktardı: 'Kardeşim keşke gelse Türkiye'den elektrik. Bağlantı yapılsa bizde bu sisteme dahil olsak, alsak' diyorlar.?

2015'TE ÇALIŞMALARA BAŞLANACAK?

2003'te Kıbrıs ekonomisinin büyümesiyle elektrik enerjisine olan talebin de arttığını belirten Kestigül, elektriğin Ada'ya 2015'in ilk yarısında geleceğini açıkladı. Ucuz enerji için dünya sistemleriyle entegre olan Türkiye'ye kablo hattının döşenmesi gerektiğinin altını çizen Müsteşar Kestigül, "Enerji konusunda Türkiye ve KKTC arasında belli protokoller var. Bu protokoller önümüzdeki günlerde hayat bulacak" diyerek müjde verdi.

Ada'nın elektrik pazarı 2,4 milyar lira

KKTC'nin tükettiği elektriğin yıllık 1,5 milyon kW olduğunu aktaran Enerji Bakanlığı Müsteşarı Kestigül, "Güney Kıbrıs'ın ihtiyacı ise bizimkinin iki katı. Toplamda 4,5 milyon kW elektrik tüketiyoruz Kıbrıs olarak yılda. KKTC'nin elektrik piyasası yıllık 800 milyon liradır. Toplamda Kıbrıs adasının elektrik piyasası ise 2,4 milyar lira.
?
ORTAK YATIRIM ÖNEMLİ?

Türkiye'den özel elektrik şirketleri Kıbrıs'ın Türkiye'ye bağlanması için gayri resmi olarak teklifte bulunuyorlar. Alım garantisi vermemiz halinde kablo döşeyeceklerini ve bize satabileceklerini belirtiyorlar. Biz bu modele sıcak bakmadık. Bizim düşüncemiz; Türkiye ile KKTC eşit oranda yatırım yaparak, kablo hattı döşenmesi. 20 yıl sonrada bu kablo hattının mülkiyeti Türkiye'de veya bizde kalsın" dedi.

Enerjisini dünyaya satacak

Kestigül, yapılacak elektrik bağlantısında iki yönlü olacağı detayını verdi. Elektrik alışverişinin zamanla karşılıklı olacağını vurgulayan Kestigül, "KKTC'nin 360 megawattlık (MW) bir üretimi var. Yenilenebilir enerji kaynaklarından her şey dahil 36 MW'lık üretim yapabilirsiniz. Çift taraflı kabloyla 3 bin hatta 30 bin MW enerjide üretebilirsiniz. Burada üretilen elektrik Türkiye üzerinden dünya piyasalarına da arz edilebilecek. KKTC'de yenilenebilir enerji ile üretilen elektrik dünyaya satılarak ayrıca katma değer sağlanacak" açıklamasına yer verdi.

Yeni Şafak - Türkiye

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.