İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Barış Mamalı: "Karanlık noktalar var"

Barış Mamalı: "Karanlık noktalar var"

"Karanlık noktalar var" diyen avukat Barış Mamalı, Haj Zaher gemisinin kaptanı olduğu kesinleşen Suriyeli Nebil Muhammet Anni isimli kişinin mültecilerle birlikte Türkiye'ye gönderilmesini Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 26/11/14 10:00
okuma süresi: 4 dak.
Barış Mamalı: "Karanlık noktalar var"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN / Meryem Ekinci

Mamalı, ülke karasularında işlenmiş olan bir suçun ülke topraklarında işlenmiş kabul edildiğini ifade ederek, kaptanın KKTC polisi tarafından tutuklanmamış oluşunun soru işaretleri yarattığını ve beraberinde bazı karanlık noktaları getirdiğini kaydetti.

Mülteci Hakları Derneği Avukatı Öncel Polili ise, "KKTC kara sularında suç işlediyse yargılanması lazım. Bu insanlar KKTC'ye yasadışı şekilde girmiş olsaydı, gemi kaptanı yasadışı girmelerine yardımcı olmaktan yargılanabilirdi. İnsan kaçakçılığıyla ilgili bir suç olmayacağı için, belki yargılayacak bir yasa yoktu" dedi.

Haj Zaher gemisinin kaptanı olduğu kesinleşen Suriyeli Nebil Muhammet Anni isimli kişinin gemiden hiç ayrılmadığının ve mültecilerle birlikte kurtarıldıktan sonra Türkiye'ye gönderilmesini Kıbrıs Postası'na değerlendiren Avukat Barış Mamalı, bir ülkenin en önemli egemenlik göstergesinin o ülkenin topraklarında işlenen suçların yargılamasını yapabilme yetkisi olduğunu belirtti.

Mamalı, ülke karasularında işlenmiş olan bir suçun ülke topraklarında işlenmiş kabul edildiğini ifade ederek, yaşanan bu olayın insan kaçakçılığıyla ilgili bir durum olduğunun açık olduğunu söyledi.

Mamalı: "Düşündürücü ve soru işaretleri ile dolu"

Mamalı, polisin konu hakkında suç, suç unsurları ve şüphelileri tespit ederek, işlenmiş bir suç varsa bunun yargılanmasının yapılabilmesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

Mamalı, bu gibi konularda kaptan pozisyonundaki kişilerin birinci derecede şüpheli olarak görüldüğünü anlattı.

Mamalı, kaptanın bilinmesine rağmen hakkında soruşturma yapılmayıp Türkiye'ye gönderilmesinin düşündürücü ve soru işaretleri yaratan bir durumu ortaya çıkardığını kaydetti.

Kıbrıs Postası değinmişti

Mamalı, "İlgili kişi TC'ye gönderildi. Bizim kara sularımızda yaşanan meseleyle ilgili olarak bizim adlî makamlarımız herhangi bir soruşturma yapmadı. Bu olay bazı kuşkuları doğurdu, beraberinde bazı karanlık noktaları getirdi" şeklinde konuştu.

Barış Mamalı, Haj Zaher gemisinin kaptanı olan Suriyeli Nebil Muhammet Anni adlı kişinin on beş gün önce Mağusa Limanı'na gelerek ihtiyaç ikmali yaptığına yönelik Kıbrıs Postası Gazetesi'nin haberini hatırlatarak, kaptan olduğu bilinmesine rağmen olay meydana geldikten sonra bizim polisimiz tarafından neden tutuklanmadığını sordu.

Mamalı, bu konunun ciddi şekilde ele alınması gerektiğini belirterek, kaptanın Türkiye'deki akıbetinin de takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öncel Polili: "KKTC kara sularında suç işlediyse yargılanması lazım"

Mülteci Hakları Derneği Avukatı Öncel Polili, 235 mülteciyi taşıyan Haj Zeher adlı geminin Kaptanı Nebil Muhammed Anni'nin KKTC'de tutuklanmamasının, mültecilerin KKTC'ye yasadışı yollardan giriş yapmamasından kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Kıbrıs Postası'na konuşan Polili, gemi kaptanının, mültecilerin KKTC'ye yasadışı yollardan girmesi durumunda yargılanabileceğinin altını çizerek, geminin KKTC karasularındaki pozisyonuyla ilgili bilgi ve ayrıntılar ile ilgili yasadaki şartlara uygunluğunun önemli ve belirleyici olduğunu kaydetti. Polili, "KKTC kara sularında suç işlediyse yargılanması lazım. Bu insanlar KKTC'ye yasadışı şekilde girmiş olsaydı, gemi kaptanı yasadışı girmelerine yardımcı olmaktan yargılanabilirdi. İnsan kaçakçılığıyla ilgili bir suç olmayacağı için, belki yargılayacak bir yasa yoktu" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.