İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Medya Etik Kurulu yeni kararlarını açıkladı

Medya Etik Kurulu yeni kararlarını açıkladı

Kurulduğu günden beri çok sayıda karara imza atan Medya Etik Kurulu, yaptığı son değerlendirmeler çerçevesinde üç medya kuruluşunu uyarma ve bir medya kuruluşunu da kınama kararı aldı.

Yayın Tarihi: 26/11/14 12:38
okuma süresi: 5 dak.
Medya Etik Kurulu yeni kararlarını açıkladı
A- A A+

İntihar görüntüleri kesinlikle yayımlanmamalı

Bir okur şikayeti üzerine, Diyalog gazetesinde 8 Kasım'da yayımlanan "İnfaz mı?" başlıklı haberi gündemine alan Medya Etik Kurulu, haberde verilen ayrıntılar ve asılmış ceset fotoğrafı yayımladığı gerekçesiyle Diyalog gazetesini kınama kararı aldı.

"İntihar olayları hakkında, haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak, özendirici nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayın ayrıntılarından ve uygulanan yöntemin tarifinden kaçınılmalı, olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayımlanmamalıdır," şeklindeki ilkeyi bir kez daha hatırlatma gereği duyan Medya Etik Kurulu, söz konusu haberde okuyucuyu etki altında bırakacak bir dil kullanıldığını, yöntemin açık biçimde aktarıldığını ve olayın fotoğrafının yayımlandığını ifade etti.

Kurul kararında şu ifadelere yer verildi: "Son yıllarda Kıbrıs Türk medyasının intihar görüntüleri yayımlamama noktasında hassasiyet gösterdiğini ve bunun da takdire şayan olduğunu vurgulayan Kurulumuz, son olayda bu hassasiyeti göstermeyen Diyalog gazetesini kınama kararı aldı."

Medya çocuklara daha özenli yaklaşmalı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil'in şikayeti üzerine, Detay Gazetesi'nin 19 Ekim 2014 günkü sayısında Taner Ulutaş imzasıyla yayımlanan "Bu nasıl öğretmenlik?" başlıklı yazıyı gündemine alan Medya Etik Kurulu, KTÖS'ün şikayeti ile Taner Ulutaş'ın gönderdiği cevabı da değerlendirerek, yazıda mağdur konumundaki çocuğun açık isminin verildiği ve tek taraflı iddialarla yetinildiği gerekçesiyle Detay gazetesini uyarma kararı aldı.

Kurul kararında şu ifadelere yer verildi: "Kurulumuz, öncelikle çocukları konu alan haberlerde hassasiyet göstermenin önemini anımsatma ihtiyacı hissetmiştir. Çocukların, gerek gördükleri muamele yoluyla, gerekse de medyada yansıtılma biçimi bakımından rencide edilmemeleri için gazeteciler de dahil herkesin özenli davranması gerekmektedir.

Kurul ayrıca, Detay gazetesinin suçlanan tarafa cevap hakkı verme konusundaki yaklaşımını olumlu saymakla birlikte, hem mağdur konumundaki çocuğun açık ismini verdiği hem de yayınını tek taraflı iddialarla yetinerek gerçekleştirdiği gerekçesiyle uyarma kararı almıştır."

Okur mektupları ihbar kabul edilmeli

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil'in , Havadis gazetesinin 31 Ekim 2014 günkü sayısında Hüseyin Ekmekçi imzasıyla yayımlanan "Üzerinde çok tartışılacak bir konu" başlıklı yazısına ilişkin şikayetini değerlendiren Medya Etik Kurulu,

gazetecinin kendisine ulaşan iddiaları doğrudan aktarmak yerine ihbar kabul etmesinin ve yeterli araştırmayı yaptıktan sonra yayımlamasının daha doğru bir gazetecilik davranışı olacağını hatırlatma kararı aldı.

Savunma hakkına saygı gösterilmeli

Nazmi Pınar ile Nilhan Tayfunlu'nun, Kanal T'de 22 Ekim'de yayımlanan "Haber Kritik" programına ilişkin şikayetlerini değerlendiren Medya Etik Kurulu, programda masumiyet karinesinin gözetilmediği ve suçlanan kişilere savunma hakkı tanınmadığı gerekçesiyle Kanal T'yi uyarma kararı aldı.

Kurul kararında şu ifadelere yer verildi: "Medya kuruluşları elbette iddiaları gündeme getirecek, sorgulayacak ve iddiaların üzerine gidilmesini sağlayacaktır. Ancak bunu yaparken meslek ilkelerine özen göstermeli, iddialar iddia olarak verilmeli, suçlanan kişilerin kendilerini savunma hakları tanınmalı ve toplumun daha sağlıklı biçimde bilgilendirilmesi amaçlanmalıdır. Kurulumuz, Kanal T'yi yukarıdaki gerekçelerle uyarma ve benzer yayınlarda daha özenli davranmaya çağırma kararı almıştır."

Medya Etik Kurulu'nun yeni üyesi, Muazzez Seldağ

Medya Etik Kurulu'nda Erten Kasımoğlu'nun istifasıyla boşalan kurul üyeliğine gazete örgütlerinin temsilcisi olarak Muazzez Seldağ atandı.

Gaziveren doğumlu olan Muazzez Seldağ, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bağlı Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Bölümü'nden mezun oldu. 1983 yılında BRT'de çalışmaya başlayan Seldağ, uzun yıllar BRT'nin Ankara temsilciliğini yaptı. Muazzez Seldağ, 2012 yılında BRT'den emekli oldu.

Kurul kararlarına medyaetikkurulu.org sayfasından ulaşabilirsiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.