İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Rusya'nın Sesi: "Kıbrıs yine gergin!"

Rusya'nın Sesi: "Kıbrıs yine gergin!"

Rusya'nın Sesi'nde yayınlanan haberde Kıbrıs'taki doğal gaz krizi işlendi. İşte Rusya'nın Sesi Radyosu'nda yer alan ve Kathemerini gazetesinin Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye masası editörü Nikolaos Stelya ile Türk Stratejik Araştırma Merkezi TASAM Başkan Yardımcısı Murat Bilhan görüşlerini içeren haber:

Yayın Tarihi: 27/11/14 07:50
okuma süresi: 4 dak.
Rusya'nın Sesi: "Kıbrıs yine gergin!"
A- A A+

Kıbrıs sorunu ile ilgili siyasi gelişmelerde yeniden gerginlik yaşanmasının nedenleri neler?

Yunan siyaset bilimci ve Türkiye uzmanı, Yunanistan'ın popüler Kathemerini gazetesinin Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye masası editörü Nikolaos Stelya, konu ile ilgili görüşlerini Rusya Bugün Uluslararası Haber Ajansı ile paylaştı:

Bildiğiniz gibi uzun zamandan beri Doğu Akdeniz'de gergin bir durumla karşı karşıyız, bu gerginlik yeni safhaya doğru yürümeye devam ediyor. Karşılıklı adımlarla tırmanan bir gerginlik söz konusu.

Kıbrıs son zamanlarda İsrail, Mısır ve Yunanıstan ile bir pakt oluşturuyor. Türkiye bu pakt karşısında duruyor ve Türkiye'nin bir korkusu öne çıkıyor bu noktada. Acaba Doğu Akdeniz'in enerji pastasından bize hiç bir pay gelmeyecek gibisinden bir korku söz konusu. Bu korku üzerinden yürütüyor Türkiye politikalarını ve bu yüzden de Ekim ayından beri Türkiye'nin araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa ve Türk donanmasın bazı gemileri Kıbrıs'ın açıklarında faaliyet yürütüyor. Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan bu korkuyu pek dikkate almıyor açıkçası. Onlar hem enerji pastasını kendi menfaatleri üzerinden kullanmak istiyorlar. Kıbrıs enerji rezervlerini kendi menfaatleri doğrultusunda kullanıp Kıbrıs'lı Türklere ellerinden geldince daha az pay vermek isterken bir yandan da bu enerji olayını Türkiye karşısında bir koz olarak kullanma üzerinde bir strateji yürütmektedirler. Böylece karşılıklı bir zitlaşmayla durum bugünkü istenilmeyen noktaya doğru geldi diyebiliriz. Bundan sonrası da şu an itibariyle gerçi Davutoğlu'nun ziyareti olacak Atina'ya ama pek bir şey de beklememeliyiz. Gerginlik devam ediyor, maalesef şu an tırmanmaya devam ediyor.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in sözlerine göre, egemenlik hakları Türkiye tarafından ihlal edildiği sürece Rum tarafı çözüm için müzakere masasına oturmayacak. BM Genel Sekreteri Özel Kıbrıs Danışmanı Espes Barth Eide'nin adanın iki bölgesi arasında doğrudan müzakerelere yeniden başlanması ile ilgili planını kabul etmeyen Kıbrıs Rumları, planı reddetmelerinin nedeni olarak da bu husus gösteriyor.

Bu konuda, diğer konuşmacımız Türk Stratejik Araştırma Merkezi TASAM Başkan Yardımcısı Murat Bilhan görüşlerini aktardı:

İki toplum var ama bunların hepsi Kıbrıstır. Kıbrıs devletinin vatantadaşları onlar.

Bu, Kıbrıs devletinin yönetimiyle ilgili anlaşmazlıklar. Kıbrıs yönetimiyle anlaşmazlığı kabul ediyoruz, bunu tartışmak lazım, müzakere etmek lazım, çözmek lazım, bu başka bir şey. Fakat Kıbrıs'ın münhasır açık deniz offshore alanlarında belli hakları var . Her ülkenin da olduğu gibi Kıbrıs'ın da hakları var. Kıbrıs devletinin da hakları var.

Şimdi burada Rum tarafının devleti monopolize ederken bu hakları yalnız ben kullanırım, KKTC kullanamaz demesi mümkün değil. Hukuki değil. Hukuke karşı geldik. Yani devletin haklarından oradaki Türk asıllı vatandaşların Kıbrıslıların faydalanmasını engellemek hakkına sahip değil.

Kıbrıslı Türkleri dışlayan bir förmülü Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değil. Zaten hukuken bu mümkün de değil, doğru da değil, ve bu çok çatışmaya getiren bir şey.Hukuki çatışmaya, siyasi çatışmaya, ekonomik çatışmaya ve uluslararası alanda bir çatışmaya sürüklüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.