İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Hayvanlarımızı Libya'ya ihraç ediyoruz: Hellime içeriden darbe

Hayvanlarımızı Libya'ya ihraç ediyoruz: Hellime içeriden darbe

AB'nin Hellim kriterlerini küçükbaş hayvan sütü ile belirlemesi üzerine KKTC'de zaten sayıları oransal olarak eksik kalan küçükbaş hayvanlar çeşitli gerekçelerle Libya gibi ülkelere satılıyor.

Yayın Tarihi: 27/11/14 10:00
okuma süresi: 6 dak.
Hayvanlarımızı Libya'ya ihraç ediyoruz: Hellime içeriden darbe
A- A A+

Büyükbaş hayvan sütünün hellim üretiminde yüzde 80'lere varan kullanım oranı azaltılıp keçi ve koyun sütü üretimi artırılacağına Devlet Üretme çiftliklerinden alınan 2500 adet keçi geçtiğimiz günlerde Libya'ya ihraç edildi.

Hellim tescili mücadelesini sürdüren en önemli aktörlerden Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı keçilerin verimsiz olduğu gerekçesiyle satılmış olabileceğini ifade ederken, "verimsiz keçileri" Libyalılar neden satın alıyor sorusunu akla getirdi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ise hayvancının zor durumda olduğunu, kuraklık nedeni ile ellerindeki damızlık dahil hayvanları satma eğilimine girdiklerini belirtti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

AB, hellimi hellim olarak kabul etmesi için kriter olarak küçük baş hayvan süt oranının ilk etapta yüzde 20 daha sonra ise yüzde 50'ye çıkması gerektiğini şart koydu. Buna rağmen ülkemizde zaten sayısı az olan küçükbaş hayvanlar yurt dışına satılmaya devam ediliyor. Büyükbaş hayvan sütünün hellim üretiminde kullanım oranının azaltılıp, küçükbaş hayvan sütü üretiminin artırılması gerekirken, hayvancılar Devlet Üretme Çiftliği'nden aldıkları keçileri Libya gibi ülkelere satıyor. 2 bin 500 adet keçi geçtiğimiz gün Libya'ya ihraç edildi. Gerekçe olarak keçilerin verimsiz olduğu için satıldığı ifade edilirken, "verimsiz keçileri" Libyalıların neden satın aldığı merak konusu oldu. Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ise, hayvancının zor durumda olduğunu belirterek, keçilerin kuraklık nedeniyle satıldığını söyledi.

Çıralı: "Düşük verimliyse sakınca yok"

Kıbrıs Postası'na konuşan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hellim adının kullanılabilmesi için %20 küçükbaş hayvan sütü olması gerektiğini belirterek bu oranın on yıl sonra %50'ye çıkması gerektiğini söyledi. Çıralı, ülkede küçük baş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek, sütü iyi olanlara önem verilmesi gerektiğini, düşük verimliyse ihraç edilmesinde sakınca olmadığını belirtti.Çıralı, üreticinin elinde olan hayvanından para kazanıyorsa, o hayvanları elinden çıkarmayacağını söyledi. Süt fiyatlarının düşük olmasından dolayı üreticinin para kazanmadığına dikkat çeken Çıralı, hayvancının daha fazla zarar etmemek için ihraç yoluna gittiğini söyledi. Ali Çıralı, devletin bu konuya el atarak süt fiyatlarında iyileştirme yapması gerektiğini vurguladı.

Naimoğluları: "Üç katı paraya satıldığı yalan"

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Kıbrıs Postası'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Libyalı şirketin otuz hayvancıdan toplam 2500 adet hayvan satın aldığını belirterek, hayvanların üç katı paraya satıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Naimoğluları, hayvanların en çok 500-650 TL arası paraya satıldığını söyledi.

"Hayvancı kuraklıktan dolayı sattı"

Naimoğluları, hayvancının kuraklıktan ve geç ödenen kuraklık parasından dolayı zor günler geçirdiğini ifade ederek, "ilk karşı çıktık, damızlık keçi verilmemesini söyledik. Kuraklıktan dolayı otuz hayvancımız bazı hayvanlarını satmak durumunda kaldı, fiyatta anlaşıldı, hayvanlar mandıralardan seçilerek alındı" dedi.

Biray: "Yasadışılık yok"

Öte yandan, Kıbrıs Postası'na ulaşan bazı vatandaşlar, Devlet Üretme Çiftliği'nde keçilerin sınırlı sayıda satıldığını iddia ederek, ihraç edilen keçilerin üzerinde Devlet Üretme Çiftliği'nin mührü olduğunu ve bu kadar çok keçinin nasıl ihraç edilebileceğini sordu. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan Devlet Üretme Çiftliği Müdürü Mehmet Biray, Libyalı şirketin kısa bir süre önce Devlet Üretme Çiftliği'ne giderek hayvan istediğini ancak Bakanlık olarak damızlık hayvan satışına karşı olduklarından sınırlı sayıda izin verildiğinden satmadıklarını belirtti. Biray, haberin kendisine de ulaştığını ifade ederek, hayvancının satın aldığı keçisini müşteri bularak başka birine satmasında herhangi bir yasadışılık olmadığını söyledi.

"Toplu satışı Nisan ayında yaptık"

Biray, devlet üretme çiftliğinde hayvancılara toplu satışı en son Nisan ayında yaptıklarını belirterek, hayvanların sekiz ay beslendikten sonra kuraklıktan dolayı satılmış olabileceklerini dile getirdi. Biray, hayvanların çiftleştirilip satıldığının kendisine gelen duyumlar arasında olduğunu söyledi.

"Hayvancı satmışsa bizi bağlamaz"

Biray, kimin kime sattığını bilmediğini söyleyerek, "Bizden dışarıya hayvan satmamamız istendi. Libyalı bu şirket yetkilileri bize de geldi ve hayvan istedi ama biz vermedik. Bu olayın bizimle bir ilgisi yok. Hayvanlar yurt içine dahi bir yerden bir yere giderken kaydı yapılır. Bu hayvanlar bizden altı yedi ay önce alınmış olabilir, kuraklıktan ötürü hayvancı başkasına satmışsa bu bizi bağlamaz. Burası sonuçta bir işletmedir. Parasını ödeyen hayvancıya satış yapıyoruz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.