İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Beklenti, müzakerelere 'Kadın Sesi'nin dâhil edilmesi...

Beklenti, müzakerelere 'Kadın Sesi'nin dâhil edilmesi...

Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne yönelik, feminist bakış açısıyla hazırlanan öneriler Espen B. Eide ile görüşüldü. Beklenti ise, barış müzakerelerine 'kadın sesi'nin dâhil edilmesi…

Yayın Tarihi: 28/11/14 11:30
okuma süresi: 3 dak.
Beklenti, müzakerelere 'Kadın Sesi'nin dâhil edilmesi...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Gender Advisory Team (GAT) biraraya gelerek, BM Güvenlik Konseyi'nin 1325 sayılı kararının müzakerelere nasıl yansıyabileceği ve Federal Kıbrıs'ın toplumsal cinsiyete duyarlı bir devlet olarak nasıl kurulabileceği konularında görüş alış verişinde bulundular.

Derya: "Federal Kıbrıs, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde şekillenmeli"

Eide ile GAT arasında gerçekleşen görüşmede hazır bulunan CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, müzakerelerin ve müzakereler sonucunda kurulacak Federal Kıbrıs'ın toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde şekillenmesi gerektiğine vurgu yaparak, BMGK'nin 1325 sayılı kararı ile ilgili bilgi verdi. Derya, "BM Güvenlik Konseyi'nde 2000 yılında kabul edilen 1325 sayılı karar, feminist hareket için bir dönüm noktasıdır. Bu karar, çatışma yaşanmış ülkelerde sürdürülen yakınlaşma ve görüşme süreçlerine kadınların da dâhil edilmesi öngörülür" dedi.

"Kıbrıs'ta Kadınların Barışı" önerileri

GAT ise, 2009 yılından beridir, BM Güvenlik Konseyi'nin 1325 sayılı kararının uygulanması konusunda çabalarını sürdürüyor. GAT'ın bu çerçevede hazırladığı "Kıbrıs'ta Kadınların Barışı" adlı raporu, barış müzakereleri için önerilerini içeriyor.

GAT'a göre sorunlar aynı zamanda ataerkil

GAT'a göre, barış müzakerelerinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılması, adayı yıllardır etkisi altına alan sorunların çözümüne farklı bir anlayışla katkıda bulunacaktır. Bu sorunlar yalnızca etnik temelli politikalar ve yabancı müdahaleler değil, aynı zamanda ataerkil sosyal düzenin yarattığı sorunlardır ve bu bakış açısıyla Kıbrıs, yavaş yavaş çatışma ve savaş dolu bir yer olmanın dışına çıkarak geleceğin verimli bir şekilde tasavvur edildiği ve sağlam bir şekilde inşa edildiği farklı bir yer olarak değerlendirilebilecektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.