İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Lefkoşa Barosu: "Gürler'in pankart açıklaması Anayasa'ya aykırı"

Lefkoşa Barosu: "Gürler'in pankart açıklaması Anayasa'ya aykırı"

Lefkoşa Mahalli Barosu, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler'in "pankartlar dışında bir görüşe izin verilmeyeceği" ile ilgili açıklaması nedeniyle kaygı duyduklarını açıkladı. Baro, söz konusu açıklama içeriğinin Anayasaya ve yürürlükteki yasalara aykırı olduğu kanaatinde…

Yayın Tarihi: 28/11/14 17:48
okuma süresi: 5 dak.
Lefkoşa Barosu: "Gürler'in pankart açıklaması Anayasa'ya aykırı"
A- A A+
Lefkoşa Mahalli Barosu, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler'in "pankartlar dışında bir görüşe izin verilmeyeceği" ile ilgili açıklaması nedeniyle kaygı duyduklarını açıkladı. Baro, söz konusu açıklama içeriğinin Anayasaya ve yürürlükteki yasalara aykırı olduğu kanaatinde…

Lefkoşa Mahalli Barosu adına Başkan Arzu İzveren imzalı açıklama şöyle;
"Devletimizin şekli Anayasamızın 1. Maddesinde düzenlenmiş olup, ilgili maddeye göre sair şeyler meyanında devletimiz hukukun üstünlüğü ilkesine dayanmaktadır. Yine Anayasamızın 3. Maddesinin 4. Fıkrasında belirtildiği üzere hiçbir organ, makam veya merci kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetki kullanamaz.

Anayasamızın 7. Maddesi Anayasa kurallarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, Devlet yönetimi makamlarını ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğu belitilerek Anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı düzenlenmiştir. Yine Anayasamızın 118. Maddesi Polis Örgütünü düzenlemiş olup, ilgili maddenin 2. Fıkrasına göre Polis, sair şeyler meyanında demokratik hukuk devleti ilkelerine ve yurttaşların temel haklarına saygılı olarak Anayasa ve yasalar çerçevesinde görev yapmakla yükümlüdür.
Polis genel olarak, KKTC Devletinin iç güvenliğini, kamu düzenini, yurttaşların can ve mal güvenliğini ve namusunu korumak, gözetmek ve sağlamakla; suç teşkil eden eylemleri önlemek, suçluları yakalayıp adalet, yargı önüne çıkarmak, yurttaşların ve ülkede yaşayan herkesin huzurlu ve güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürmelerini, yine ülkedeki yol ve trafik düzenini sağlamak, trafik kazalarını önleyici tedbirler almak, ülkedeki kamusal alanlarda veya yollarda, sokaklarda düzeni, sulh ve sukunu sağlamak ve korumakla yükümlüdür.

Polis, Anayasadan ve 51/1984 sayılı Polis Yasasından kaynaklanan bu görev ve yetkilerini Anayasaya ve Yasalara bağlı kalarak, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, yansız olarak yapmakla yükümlüdür. Bu nedenledir ki toplumsal huzur ve toplumsal gelişme Polisin faaliyetlerine bağlıdır ve bir ülkenin ilerlemesi ve gelişmesinde Polisin rolü büyüktür."

Yasa ne diyor?

"Anayasamızın Temel Hak ve Özgürlükler başılığı altında düzenlediği 24. Maddesinde Düşünce, Söz ve Anlatım Özgürlüğü ile ilgili maddeninin 2'nci fıkrası aynen şöyledir; 'Herkes, düşünce ve kanaatlarını, söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hak, herhangi bir resmi makamın müdahalesi ve Devlet sınırları sözkonusu olmaksızın, kanaatini anlatma, haber ve fikir alma ve verme özgürlüklerini kapsamaktadır.'
Yine Anayasamızın 32. Maddesi Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı düzenlenmekte ve bununla yurttaşlara önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteri yürüyüşü yapma hakkını vermektedir."
"Kaygı verici bir açıklama"

Bununla birlikte yapılan eylemin ve/veya açılan pankartın içeriğinin suç unsuru teşkil etmemesi ve keza ortada toplantı ve yürüyüşlerin düzenini ve güvenliğini bozacak eylem ve davranış olmaması halinde, Sayın Polis Genel Müdür Vekilimizin 27/11/2014 tarihinde 'Bundan sonra günün anlam ve önemini belirten pankartlar dışında bir görüşe izin verilmeyeceği' ile ilgili açıklamasına dayanak teşkil eden herhangi bir hukuki metin veya düzenleme veya yasal bir gerekçe bulunmadığı gerçeği karşısında Sn. Polis Genel Müdür Vekilinin bu açıklamalarının Anayasaya ve yürürlükteki yasalara aykırı olduğu kanaatindeyiz ve Sn. Polis Genel Müdür Vekilinin yapmış olduğu bu açıklamayı üzüntü ve kaygı verici bir açıklama olarak nitelendiriyoruz."
"Hukuka aykırı her türlü tutum karşısında olacağız"

"Biz hukuk camiası olarak görevlerimizi yaparken bir kamu hizmeti yaptığımızı ve adaletin sağlanmasında da yargının bir bacağını oluşturduğumuzu asla aklımızdan çıkarmamaktayız.
Polislerin görevlerini yaparken ne kadar zorluklar içinde çalıştıklarının, görevlerini kendilerinden ve aile yaşamlarından ödünler vererek, meşakkatle yaptıklarının bilincindeyiz. Ancak Sn. Polis Genel Müdür Vekilimizin bu açıklaması karşısında ve hukuka ve hukuk devleti ilkesine aykırı her türlü tutum karşısında hukuk camiası olarak sessiz kalamayacağımızı ve Anayasal ilke ve hakların korunmasını sağlamak ve temin etmek amacıyla her türlü platformda görevimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiriz."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.