İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Sakallı: "İyi niyetimiz artık sona erdi!"

Sakallı: "İyi niyetimiz artık sona erdi!"

BAY-SEN, dün sabah 06:00 – 10:00 saatleri arasında, çalışanların Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan haklarının ödenmediği gerekçesiyle uyarı grevi yaptı. 4 saatlik grevi süresince BRTK televizyon ve radyosunda otomasyon uygulanırken, çalışanlar Hükümet'e ve BRTK Yönetimi'ne tepki gösterdi.

Yayın Tarihi: 06/12/14 09:37
okuma süresi: 6 dak.
Sakallı: "İyi niyetimiz artık sona erdi!"
A- A A+

Uyarı grevinin ardından BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı ve BRTK Radyo Haber Bölümü Sorumlusu Zafer Kodan Kıbrıs Postası'na konuşurken, BRTK Müdürü Mete Tümerkan ise yazılı açıklama yaptı

Filiz Seyis/TAK

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (BAY-SEN) ve bağlı bulunduğu HÜR-İŞ Federasyonu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nda (BRTK) çalışanların toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan geriye dönük alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle dün sabah 4 saatlik uyarı grevi yaptı. Çalışanların ateş yakarak ısındığı eylemde, Hükümet ve BRTK Yönetimi eleştirildi.

Sakallı: "9 aylık alacağın sadece 3 aylığı ödendi"

Bay-Sen Başkanı Salih Sakallı 2013 sonunda sona eren toplu iş sözleşmesi yerine 5 Kasım 2014'te yeni bir toplu iş sözleşmesi imzalanmasından dolayı oluşan, çalışanların 9 aylık alacaklarının, sadece 3 aylığının ödendiğini belirtti. Sendikanın, çalışanların alacaklarının sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 güne kadar ödenmesi için BRTK Müdürlüğü'ne süre tanındığını, ardından bu sürenin 5 Aralık'a kadar uzatıldığını, ancak kendilerine 6 aylık değil de ancak iki aylık daha ödemenin yapılabileceğinin iletildiğini anlatan Sakallı, hükümet ve BRTK yönetimine çağrıda bulundu ve sorunun çözülmesini istedi.

"Verilen sözler yerine getirilmedi"

Sakallı, başta BAY-SEN'in fedakârlıklar yaparak toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını sağladığını kaydederek, şimdi kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediklerini, tüm çalışanların alacaklarını alması için grev yaptıklarını, bundan sonra bu eylemlerin şiddetlenerek süreceğini söyledi.

Latifoğlu: "Sözlerin gereği yerine getirilmedi"

BAY-SEN'in bağlı bulunduğu HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu, toplu iş sözleşmesinde girilen çıkmazı aşmak adına menfaatlerden de geriye giderek üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtti. Resmi makamların 3 defa anlaşılıp 3 kere bozulan sözleşmelerde kendilerine bir takım sözler verdiğini hatırlatan Latifoğlu, her konuda olduğu gibi BRT konusunda da atılan imzalar dışında; sözlerin bile gereğinin yerine getirilmediğini ifade etti. Artık bu konuda çalışanların sabrının kalmadığını kaydeden Latifoğlu, uyarı için grev yapıldığını, bundan sonra verilen sözlere değil, yapılan işe bakacaklarını, aksi halde BRTK'nın susma noktasına geleceğini bildirdi.

Sakallı: "Çalışanlar sendikalarına sahip çıktı"

Uyarı grevinin ardından Kıbrıs Postası'na özel açıklama yapan BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, grevin çok iyi bir katılımla gerçekleştiğini belirterek, "Çalışanlar, sendikalarına sahip çıktılar" dedi. Grev saatlerinde Kurum'da otomasyon uygulandığını anlatan Sakallı, bu saatlerde hiçbir canlı yayın olmadığını ve hiçbir kameramanın dışarıda çekime gitmediğini kaydetti.

Sakallı: "İyi niyetimiz artık sona erdi!"

Sakallı sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan haklarımızın ödenmemesi nedeniyle BRTK Müdürlüğü'ne 15 gün süre tanımıştık. Bu süreyi 1 aya kadar uzattık. 1 aylık süre doldu ancak hala geriye dönük alacaklarımız var. İyi niyetimiz artık sona erdi. Bugünkü grevimizle yönetimi bir kez daha uyardık. Bir sonraki adımımızı Yönetim Kurulumuzda değerlendireceğiz. Ama bir sonraki adımımızı atmak için yönetime tanıyacağımız süre uzun olmayacak."

Kodan: "Müdürünü de alıp git!"

BRTK Radyo Haber Bölümü Sorumlusu Zafer Kodan ise Kurum'da yaşanan sorunlardan Hükümet'in de sorumlu olduğunu vurgulayarak, Hükümete 'Müdürünü de alıp git" dedi.

Kodan: "Keyfi hatta faşizme varan uygulamalar var"

Kodan, "Bu tip grevler genellikle maddi boyuta çekilir. Elbette ki Toplu İş Sözleşmesi'nin uygulanmamasından kaynaklanan sorunlar var. Ancak BRTK'deki tek sorun bu değil. Burada keyfi hatta faşizme varan uygulamalar var. Çalışanlar zaman zaman Müdüriyet tarafından tehdit ediliyor" şeklinde konuştu.

Tümerkan: "Kurum yükümlülüklerini yerine getiriyor"

Öte yandan, BRTK Müdürü Mete Tümerkan, Bay-Sen'in gerçekleştirdiği uyarı grevi ile ilgili yazılı açıklama yaparak, kurumun toplu sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.

Tümerkan: "Ödemeleri hazırladıkça gerçekleştiriyoruz"

Bunu sendikanın da bildiğini ifade eden Tümerkan, "2014 yılı içerisinde toplu iş sözleşmesi gereği olarak 2 dini bayramla ilgili var olan ödeme yükümlülüğümüzü yerine getirdik. Ek ödeneklerle ilgili olarak 7 aylık ek ödemeyi yapmış bulunmaktayız. Önümüzdeki hafta da bu ödemelere devam edeceğimizi sendikaya bildirmiştik. Mali mevzuat uyarınca arkadaşlarımız ödemeleri hazırladıkça bunu gerçekleştiriyoruz" dedi.

Grevin bir hak olduğunu ve buna saygı duyduklarını kaydeden Tümerkan, ödemelerin devam ettiği bir anda yapılan greve anlam vermekte zorlandığını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.