İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Basın, etiğe müdahaleye karşı

Basın, etiğe müdahaleye karşı

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu'nun Küçük Hükümeti'nde İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı olduğu dönemde hazırlanan ve basın örgütleri tarafından reddedilen Basın Etiği Yasa Önerisi yaklaşık 2 yıl sonra yeniden gündeme geldi.

Yayın Tarihi: 06/12/14 10:48
okuma süresi: 6 dak.
Basın, etiğe müdahaleye karşı
A- A A+

Milletvekili Nazım Çavuşoğlu'nun 21 Kasım'da Meclis'e sunduğu öneri, basın örgütleri tarafından yine kabul görmedi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan ile Basın-Sen Genel Sekreteri Canan Onurer, basın örgütlerinin söz konusu öneriyi kabul etmelerinin söz konusu olmadığının altını çizerek, gelişmeler ışığında önerinin yasalaşmaması adına gerekli tüm adımları atacaklarını bildirdi.

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu tarafından Meclis'e sunulan Basın Etiği Yasa Önerisi, tartışma yarattı.

KTGB ile Basın-Sen, ilk kez Nazım Çavuşoğlu'nun Küçük Hükümeti'nde İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı olduğu dönemde hazırlanan ve basın örgütleri tarafından reddedilen Basın Etiği Yasa Önerisi'nin yaklaşık 2 yıl sonra yeniden gündeme gelmesinin ardından, geçmişte gösterdikleri tepkiyi yineledi ve öneriye karşı çıktı.

Yasa Önerisinin içeriği

"Basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanımını düzenleme yanında basın-yayın alanında faaliyet gösterenlerin uyması gereken Basın Meslek İlkeleri ve bu ilkelerin özdenetim sistemi tarafından denetlenmesinin sağlanması" amacını taşıyan yasa önerisinde, basın-yayın alanında faaliyet gösterenlerin uyması gereken basın meslek ilkelerinde, haber, yorum ve görüşlerin, okur ve izleyicinin yayının niteliğini anlayabilmesini sağlayacak şekilde açıkca birbirinden ayrılması; masumiyet karinesine saygı ve suçluluğu yargı kararıyla sabit olmadıkça herhangi bir kişiyi suçlu ilan edecek yayınlardan kaçınılması; sanık ve mahkum yakınlarının işlenen fiile açıkça ilgili bulunmadıkça ve olayın doğru anlaşılması için gerekli olmadıkça teşhir edilmemesi; çocuklarla ilgili suçlarda mahkum, sanık, tanık, mağdur veya maktul statüsünde olan onsekiz yaşından küçük çocukların açık isimleri ve fotoğraflarının yayınlamaması, bu çocuklarla ebeveynlerinin veya hukuken çocuktan sorumlu olan kişilerin izni olmadıkça röportaj yapılmaması; cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, mağdurun açık imsi ve fotoğrafının yayınlanmaması gibi ilkeler dikkat çekiyor. Öneri kapsamında Basın Etiği Komisyonu oluşturulması ve komisyonun şikayet üzerine veya Re'sen harekete geçerek, uyulması gereken basın meslek ilkelerine uyulmadığının tespit edilmesi durumunda, ilgili basın kuruluşuna uyarma ve/veya kınama cezası verilmesi öngörülüyor.

Volkan: "Umuyoruz kabul edilmeyecektir"

KTGB Başkanı İzzet Volkan, önerinin Çavuşoğlu'nun İçişleri Bakanı oldğuu dönemde hem kendi örgütleri hem de diğer basın örgütleri tarafından reddedildiğini anımsatarak, "Bir kere etik, anlamı bakımından da yasal çerçeve içerisinde konulacak bir olgu olamaz. Adı üstünde. Dolayısıyla özgürüğü kısıtlayacak. Basın örgütleri olarak biz bunu reddettik. Çalışan bir Medya Etik Kurulu var" dedi. Volkan, önerinin ilgili komitede ele alınıp kabul edilmesi ardından da genel kurul gündemine getirilmesi durumunda nasıl bir yol izleyeceklerinin sorulması üzerine ise, "Hükümet tarafından gelmeyen bir yasa önerisidir. Umuyoruz kabul edilmeyecektir. Çünkü biz reddettik. Kabul edilmesi halinde değerlendirme yapacağız" şeklinde konuştu.

Basın Yasası'nda değişikliğe destek

Volkan, çalışmaları devam eden Basın Yasası konusunda ise KTGB'nin İçişleri Bakanlığı'nın önerisiyle bir taslak çalışması yürüttüğününün altını çizerek, "Basın Yasası'nın günün koşullarına uyarlanması, daha özgür, daha demokratik, AB mezuatına uyumlu bir yasa değişikliği olması halinde tam destek vereceğimizi söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Onurer: "Halkın doğru haber almasının önüne engel koyacaktır"

Basın-Sen Genel Sekreteri Canan Onurer de, sendikanın, basında etik anlayışının kurallara ve cezai yaptırımlara bağlanmasına karşı olduğununu altını çizerek, "etik anlayışın basın mensuplarının ve medya yönetimlerinin deneyimleri ve edindiği tecrübeler arasında olduğuna inanmaktayız. Şayet ülkemizde, hala çok ciddi bir şekilde etikle ilgili sorun yaşıyorsak, bunun topyekün eğitimle çözülebileceği düşüncesindeyiz. Aksi takdirde işi yasalara, kurallara ve cezai yaptırımlara bağlarsak, bu durum başta sansürü daha sonrasında da oto-sansürü getirecektir. Bu da halkın doğru haber almasının önüne engel koyacaktır" dedi. Onurer, önerinin yasalaşmaması adına sendika olarak ilgili tüm taraflara yönelik girişimde bulunacaklarının da altını çizdi.

"Atılan adım göz boyamaktan öteye gidemez"

Onurer, Basın Yasası'nda yapılacağı açıklanan değişiklik konusunu da değerlendirerek, yetkilileri önce 2007 yılından beri yürürlükte olan Basın İş Yasası'nı uygulamaya davet etti.Onurer şöyle konuştu:"Sömürge döneminden kaldığı söylenen ve geliştirilmesi istenen Basın Yasası bir kenara dursun, 2007 yılında CTP döneminde hazırlanan ve yasallaşan Basın İş Yasası, günümüz şartlarına uygun ve kullanılabilir durumdadır. Fakat buna rağmen devlet kurumları başta olmak üzere hiçbir basın kurumunda bu yasa uygulanmamaktadır. Vekiller ve bu konuda kaygı duyan her kimse, önce bu ayıbı ortadan kaldırmalı, daha sonra eski yasaları tadil etmeyi düşünmeli, eğer ihtiyaç kalırsa. Aksi takdirde, bu atılan adım, göz boyamaktan öteye gitmez ve hiç inandırıcı olmaz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.