İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Kanseri atlatan kadın, "malüllük" engeline takıldı

Kanseri Atlattı, Sigortalara takıldı

Göğüs kanserini, sol göğsünün alınması ve sol kolunun işlevini yitirmesi ile atlatan Şerife Küçük isimli kadın, malüllük aylığından faydalanmak için gerekli tüm yatırımları tamamladı ancak yüzde yetmiş iş görmezlik engeline takıldı.

Yayın Tarihi: 07/12/14 10:29
okuma süresi: 6 dak.
Kanseri Atlattı, Sigortalara takıldı
A- A A+

Filiz Seyis - Kıbrıs Postası

Göğüs kanserini, sol göğsünün alınması ve sol kolunun işlevini yitirmesi ile atlatan Şerife Küçük isimli kadın, malüllük aylığından faydalanmak için gerekli tüm yatırımları tamamladı ancak yüzde yetmiş iş görmezlik engeline takıldı. Sosyal Sigortalar'a dava açmaya hazırlanan kadın, kanseri yendikten sonra şeker, tansiyon ve tiroit sorunlarıyla da karşılaştı.

Kıbrıs Postası'na yaşadıkları süreci ve karşılaştıkları engelleri anlatan kadının eşi Mustafa Küçük, Sosyal Sigortalar Dairesi ve Sağlık Kurulu'na isyan etti. Küçük, "Eşimin malüllük aylığı kriterlerine uymadığını söylediler. Kurul doktorları 'vücudunda kanser hücresi olması gerekir' dedi. Ne yapalım peki, eşime tekrar kanser mi enjekte edelim?" dedi.

Yılmazköy'de eşi ve çocuklarıyla sakin bir hayat sürdüren Şerife Küçük isimli kadının hayatı, 2011 yılında göğüs kanserine yakalanınca altüst oldu.

Şu anda 46 yaşında olan kadın, kanser teşhisi konulana kadar, yaşadığı yer olan Yılmazköy'de kendine ait marketi işletiyordu.

İşyerini apar topar devretti

Göğüs kanseri teşhisinden sonra hayatı baştan aşağı değişen kadın, pahalı tedavileri karşılayabilmek için ilk olarak işyerini maliyetinin çok altında bir miktara devretmek durumunda kaldı.

Malüllük aylığı için yatırımlarını tamamladı

Marketini işletirken, sosyal sigorta yatırımlarını yatıran kadın, hastalığı ortaya çıktıktan ve marketini devrettikten sonra malüllük aylığı için eksik olan üç buçuk yıllık yatırımını da bankadan borçlanarak tamamladı.

Kanseri yendi, sorunları devam etti

2011 yılında kanser tedavisine başlayan kadın aylarca zorlu tedavilerden geçtikten ve saçları ile tırnaklarını kaybettikten sonra ameliyata alındı.

Ameliyatta sol göğsü ve sol kolundaki bezleri alınan kadının kanserli hücrelerden kurtuldu ama sol kolu işlevini yitirdi, şeker, tansiyon ve tiroid gibi sorunlarla karşılaştı.

İşsiz kalan kadın, hastalık ödeneği ve malüllük aylığı almak için Sosyal Sigortalara başvurdu, Sağlık Kurulu'na gönderildi.

Hastalık ödeneği aldı, malüllük aylığı alamadı

18 ayda 3 kez Sağlık Kurulu'ndan onay alarak hastalık ödeneği alan kadın, kuruldan malüllük aylığı için onay alamadı.

Sosyal Güvenlik Yasası'na göre, çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği, sağlık kurulu raporu ile saptanan sigortalı, malüllük sigortası bakımından malül sayılırken, kurul Şerife Küçük'ün çalışabileceğine karar verdi.

Mustafa Küçük: "Kimse eşime iş vermez"

Şerife Küçük'ün eşi Mustafa Küçük, "Eşim 46 yaşında, bir kolu işlevini yitirmiş, zorlu bir dönem geçirmiş ve psikolojisi bozulmuş bir kadın… Ona kim iş verir ki?" diyerek çaresizliklerini dile getirdi.

"Eşime tekrar kanser mi enjekte edelim?"

Kıbrıs Postası'na konuşan Mustafa Küçük şunları kaydetti:

"Sağlık Kurulu'ndaki doktorlar eşimin malullük aylığı alabilmesi için vücudunda kanser hücresi olması gerektiğini söylediler. Ne yapalım peki, eşime tekrar kanser mi enjekte edelim?

Eşim sigorta yatırımlarını yapan biridir. Niye yatırdı ki? Biz niye sigorta yatırıyoruz? Sürekli verip hastalandığımızda faydasını göremeyeceksekneden sigorta yatıralım?

Eşim artık çalışamaz, kolu işlevsiz, gördüğü tedavilerden dolayı psikolojisi bozuk."

"Hastaların sırtından ekonomi yapılmaz"

"Bence bu bir kumpastır. Devlet hastaların sırtından ekonomi yapmaya çalışıyor, ama böyle devlet olmaz! Doktorlara da baskı yaptıklarını düşünüyorum.

Ne yapmamızı bekliyorlar?Gidip siyasilere yalvarmamızı mı? Ben kimseye yalvarmam, biz kıyak beklemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı almak için de Sosyal Sigortalar Dairesi'ne dava açacağız."

Avukat Aşçıoğulları: "Devlet 'insana yönelik' olamalı"

Mağdur kadının davasını üstlenmeye hazırlanan Avukat Şefik Aşçıoğulları, Şerife Küçük ile benzer durumda birçok kişi olduğunu vurgulayarak, Devlet kurumlarındaki uygulamaların 'insana yönelik' olması gerektiğini belirtti.

Aşçıoğulları, "Şerife Küçük'ün konusu ile ilgili Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Sosyal Sigortalar'dan yazılı olarak bilgi istedim. 30 iş günü içinde cevap vermeleri gerekir.Konuyu Şerife hanımın anlattığı kadar biliyorum. Sigortalardan yanıt alınca ne olduğunu tam anlayacağım.

Ancak Sosyal Sigortalar, sosyal devlet anlayışı ile çalışan bir fon olmalıdır. Kişiler buraya prim yatırır ve bu primlerden malulen emeklilik primi de kesilir" dedi.

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Özburak: "Özürlü maaşı için başvurabilir"

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdür Muavini Şener Özburak ise, kişinin malulen emekli olması için işgücünü %70 oranında kaybetmiş olması ve bunun sağlık kurulu tarafından onaylanmış olması gerektiğini hatırlattı.

Özburak, "Sağlık Kurulu sözkonusu kadının işgücü kaybının %70'ten az olduğunu saptamış ise, kişi Çalışma Dairesi'ne özürlü maaşı için başvurabilir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.