İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Zeytin üretimi artırılıyor

Zeytin üretimi artırılıyor

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile Zeytin ve Zeytinyağı Üreticiler Birliği arasında üretimi artırmak için imzalanan işbirliği protokolünü Kıbrıs Postası'na değerlendiren ZEYBİR Başkanı İrfan Çelik, imzalanan protokolle ülkeye giren kaçak yağların tespit edileceğini, zeytin ve zeytinyağı üretiminin artırılacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 07/12/14 10:51
okuma süresi: 4 dak.
Zeytin üretimi artırılıyor
A- A A+

Deniz Abidin – Kıbrıs Postası

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ile TC Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Kuzey Kıbrıs Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği (ZEYBİR) arasında "Teknik İşbirliği Protokolü" geçtiğimiz gün imzalandı. Kıbrıs Postası'na imzalanan protokolle ilgili bilgi veren Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik, yapılacak işbirliğiyle ülkeye giren kaçak yağların tespit edileceğini, zeytin ve zeytinyağının üretiminin yükseltileceğini belirtti. Çelik, yasal mevzuatlarla ilgili eksiklikler olduğunu söyleyerek, zeytinyağında merkezi depolama ile ilgili sorunlara değindi. İrfan Çelik, Zeyko Yağ Fabrikası'nda merkezi depolama için kaliteli yağ kullanılmadığı sürece, yağın kalite kriterlerini muhafaza etmesi ve kaliteli zeytinyağının yurt dışına sunulmasının mümkün olmadığını belirtti. İç piyasa için üretilen zeytinyağında kalite kriterleriyle ilgili sıkıntılar olduğunu söyleyen Çelik, ülkeye kaçak gelen zeytinyağı olduğu gibi yasal mevzuata uymayan yağların da olduğunu kaydetti. Bunların belirlenebilmesi için raflardan alınarak yapılması gereken bir takım yağ analiz testlerinin olduğunu ifade eden Çelik, bu testlerin bir kısmının devlet laboratuarlarda yapıldığını, bir kısmının ise yapılamadığını belirtti.

Çelik: "Kaçak yağlar tespit edilecek"

Çelik, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında Ticaret Dairesi'nin piyasadan alacağı rutin örneklerin Türkiye'ye gönderileceğini söyledi. Çelik, Türkiye Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin akredite olmuş laboratuarlarda yapacağı testler ile yağda olabilecek karışım ve bozuklukların önüne geçilebileceğini dile getirdi. İrfan Çelik, ZEYBİR için protokolün en önemli esas amacının, Ekonomi Bakanlığı'nın zeytincilik sektörünü ulusal stratejik bir sektör olarak kabul etmiş olması olduğunu belirtti. Çelik, protokol kapsamında ulusal zeytin kriterleri çerçevesinde paketlenmiş, aynı zamanda Türkiye'de uygulamaya girecek olan sofralık zeytin tüzüğü kapsamında zeytin üretiminin yükseltileceğini belirtti.

"UZZK'nın tecrübelerinden yararlanılacak"

Çelik, sofralık zeytin ve zeytinyağının kaliteli üretiminde sağlanması için gerekli yapısal sorunların çözümü için Türkiye Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin yardım ve tecrübelerinden yararlanılarak, Kuzey Kıbrıs'ta uygulamaya geçileceğini ifade etti.

Türkiye Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin on yıldır ulusal stratejik sektör olarak belirlendiğini kaydeden Çelik, imzalanan protokolle Ekonomi Bakanlığı'nın ve ZEYBİR'in bundan yararlanacağını söyledi. Çelik, protokolün hayata geçmesiyle Kuzey Kıbrıs'taki zeytincilik sektörünün gelişeceğini belirtti.

"Kalkınma Programı'nı Bakanlığa sunacağız"

İrfan Çelik, ZEYBİR'in Avrupa Birliği uzmanları yardımıyla hazırladığı Kuzey Kıbrıs Stratejik Zeytincilik Sektörü Kalkınma Programı'nın Ekonomi Bakanlığı'na önümüzdeki günlerde sunulacağını söyledi. Çelik, programın Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıl kısa, on yıl orta ve on beş yıl uzun dönemli kalkınma programı olarak kabul görmesinin istediklerini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.