İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

"Olağanüstü hava koşullarında bizim de haberimiz olacak"

"Olağanüstü hava koşullarında bizim de haberimiz olacak"

Türkiye'nin kurduğu yeni Meteoroloji ağının KKTC ayağından, biz de şiddetli yağmurun felakete dönüştüğü ülkemizde yararlanabileceğiz… TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, biri KKTC'de olmak üzere 35 noktadan oluşan Yıldırım "Tespit-Takip Sistemi" kurulacağını açıklarken sistem "yıldırım hücresinin" oluşturabileceği yağış miktarı ile Meteoroloji radarlarının kapsama alanı dışında kalan bölgeler için de tahmin yapabilecek…

Yayın Tarihi: 14/12/14 13:55
okuma süresi: 4 dak.
"Olağanüstü hava koşullarında bizim de haberimiz olacak"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Vatan Mehmet

Türkiye'nin kurduğu sistemin KKTC ayağı ile ilgili konuşan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, cihazın "Lefkoşa Bakanlıklar bölgesine" kurulacağını ve KKTC'nin de sisteme on-line bağlı olması nedeniyle bundan yararlanılacağını söyledi.

Meteoroloji Dairesi eski Müdürü Fehmi Oktay ise, sistemin ülkemiz adına çok yararlı bir proje olduğunu kaydederek "olağanüstü hava koşulları durumunda bilgi sahibi olabileceğiz" dedi.

Türkiye Meteoroloji Genel Müdürlüğü, biri KKTC'de olmak üzere 35 yıldırım tespit ve takip sistemi kuracak. Sistemle, yıldırım ve şimşek olayları önceden tespit edilerek, can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.

Türkiye'de Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve hava tahminlerinde yüzde 90'ın üzerinde başarılı sonuçlar alan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni bir projeyi daha hayata geçirecek. Bu kapsamda, biri KKTC'de olmak üzere 35 yıldırım tespit ve takip sistemi hizmete açılacak. Şimdiye kadar 20'si kurulan sistemle, yıldırım ve şimşek olayları önceden tespit edilerek, can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.

SMS veya maille uyarı gönderilecek

Pasif algılama sistemi, atmosferdeki yıldırım ve şimşek olaylarının tespiti, takibi ve kısa vadeli hava tahmini için gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü meteorolojik bilgi sağlayacak.

Sistemle yıldırım ve şimşeğin yeri, yerden yüksekliği, akım şiddeti ve yönü tespit edilecek. Ayrıca yıldırım verisi ile uydu ve radar görüntüleri, otomatik meteoroloji gözlem istasyonlarının verileriyle üst üste bindirilerek aynı görüntüde gösterilecek.

Yıldırım hücresinin oluşturabileceği yağış miktarının tahmini yapılabilecek. Böylece dolu oluşabilecek alanlar belirlenerek, görüntüler kaydedilecek. Alarm alanları tanımlanarak, cep telefonu veya e-mail adresine uyarılar gönderilebilecek.

Vatandaşların tedbir almasına imkân sağlanacak

Sistemden elde edilecek verilerin kullanılmasıyla, yıldırımın etkili olacağı belirlenen alana erken uyarı yapılarak, ilgililer ve vatandaşların tedbir alması sağlanacak.

Pek çok sektör ve yağış miktar tahmini

Havacılık sektörüne de fayda sağlayacak sistemle, uçuş güzergâhları, iniş-kalkış süreci, yıldırım ve şimşek alanlarına dair veriler elde edilerek, uçuş emniyetine katkı sağlanacak. Birçok sektörün talep ettiği yıldırım ve şimşek bilgileri, yüksek doğrulukla sunulabilecek.

Ayrıca meteoroloji radarlarının kapsama alanının dışında kalan bölgeler için yaklaşık yağış miktarına ilişkin kısa süreli tahmin yapılabilecek.

KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran: "Biz de sisteme online bağlı olacağız"

Sistemle, yıldırım ve şimşek olayları önceden tespit edilerek, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi planlanırken; Kıbrıs Postası'nı bilgilendiren KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, projenin KKTC ayağında cihazın "Lefkoşa Bakanlıklar bölgesine" kurulacağını, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Buran, söz konusu cihazın ülkenin üzerindeki bulutların elektrik yükünü ölçtüğünü kaydederek KKTC'nin de sisteme on-line bağlı olması nedeniyle bundan yararlanılacağını söyledi.

Oktay: "Bizim için çok yararlı bir proje"

Kıbrıs Postası'na konuşan Meteoroloji Dairesi eski Müdürü Fehmi Oktay ise, sistemin ülkemiz adına çok yararlı bir proje olduğunu kaydederek "olağanüstü hava koşulları durumunda bilgi sahibi olabileceğiz" değerlendirmesini yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.