İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Borcu Dolar olanlar dikkat!

Borcu Dolar olanlar dikkat!

Geliri TL, borcu Dolar olanlar aman dikkat..!

Yayın Tarihi: 18/12/14 08:36
okuma süresi: 5 dak.
Borcu Dolar olanlar dikkat!
A- A A+

"Yeni yılda dolar ateşine dikkat" diyen Ekonomist Okan Veli Şafaklı, dolar borcu olanları kaygıyla uyardı…

"Geliri TL, borcu dolar olanlar aman dikkat. Aksi takdirde bile bile düştüğünüz çukuru ya da devleti suçlamayın" diyen ve Türkiye'de yükselen iç siyasal tansiyon nedeniyle doların tarihi zirvesine çıktığını kaydeden Ekonomist Şafaklı, Türkiye'de câri açıkta beklenen düşüşün gerçekleşmediğini, bu nedenle de finans çevrelerinde yeni yıl öncesi moral bozukluğu yaşandığını kaydetti.

Vatan MEHMET

Dolar tarihi zirvesine çıktı. Gelişmeyi Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Okan Veli Şafaklı uyardı.

"Yeni yılda dolar ateşine dikkat" diyen Ekonomist Okan Veli Şafaklı, dolar borcu olanları kaygıyla uyardı…

"Günümüzün en önemli ekonomik olayı maalesef yine doların yükselen ateşidir diyebiliriz. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti açısından yapısal sorunların devam etmesi ve hatta kronikleşen hal alması zaman zaman doların ateşinin yükselmesine neden olmaktadır.

Cari açık, dış borç ve siyasi istikrarsızlık Türkiye'nin kurtulamadığı hastalıklarını teşkil etmektedir. Dolayısıyla, doların ateşinin yükseldiği her defasında bu iç faktörlerin az veya çok etkisi olacaktır denebilir.

Doların halen yükselen ateşinde yine ekonomik ve siyasal iç ve dış nedenlerin etken olduğu anlaşılmaktadır. Şöyle ki, geçtiğimiz gün ekonomi cephesindeki gelişmelere bir de siyasi tansiyonun yükselmesi de eklenince dolar gün içinde 2.39 lirayı aşarak tarihi zirvesine çıktı.

Türkiye'de faiz indirme talebi

"Doların ateşini yükselten temel faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: TL'ye olan talebi düşürebilecek ve dolar talebini artırabilecek TL faizindeki indirim beklentisi doların ateşinin yükselmesine neden olabilmektedir. Özellikle geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz isteğini yinelemesi ve siyasi gündem Türkiye'yi diğer gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrıştırdı. TL'de değer kaybı dolar karşısında yüzde 2'ye yaklaşırken, Brezilya Reali yüzde 0.69, Hint Rupisi ise yüzde 1 değer kaybetti

Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin olumsuza dönüşmesi

Geçen hafta üçüncü çeyrek büyüme rakamı yüzde 1,7 ile hayal kırıklığı yaratırken önceki gün de işsizlik oranı yüzde 10,7'ye çıkması ve cari açıkta beklenen düşüşün gerçekleşmemesi mali piyasalarda kuşkusuz moralleri bozmuş ve TL talebini olumsuz etkileyecek şekilde yatırım iklimini nispeten bozmuştur.

Siyasi gerilimin artması…

17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlayan soruşturmalar, "Yargı, Basın ve Demokrasi" kıskacında başta Avrupa Birliği olmak üzere dış dünyanın Türkiye'ye bakışı siyasi risk algılamasını artıran ve kuşkusuz ülkeden yatırımcıyı ürküten bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşanan gerçek ise doların ateşinin yükselmesidir.

Amerika Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım beklentisi

ABD'den gelen işsizlik verilerinin beklentilerden iyi olmasıyla 16-17 Aralık'ta yapılacak olan FED toplantısında faizlerin beklenenden daha erken artırılacağına yönelik açıklamalar geleceği yönündeki açıklamalar doğal olarak dolar talebini artıran bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır.(http://www.milliyet.com.tr/dolar-2-30-u-gordu/ekonomi/detay/1983574/default.htm)

Noel Tatili sonrası piyasalar

"1 Ocak'tan sonra sona erecek olan Noel ve yeni yıl tatillerinin bitmesiyle küresel piyasalar tam olarak çalışmaya başlayacaktır. Yukarıda işaret edilen unsurların hâkim olması durumunda ise ülkeden para çıkışı daha da hızlanacak ve TL'nin daha da zayıflamasına neden olacaktır. Tabi ki bunda T.C Merkez Bankasının piyasalara müdahalede ne kadar agresif olacağı da merak konusudur.

Geliri TL, borcu dolar olanlar aman dikkat. Aksi takdirde bile bile düştüğünüz çukuru ya da devleti suçlamayın."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.