İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden beslenme üzerine konferans

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden beslenme üzerine konferans

"Diyete bağlı kronik hastalıklar ölümlerin %60'ında, hastalıkların ise %40'ında temel neden oluşturuyor"

Yayın Tarihi: 19/12/14 15:23
okuma süresi: 4 dak.
UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden beslenme üzerine konferans
A- A A+

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)'nde Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından "Diyetimizdeki Besinler, Potansiyel Antioksidan Aktivite ve Olası Mekanizmalar" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler konuşmacı olarak yer aldı.

Çevik Uraz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Besler beslenmeden sağlığa, kanserden dengeli beslenmeye kadar birçok konuda bilgiler aktardı. Besler, özellikle diyete bağlı kronik hastalıkların ölümlere ve hastalıklara nasıl etki ettiğini açıkladı.

Beslenmeyle ilgili olarak bazı global gerçeklerin söz konusu olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Tanju Besler, "Diyete bağlı kronik hastalıklar ölümlerin %60'ında, hastalıkların ise %46'sında temel neden oluşturmaktadır." dedi. 2020'li yıllara gelindiğinde bu oranların daha da artacağını kaydeden Besler, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirli hastalıkları önemli sorun olarak gösterdiğini söyledi. Beslenme ve fiziksel aktivitenin çok önemli olduğunu da aktaran Tanju Besler, "Avrupa'da 65 yaş altı 8 erkekten biri ve 17 kadından biri kardiyovasküler hastalıklar (kalp ve damar hastalıkları) sonucu ölüyor. Kısacası dünyadaki ölümlerin üçte biri kardiyovasküler hastalıklar sonucu oluyor." diye konuştu.

Konferanstaki konuşmasında diyete bağlı kanser hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Tanju Besler, "Kanser vakaları gelişmekte olan ülkelerde %30, gelişmiş ülkelerde ise %20 oranında diyete bağlı olarak oluşuyor." dedi. Besler, kanserin 10 yıl önce Türkiye'de çok az görüldüğünü ancak günümüzde Türkiye'ye özgü kanser hastalıklarının bile ortaya çıktığını belirtti.

Tanju Besler radyasyon, UV ışınları ve hava kirliliği gibi unsurların DNA'nın hasarlanmasına sebep olduğunu ifade ederken bunun yanında Reaktif Oksijen Bileşenleri'nin (ROB) de aynı şekilde DNA hasarına sebep olduğunu açıkladı.

Besler, "Organizmanın hastalıklara olan temel yaklaşımının 24 saatlik sürede eşitlik reaksiyonu olduğunu söylemek yanlış olmaz." dedi. Besler, homestazın aranmasında oksidan ve antioksidanların arasındaki dengenin aranmasının da bir gerçek olduğunu kaydederek, "Hangi organa giderseniz gidin orada oluşan ROB vardır. Bunun Solunum sistemi ve düz kaslar üzerinde de etkisi vardır. Eğer bunu dengeleyemezsek orada sıkıntı başlıyor demektir." dedi.

Çevik Uraz Konferans Salonu'nda düzenlenen "Diyetimizdeki Besinler, Potansiyel Antioksidan Aktivite ve Olası Mekanizmalar" konulu konferansın son bölümünde Prof. Dr. Besler, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Soru – cevap bölümünün ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Günay Sarıyar Prof. Dr. Tanju Besler'e katılımından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.